Завесата се вдига: Американското разузнаване се е сдобило с проби от лабораторията в Ухан

0

Американските разузнавателни агенции са се сдобили с генетични данни, които биха могли да бъдат ключови за разкриването на произхода на Covid-19, предава Си Ен Ен.

Базата данни, с която САЩ разполага, съдържа проби от вируси, изследвани в лабораторията в Ухан, за която се смята, че е първоизточникът на огнището на Covid-19. Не е ясно точно как и кога американските разузнавателни агенции са получили достъп до информацията, но машините, използвани за обработката на генетични данни от вируси, обикновено са свързани с външни сървъри, базирани на облак, което оставя отворена възможността те да бъдат хакнати, обясняват анонимни източници.

Президентът на САЩ Джо Байдън даде на учините 90 дни, за да превърнат тази планина от необработени данни в използваема информаци, което крие в себе си редица предизвикателства. За обработването на пробите разузнавателните агенции разчитат на суперкомпютри в 17-те лаборатории на Министерството на енергетиката. Те се нуждаят от учени, достатъчно квалифицирани,за да интерпретират сложни данни, свързани с генетичната последователност, а също така трябва да говорят мандарин.

Учените в САЩ ще изследват генетичните данни от 22 хил. проби от вируси, които се изучават в Института по вирусология на Ухан. Тези данни бяха свалени от интернет от китайски служители през септември 2019 г. и оттогава Китай отказа да ги предаде на Световната здравна организация и САЩ.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.