Борисов и двама министри стават клиенти на прокуратурата заради детската болница

0

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви в парламента, че се очаква Министерство на здравеопазването да издаде заповед за смяна на ръководството на Държавна инвестиционна компания, която отговаря за строителството на Национална детска болница на мястото на скелето в Александровска болница. От думите му по време на изслушването му в пленарна зала стана ясно, че има „схема и са създадени две еднакви дружества„, като целта е била да се преведат авансово 9 млн. лв. на фирмата-изпълнител „Главболгарстрой

Заради това МЗ вече е дало на Специализираната прокуратура документи за проекта за строителството на детската болница, като има съмнение, че бившият премиер Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет Костадин Ангелов и Кирил Ананиев са нарушили закона и са ощетили държавата. Най-сериозното нарушение е именно това, че създадената от предишния кабинет държавна здравна инвестиционна компания е превела авансово 9 млн. лева на консорциума от фирми от групата на „Главболгарстрой“ (ГБС), без да има законово основание за това. Авансът е за строителни дейности, а това се е случило, без да има издадена виза за проектиране.

Кацаров обясни, че са дадени указания на дружеството да прекрати договора и да изиска авансово платената сума, но това не е направено. Поради тази причина ще последва заповед на Министерство на здравеопазването за смяна на изпълнителя – дружество и на целия борд на директорите.

33 млн. лв. в момента се разполагат там, 22 млн. лв. са налични, другите 9 са преведени авансово на изпълнителите на дружеството „Главболгарстрой“, до края на август трябва да се внесат още 60 млн. лв. Тези средства трябва да бъдат използвани за нуждите на нова детска болница, но по кой начин това ще се случи, това ще решава следващият министър, каза Кацаров.

Кацаров е категоричен, че „партия ГЕРБ е направила схема за неизпълним строеж“, а в края на мандата си той е събрал всички документи и предприел действия за унищожаване на „нищожния договор“.

Той уточни още, че не може да се изпълни проектът за детска болница в рамките на тази обществена поръчка. Проектът може да се случи на същото място, но след разрушаване на скелето и последващо изграждане.

Държавна инвестиционна компания бе решено да отговаря за изграждането и пускането в експлоатация на Националната многопрофилна детска болница с решение на Министерски съвет. Дружеството е вписано в Търговския регистър, като капиталът му бе решено да бъде общо 100 млн. лв. – сумата, която беше предвидена за строителството на болницата.

Компанията се управлява от тричленен борд, в който участват известен лекар, строителен инженер и юрист. Те могат да извършват самостоятелно сделки на стойност до 500 хил. лв.

В дебата за изслушване на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров относно изграждане на Национална детска болница той обясни пред депутатите отново процедурите, по които е минал през годините проектът. Той е категоричен, че единствено, ако се разруши и се започне строителство на нова сграда, може да има на мястото в Александровска болница детска болница и това е „било известно на премиера Бойко Борисов и на здравните министри“. Кога е била възлагана обществената поръчка, защо това не е било взето предвид, ние не знаем, обясни Кацаров. Ще има доклад по обследването от страна на МЗ, но липсва отговор на въпроса и за статута на въпросното скеле. Ако такъв статут има като заключение, нямаше да я има изобщо обществена поръчка, поясни министърът.

Децата продължават да се лекуват при лоши условия, в стаи по 6 кв.м., без климатик, мивка, която пръска на чаршафа на детето, майката спи на съседното легло, ако е свободно, ако не – седи в коридора на табуретка, сега са там на 40 градуса, коментира Кацаров. По думите му, това е най-голямото престъпление, което е извършено. В тази връзка той предложи да се направи всичко необходимо да се върнат парите и да се използва сградата на правителствена болница за детска болница.

Ние ще ги върнем парите, не можем да върнем времето и да махнем злините, според мен не можем да чакаме още 6 г. да оставим децата в тези условия. Възможно е правителствена болница, от която нямат нужда депутатите и правителството, временно да се даде на болните деца, каза Кацаров. Той не е обследвал други болници, с тази задача трябва да се натовари редовен министър, който е с дългосрочна визия. Не съм виновен, че съм още министър, вече трябваше да не съм. Елементарна е проверката за две години, очевидно е, че целта не е била да не се построи национална детска болница с този проект, поясни министърът.

По-късно на уточняващ въпрос Кацаров заяви:

„Потвърждавам – на 26 август 2020 г. в Търговския регистър е вписана Здравна инвестиционна компания ЕАД, държавно предприятие, със седалище София, Център по хигиена, с един си същи предмет на дейност, и еднакъв борд на директорите, седалище. С второ удостоверение в Търговския регистър е вписано второ търговско дружество Здравна инвестиционна компания ЕАД. Тези две дружества фигурират по този начин, а другото голямо нарушение е смяната на възложителя, който е сключил договора с невъзможен предмет на дейност“, обясни Стойчо Кацаров.

Костадин Ангелов от ГЕРБ и бивш здравен министър попита какво е направил служебният министър за детското здравеопазване през мандата си, в отговор Кацаров му каза – „Освен да скалъпите една такава сделка за годините ви на управление, нищо друго в детското здравеопазване не се е случило.“

В рамките на изслушването за Национална детска болница Костадин Ангелов и Татяна Дончева поспориха за поправката „Ванко 1“ и кой е направен професор от ГЕРБ

Спор между бившия здравен министър, сега депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов възникна в парламента, след като председателстващият заседанието на парламента Татяна Дончева му прекъсна изказването в поредна критика от трибуната срещу служебния министър Стойчо Кацаров, който изнесе данни за нарушения относно строежа на Националната детска болница.

Ангелов се обърна към Дончева с думите, че е вносител на поправката „Ванко 1“.

Ще предоставя копие от внесения законопроект, за да се види кои са вносителите, но аз не съм, отсече тя.

Считам, че вие като професор би трябвало да сте чул доста дългите обяснения, за да знаете, че твърдите нещо, което е лъжа. Ако бяхте бай Генчо от Женския пазар да не ви казвам нищо, но тъй като сте проф. д-р, направен от ГЕРБ, направен от ГЕРБ шеф на клиника и не знам какви неща, шеф на Александровска болница, приемете онова, което ви казвам като израз на потрес – един човек на това ниво да игнорира цялото законодателство на България по отношение на устройството и строителството и да каже, че нищо не го интересува, защото са се намерили юристи, да му кажат че така може да мине… И така се управлява цялата държава„, възмути се Татяна Дончева. Тя посъветва от мястото си да се напише отговор на Костадин Ангелов и да се консултира.

news.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.