Световна далавера! Бизнесът с фалшиви ваксинационни паспорти процъфтява

0

Изискването за ваксинационни паспорти в САЩ и Европа даде тласък на черния пазар за фалшиви сертификати, съобщава The Wall Street Journal.  Фалшивите документи могат да бъдат поръчани без проблеми в социалните медии, в Amazon, eBay, Etsy и в darknet (тъмната мрежа в интернет).

“Част от хората се опитват да избегнат новите мерки, тъмната мрежа реагира на търсенето и по този начин продажбите се увеличават“, каза за WSJ специалистът по киберсигурност Дмитрий Галов.

Физически лица също са арестувани за продажба на фалшиви ваксинационни сертификати. В Калифорния собственик на бар е арестуван за продажбата на фалшиви документи срещу 20 долара. 

Картата за ваксинация в САЩ, издадена от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, е лесна за подправяне, казват експерти по сигурността. В някои страни от Европейския съюз, където цифровият сертификат със специален QR код за всяко ваксинирано лице служи като разрешително за пътуване и за посещаване на заведения, също се наблюдава увеличение на фалшификатите.

В Италия са засечени около 30 профила в социалните медии, които са продали приблизително 500 фалшиви ваксинационни паспорта за последните няколко месеца. Повечето от продажбите са станали в платформата Telegram, където е лесно каналите, продаващи фалшиви сертификати, да бъдат закрити бързо.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.