Синът на Йоско Костинбродския пак удари на камък и няма да може да прегърне децата си

0

Синът на Йоско Костинбродския – Иван Йосифов, пак няма да може да прегърне децата си вкъщи, тъй като Апелативният спецсъд за пореден път го остави зад решетките. Иван, известен като Малък Йоско и Ванката, е точно три години в ареста и поредният опит на защитата му да го извади от там пак удря на камък.

„Семейното положение на подсъдимия жалбоподател не разкрива признаци за някаква изключителност или утежненост, поради което да налага на самостоятелно основание изменението на мярката му за неотклонение“, отсича съдът, след като защитата на Малък Йоско се мотивира, че той има две невръстни деца.

Определението на магистратите почти дословно повтаря друг отказ за промяна на най-тежката мярка в по-лека, който бе постановен преди половин година. Съдия Емилия Петкова и колегите й отново са непреклонни, че срокът на задържането не е прекалено дълъг, още повече че срещу Йосифов са повдигнати 8 обвинения за тежки престъпления. Той е погнат като един от тарторите на престъпна група, за 4 приготовления за убийства – на двама прокурори и на бивш и действащ полицай, както и за трафик на хора с 3 пострадали лица.

„Настоящият въззивен състав прецени доказателствата по делото a la prima faciе („на пръв поглед“) и намери, че същите подкрепят обоснованото предположение за авторство на подсъдимия жалбоподател в престъпленията, за които е признат за виновен и осъден с първоинстанционния съдебен акт“, посочва съставът на Апелативния спецсъд, като все пак отчита презумпцията за невинност.

Според магистратите са събрани достатъчно доказателства срещу наследника на Костинбродския. Не без значение е и съдебното минало на Иван Йосифов – той има присъда и затова магистратите не споделят мнението на адвоката на Малкия Йоско, че той е с чисто съдебно минало.

По повод оплакванията за продължително задържане магистратите контрират, че делото е срещу 18 души и е с фактическа и правна сложност.

Със свидетелите са свързани и част от възраженията на Малък Йоско. Спецсъдът го оставя на топло и заради опасността да им повлияе. Цитират се показания на свидетели, в които те признават, че се чувстват заплашени, след като проговарят срещу сина на Йоско Костинбродския. Съдът все пак цитира защитата на Ванката, че страхът на свидетелите не се базира на някакви действия на подсъдимите, вкл. Иван Йосифов, а от „субективни преживявания“ на защитата.

При предишно разглеждане на мярката за неотклонение на сина на Костанбродския защитникът му отбелязва, че свидетели са се отрекли от показанията си. При разпитите пред Темида никой от козовете на прокуратурата не е посочил Малък Йоско като тартор на престъпната банда, заявява адвокатът му. Преди време свидетели по делото се оплакали именно, че са притискани да си променят показанията.

Бандата, за участие в която е причислен Иван Йосифов, бе разбита през лятото на 2018 г. Според разследващите участниците са се нарекли „Фирмата“, опитвали са се да завземат наркопазара в София и притискали непослушни дилъри с рекет и побои. Шиткали се марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази. Част от подсъдимите сключиха споразумения за леки присъди.

Бащата лежи у нас

Освен сина Иван Йосифов и известният от кримихрониките баща Йоско Костинбродския търка нара у нас. На 14 януари задържаният в Гърция с европейска заповед за арест бе предаден на българските съдебни власти, след което бе конвоиран до затвора в София от служители на Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието. Това съобщиха от прокуратурата.

Йоско Костинбродския

Йоско Костинбродския

Заповедта за арест бе издадена от Специализираната прокуратура през юни 2020 г. с цел той да изтърпи наказание от 4 години лишаване от свобода, влязло в сила с решение на Върховния касационен съд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.