18 години пандиз за тираджията Илия, изнасилил и пребил до смърт доцент с бухалка

0

18 годни ще лежи в затвора тираджията Илия Стоичков, който изнасили с бухалка и преби до смърт 71-годишен доцент от Института по растителни генетични ресурси в Садово. Това реши окончателно преди дни Върховният касационен съд, пише Труд бг.

Причината за зверството била, че жертвата искала от жената на убиеца секс и пари, за да ѝ помогне за магистратурата. Дали връзката между двамата е била доброволна, или Иванка действително е изнудвана, никога няма да се разбере.

Безспорно е едно – че студентката е казала на ревнивия си съпруг, че доц. Стефан Нейков настоява за интимна връзка и обезумелият от ревност Илия решил да отмъсти.

Най-вероятно е искал не да убие, а да накаже преподавателя и не е предполагал, че той ще умре след жестоката саморазправа.

Илия Стоичков бил кротък човек, или поне така го описват съседите му. 45-годишният мъж работел като шофьор на камион.

Родом е от пловдивското село, където живее заедно с родителите си, съпругата си Иванка, с която сключил брак през 2011 г. и малкия им син.

Работата му била такава, че отсъствал често от къщи, по-често вземал курсове зад граница, за да изкара повече пари.

Няколко години живял в Западна Европа, където работил за международна компания, която прокопава тунели. Никога не е създавал проблеми, не е влизал в конфликт с никого от селото.

Напротив – винаги бил готов да помогне, с каквото може. Раздавал плодове и зеленчуци от градината на по-бедните си комшии.

Съпругата му Иванка била затворена и мълчалива, не общувала почти с никого от селото. Двамата били щастливо семейство и никой от познатите му не предполагал, че Илия може да извърши убийство.

До 2 юли 2018 г. Месец по-рано жена му Иванка решила да запише магистратура в Аграрния университет в Пловдив. Тя се познавала с доцент Стефан Нейков от 2005 г., когато била студентка и завършила със степен бакалавър.

Според прокуратурата в онзи период двамата имали някакви отношения, но неясно какви. Синът на преподавателя тогава бил състудент на Иванка и я запознал с баща си.

Не е ясно години по-късно дали Иванка се е обърнала към доцента пенсионер за помощ или са се срещнали случайно. Но той ѝ обещал срещу секс и пари да ѝ помогне да вземе магистърска степен. Или поне така тя казала на мъжа си.

Илия побеснял от ревност и решил да заложи капан на доц. Нейков. Иванка поканила преподавателя на среща извън Пловдив – близо до Спортната зала до село Оризари.

Нищо неподозиращият доцент отишъл около 22 ч. на 2 юли. Минути по-късно внезапно на мястото пристигнал и Илия, въоръжен с бухалка.

Без никакви разговори, той се нахвърлил върху пенсионирания преподавател и започнал да го налага. След това го изнасилил с бухалката и продължил боя. По-късно съдебните медици ще установят огромни разкъсвания по тялото на жертвата.

През цялото време Иванка гледала издевателствата безмълвно. След това взела бухалката, която изхвърлила на брега на река Марица.

По-късно, когато мъжът ѝ бил арестуван, тя посочила мястото на разследващите. Преди да си тръгнат, Илия свалил златния синджир на жертвата. Ден по-късно Иванка го продала в заложна къща в град Стамболийски.

Стефан Нейков бил в безсъзнание, двамата го натоварили на автомобила си и го откарали до Военна болница, където бил паркиран неговия автомобил и го оставили наблизо.

Той бил намерен все още дишащ, но медиците били безсилни пред тежките наранявания на черепа и по тялото. Дъщерята на жертвата – Наталия, разказа дни след убийството, че баща ѝ имал дупка на главата от ударите с бухалката.

Семейството на доцента го издирвало из пловдивския кв. “Тракия” през нощта срещу 3 юли, след като той до късно не се прибрал.

Внукът му донесъл страшната вест – видял автомобила на дядо си, ограден от полицейска лента. Близките на пребития до смърт възрастен мъж били шокирани от версията, че той е искал секс и пари от бивша студентка. Според всички, които са познавали доцента, той е бил изключително предан на семейството си.

Дори когато е изобретил два нови сорта зеленчуци, което му отнело години труд, ги кръстил на най-близките си. Салатата “Ира” носи името на неговата съпруга Ирина, а алабаша “Ники” – на сина му.

Иванка, не получи обвинение, въпреки че е присъствала на зверствата, а след това е изхвърлила бухалката и продала ограбения златен синджир.

Мъжът ѝ Илия Стоичков бе обвинен в умишленото убийство на доц. Нейков и за грабеж. На първа инстанция той получи 20 г. затвор, обжалва и присъдата му беше намалена от апелативните магистрати с 2 г.

Близките на жертвата и обвинението също обжалваха и настояваха за доживотна присъда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.