Брат на мафиот поръчал да стрелят по свидетел №1 срещу „Килърите“? (Подозират Чирпанския за неуспешното покушение срещу Цончо Ненов)

0

Таню Вълев – Чирпанския, братът на осъдения на доживотен затвор за серия поръчкови убийства търновски лихвар Георги Вълев, е най-вероятният поръчител на неуспешното покушение срещу основния свидетел срещу „Килърите“ Цончо Ненов, научи „Уикенд“ от свой източник от МВР.

В сряда сутринта 43-годишния Ненов, бивш охранител и изпълнител на мокри поръчки на Георги Вълев, отишъл до къщата на баща си в Горна Оряховица, но забелязал мъж в черни дрехи и маска да се спотайва в храстите. Ненов веднага се качил в автомобила си и пробвал да се скрие в гаража, а нападателят произвел 5 изстрела по колата му. Два от куршумите попадат в задното стъкло на автомобила, а стрелецът се е оттеглил, без да бъде заловен.
Мишената Цончо Ненов веднага подава сигнал на спешния тел. 112, а минути по-късно десетки ченгета са се изсипали пред къщата на баща му. През целия ден след стрелбата входовете и изходите на Горна Оряховица бяха поставени под полицейска блокада, но до редакционното приключване на броя стрелецът не бе заловен.
Според криминалистите, свидетелят

Цончо е трябвало да бъде сплашен,

а не ликвидиран, а най-вероятният поръчител на стрелбата е лице, свъзано с членовете на бандата за поръчкови убийства „Килърите“, ръководена от Петър Стоянов – Сумиста и Георги Вълев.
И Пешо Сумиста, и Георги Вълев, както и трети от бандата – Васил Костов – Васко Кеца, лежат под строга охрана в затвора, осъдени окончателно на доживотен пандиз заради серия убийства. Четвъртият осъден от „Килърите“ е Янко Попов – Туцо, който излежава 10-годишна присъда.
Оцелелият след стрелбата Цончо Ненов пък бе най-важният свидетел на прокуратурата по делото „Килърите“. Ненов е бивш бодигард на търновския лихварски бос Георги Вълев, отговарял е и за охраната на търговските обекти и увеселителни заведения на Вълев. През 2010 г. той е задържан заедно с още над 15 човека при акцията срещу

„фабриката за убийства“ на Пешо Сумиста,

но предпочита да предаде босовете, за да не лежи в затвора.
Благодарение на показанията на Цончо Ненов делото срещу „Килърите“ завърши с осъдителни присъди, а оттогава здравенякът е поставен под охрана от МВР. Преди година и половина обаче охраната му е свалена. Ненов неведнъж се е жалил, че се страхува за живота си, няколко човека го предупредили, че се подготвя убийството му за отмъщение.
Според полицейски източник на „Уикенд“, стрелбата срещу Цончо Ненов е поръчана от Таньо Вълев – Чирпанския, който е брат на Георги Вълев. След като големия брат е задържан като бос на „Килърите“, бизнес делата са поети от неговия брат Таньо Вълев – Чирпанския, макар официално бизнесът му да се движи от неговата съпруга Анелия. Фамилия Вълеви притежава десетки апетитни имоти във Велико Търново и Арбанаси, като „перлите” в имотната корона са хотелския комплекс „Извора”, 4-звездния хотел „Премиер” в центъра на Велико Търново и Парк хотел „Дряново”.
Имотите са поставени под запор, но все още не са конфискувани, а с повечето от тях се разпорежда Таньо Вълев. Упорито се мълви, че срещу Чирпанския също се води разследване за ДДС афери, по което е бил разпитван като свидетел и Цончо Ненов. Осъденият на доживотен затвор Георги Вълев пък многокрано се заканвал в пандиза, че

ще изтреби до крак предателите,

визирайки бившия си охранител Ненов, както и още трима от някогашното си обкръжение.
Таньо Вълев – Чирпанския, брат на осъдения като бос на „Килърите” Георги Вълев, бе знакова фигура от ъндърграунда през 90-те години на миналия век. Представител на силовата групировка „Клуб 777”, Вълев бе обявен за издирване през 1997 г., когато заедно с Георги Трифонов и Георги Стойчев източи основаната от тях „Тракия банк”. Според тогавашното обвинение, триото създало умишлено куха банка, като първо теглило кредит за 2,2 милиона долара, а впоследствие подлъгало десетки бизнесмени да поверят парите си при тях. Накрая Таньо Вълев, Георги Трифонов и Георги Стойчев източили милиони от акционерите, а фалирания от тях трезор преминал във владение на Емил Кюлев и тогавашната „Росексимбанк”.
В края на 2012 г., след като брат му вече бе в ареста по делото „Килърите”,

