Гърменият свидетел по „Килърите“ бил заплашван (Две са основните версии за стрелбата срещу Ненов)

0

Свидетел по емблематичното дело „Килърите“ едва спаси живота си при опита за покушение. Извършителят на мократа поръчка го причакал пред дома на баща му, а Цончо Ненов успял да избяга от засадата. Самият той е подавал сигнали, че е заплашван, многократно през последното десетилетие.

След 7 часа сутринта 44-годишният мъж излиза от дома си в Горна Оряховица. Вади колата от гаража, като с Ненов е негов познат. В този момент шофьорът забелязва в близките храсти маскиран, облечен с черни дрехи, който открива стрелба с пистолет. Куршум сваля задното стъкло на автомобила. Цончо Ненов запазва самообладание и успява да влезе в гаража, където да се скрие. В 7:30 гърменият мъж сам подава сигнал в полицията. На мястото почернява от ченгета и районът е отцепен. Стрелецът обаче духва, като вероятно се изнася с паркирана наблизо кола. Много вероятно да е имал съучастник.

Няколко часа по-късно от държавното обвинение оповестиха, че е образувано досъдебно производство по чл. 115, във връзка с чл. 18 от Наказателния кодекс, или иначе казано – „опит за убийство“. Разследването се води от Окръжната прокуратура във Велико Търново, а по случая работят освен ченгета от Горна Оряховица и от Главна дирекция „Национална полиция“.

„Изследват се всички възможни версии за мотивите и характера на посегателството“, уточниха от прокуратурата.

„България Днес“ научи, че основно се работи по две версии. Едната е свързана с финансови неуредици, а другата с показанията на Цончо Ненов по делото „Килърите“. Той беше защитен свидетел по мегапроцеса, по който в крайна сметка се стигна до осъдителни присъди. Още докато течеше делото, Ненов на няколко пъти съобщи, че е заплашван. Това се случвало на няколко пъти под различни форми по време на гледането на процеса. В интервютата, които даваше, Ненов не посочваше от кого точно е получавал предупреждения. В едно от тях той казва, че осъдени, който излежават доживотна присъда, могат да си поръчат най-различни „услуги“, включително и убийство на някого.

„Категорично да, всичко е възможно и има факти за такива случаи, които са в папките на делото. Има данни за поръчване на покушения срещу свидетели и служители по делото, даже се визират и конкретни имена. И да кажа, че се чувствам застрашен в момента, какво значение има?“, споделя Ненов пред „Борба“.

По-късно той разказва, че е станал жертва на имотна измама, след като му били откраднати документите. Той твърдеше, че по това дело не се работи, а в същото време е получил заплахи, след които била опожарена колата му. Сега се очаква всички стари сигнали от Цончо Ненов да бъдат отново прегледани, а вероятно хората, с които са свързани, да бъдат разпитани.

Версията за финансови неуредици се гради около това, че Ненов е събирач на дългове. Две години след арестите по „Килърите“ „168 часа“ съобщава, че свидетелят по делото Ненов дори е бил задържан в павликенското село Стамболово. Това става след сигнал, че е бил бит длъжник на компания за предоставяне на бързи кредити, а в ареста се озовават 34-годишният тогава Ненов и още четирима, сред които и шефът на фирмата.

Сумиста, Вълев и Кеца лежат доживот

Трима от групата на „Килърите“ получиха присъди доживотен затвор. Това са Петър Стоянов-Сумиста, който е сочен за лидер на групата, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца. Четвъртият осъден е Янко Попов-Туцо, който има 10-годишна присъда.

Сумиста е осъден за организиране на убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев. Васил Костов и Георги Вълев са признати за виновни за подбудители и помагачи в извършване на двете покушения. Янко Попов бе осъден за участие в убийството само на Лупов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.