Родни абсурди от времето на ГЕРБ: Черноморски градежи се разпродават на килограм

0

Пораженията от лакомията на строителните предприемачи по брега на морето край нямат. За някои обаче пътят към забогатяването от днес за утре, който през последните години превърна Черноморието ни в бетонно гето, се оказа доста неравен. Впрочем малцина успяха да изгазят тресавището на рисковите инвестиции. Фалитите сред тези „инвеститори“ – особено след глобалната криза през 2008 г. – се превърнаха едва ли не в нещо естествено.

Големият проблем е, че от голямото финансово „изгаряне“ на тези строителни бизнесмени сериозно пострадаха и техните кредитори. Такъв е случаят със строителната  фирма „Билдинг Сити“ ЕООД, собственост на едрия (преди време) бургаски предприемач Георги Буюклиев. Преди години той решава да осъществи един от най-амбициозните строителни проекти в Бургаска област – изграждането на ваканционен комплекс от затворен тип в Ахелой. Комплексът се намира на 800 метра от плажа, състои се от 19 корпуса с 206 апартамента и разполага със собствено футболно игрище, тенис корт и детска площадка.

Непремереният финансов риск обаче бързо повлича фирмата към дъното. Проблемите на ЕООД-то станаха публично известни още през 2016 година. Ваканционното бижу „Фамагуста Антония“ се оказа

запорирано на няколко пъти,

а изнервените кредитори доста дълго се опитваха да възстановят поне частично загубите си. 

Строителството на комплекса съвпадна с кризата от 2007-2009-та и голяма част от жилищата в него така и останаха непродадени. Самият Буюклиев се завъртя  в дълговата спирала, от която така и не успя да излезе, независимо, че за разлика от повечето свои събратя по съдба, все пак не остави руини, а успя да завърши обекта. Търпението на кредиторите му обаче вече беше изчерпано. Дружеството окончателно беше обявено в несъстоятелност на 22 януари 2018 година.

Последваха няколко опита на назначения от съда синдик – Радослав Тонев, да разпродаде активите, но мераклиите да се сдобият с имот на брега на морето бяха кът. Сега, в разгара на летния сезон, когато изкушенията пред туристите по Черноморието провокират идеи за собствен дом там, отново се прави опит апартаментите във „Фамагуста Антония“ да бъдат продадени.

За началото на август са насрочени два търга, на които се

предлагат апартаменти на килограм.

Цената им е повече от атрактивна, тъй като вече е намалена с 10% от тази в предишното наддаване преди година. Търгуваните жилища са между 50 и 115 кв.м., предлагат се на цени от 20 до 50 хил. лева. Или между 450 и 480 лв. за квадрат.

Докато се точеше съдебната сага по обявяването на строителя в несъстоятелност, а частни съдебни изпълнители се опитваха да възстановят харчовете на клиентите си, през 2016-та на „тезгяха“ бяха извадени 95 апартамента, чиято обща стойност беше фиксирана на 8.41 млн. лева.

На 8 януари миналата година за публична продан бяха извадени 83 апартамента, оценени общо за 3.26 млн. лева. И, ако съдим по описанието на отделните обекти, квадратният метър тогава се е търгувал под 700 лева. Тоест цените, на които се предлагат жилищата в комплекса днес, наистина изглеждат изгодни.

Какво обаче се случва с кредиторите?

Всеки, който малко от малко е запознат с процедурата по фалирането и „разкостването“ на задлъжнели фирми, прекрасно знае за какво става дума – подобни продажби обикновено покриват 10-15% от натрупаните дългове. Справка във фирмената партида на „Билдинг Сити“ показва, че „традицията“ е спазена и този път. Приетите от съда вземания са доста по-големи, отколкото евентуалните приходи от тоталната разпродажба на съществуващите активи. Дори и при най-добро стечение на обстоятелствата.

От одобрения от магистратите списък на кредиторите например става ясно, че само на „Юробанк  България“ АД, която е отпуснала инвестиционния кредит за изграждането на комплекса,

„Билдинг Сити“ ЕООД дължи общо 9.2 млн. лв.

– главница, лихви и т.н. А като прибавим и неплатените данъци и такси, натрупани към Националната агенция за приходите, които са  около 3.10 млн. лв., всеки може да се сети кога останалите седем кредитори ще възстановят поне отчасти загубите си. Проблемът е, че продаваното сега имущество на фалиралото дружество е неговият единствен актив.

Съдейки по информационните страници, свързани с дейността на споменатия строителен предприемач, става ясно че преди години друга негова фирма – „Буюкстрой-Буюклиеви Сие“ СД,  която беше сред националните строителни лидери в Югоизточна България в периода 2000-2005 година и застрои голяма част от центъра на Бургас, също е обявена в несъстоятелност, но сумите, дължими на кредиторите тогава са далеч по-малки. И през 2005-та назначеният синдик на фалиралото дружество Милен Козарев започва да разпродава имоти и автомобили на компанията. Може би този първи успешен опит на Буюклиев на терена на несъстоятелността го е вдъхновил за нови подвизи, с още по-голям размах, но чрез неговата друга фирма „Билдинг сити“.

Още една любопитна подробност е,

че след първите финансови трусове, той решава да поеме цялата отговорност за случващото се. Справка в Търговския регистър показва, че до октомври 2016-а компанията е била ООД. Съдружник на Буюклиев  в нея е била дъщеря му Антоанета. Но, за да избегне възможността някой да предяви претенции към нея, той изкупува дяловете й за сумата от 3750 лв. и по този начин става единствен собственик и съответно единствения, от когото може да се търси отговорност за потъналите милиони…

Автор: Мариета Велинова

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.