Таньо Вълев бе атакуван с две бомби,

които избухнаха в пицарията му „Сан Мартин” в Чирпан за по-малко от 48 часа. Взривовете в пицарията, която е на мястото на емблематичния за Чирпан соцресторант „Република”, бяха самоделни бомби, като тогава Таньо Вълев бе коментирал, че подозира бивши полицаи от Велико Търново, изпълнили поръчка на мастит бизнесмен.
Към днешна дата 60-годишния Таньо Вълев, познат с прякорите си Чирпанския и Малкото Тане, развива огромна бизнес дейност, свързана с хотелиерство, ресторантьорство, хазарт и петрол. Негова собственост са петролната компания „Вал Ойл”, бинго „Клокотница”, шивашки цехове в Чирпан, строителната компания „Вилич Канструкшън груп”, както и пловдивската „Инерт мат- Вълев” за добив на инертни материали. Таньо Вълев управлява и бизнес империята на по-големия си брат Георги, който е осъден на доживотен затвор.
Георги Вълев, заедно с Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Васко Кеца и Янко Попов – Туцо бяха съдени за възлагането на половин дузина поръчкови убийства, като първоначално като техни жертви се сочеха енергийния бос Борислав Георгиев, банкерът Емил Кюлев, Юри Галев, кметът на Елин Пелин Янко Янков, шуменският бизнесмен Румен Рачев и адвокатът Петър Лупов.
В крайна сметка бяха открити доказателства само за

разстрелите на Румен Рачев и Петър Лупов,

които според разследването са поръчани от Георги Вълев на Пешо Сумиста и Васко Кеца, които са осигурили наемни убийци.
Мотивът за двете екзекуции – спор между някогашните акционери на „Тракия банк” за милиони левове, платени от вдовицата на Емил Кюлев след извънсъдебно споразумение.
Юристът Лупов бе ликвидиран на 25 март 2009 г. на излизане от кантората си във Велико Търново, когато наемник изпразни 5 куршума в главата му.
Четири месеца по-късно в Шумен на излизане от болницата бе ликвидиран някогашният бос от групировката СИК Румен Рачев. Двама наемни убийци причакват Рачев на 3 юли 2009 г. пред стълбите на лечебницата в Шумен и пълнят тялото му с олово.
Впоследствие ще стане ясно, че и двете екзекуции са свързани с многомилионен спор за преразпределяне на активите на фалиралата „Тракия банк“, погълната в края на 90-те години на миналия век от банкера Емил Кюлев. Той също е покойник, след като бе застрелян на 26 октомври 2005 г. от наемник на светофар на оживения столичен булевард „България“. Бандата „Килърите“ бе разследвана и за екзекуцията на Кюлев, но годни доказателства за това убийство не бяха намерени.

ТЕКСТОВЕ ЗА СНИМКИ:
conco-nenov
Основният свидетел срещу „Килърите“ Цончо Ненов оцеля след нападение на маскиран килър, причакал го пред дома на баща му в Горна Оряховица

GEORGI-VALEV
Търновският лихвар и бос на „Килърите“ Георги Вълев многократно се заканвал да „изтреби до крак“ свидетелите, които го пратиха доживот в затвора. Съмненията на ченгетата са, че стрелбата срещу Цончо Ненов е организирана от братът на Георги – Таньо Вълев

kilurite-13
Криминалисти правят оглед на местопрестъплението в Горна Оряховица. До този момент няма задържан за стрелбата срещу свидетеля Ненов

pesho-sumista
Петър Стоянов – Сумиста и бандата му „Килърите“ страхуват свидетели и прокурори даже и от затвора

КАРЕ
Стрелбата по Цончо – инсценировка на Къро?

Стрелбата срещу свидетеля по делото „Килърите“ Цончо Ненов може и да е била инсценирана. Тази версия ще бъде щателно проверена от разследващите, които нищят инцидента. Малко известен факт е, че в момента Цончо Ненов е един от най-доверените хора на бившия бос на ВИС Красимир Каменов-Къро в България.
Според хора от подземния свят, от известно време Къро се опитва да сложи ръка върху дузина печеливши бизнеси, за да има откъде да изкарва свежи пари и да запази високия си стандарт на живот. За целта хората на Къро са задействали добре познатата схема за омаскаряване на група предприемачи, като срещу тях се пускат сигнали в службите за сигурност. Отделно от това се използват и някои медии, които да лансират публично тезите им, така че ефектът да се подсили, а обществените нагласи да са на тяхна страна. Според запознати, Цончо Ненов активно участва през последните месеци в този процес.
От държавното обвинение обясниха, че на този етап информацията, която идва от страна на хората на Къро не се потвърждава. Нещо повече, в същите служби са събрани много данни за рекет от страна именно на групата на бившия бос на ВИС-2. Точно по тази причина не се изключва вероятността чрез инсцениране на опит за убийство, Красимир Каменов, Цончо Ненов и останалите, да се опитват да притиснат службите, за да ги убедят, че тяхната теза е вярна. „Подобна саморазправа през службите за сигурност беше ежедневие през мутренските години на прехода“, споделят ченгета с опит.
Близки около Къро признаха, че в момента той се подвизава в Южна Африка. По думите им, преди време се прибрал в България, като се опитал да си върне старата слава на „силов играч“ в ъндърграунда, но не му се получило. По тази причина отново отлетял за Черния континент.
Цончо Ненов и още двама души се считат за най-близки до Красимир Каменов. Твърди се, че те изпълняват всичко, което им нареди босът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.