Балтов раздал гепения милион от „Пирогов“ като бонуси (Още разкрития за кражбите в болницата)

0

Балтов раздал гепения милион от „Пирогов“ като бонуси

 Основно за бонуси е раздаден точеният милион чрез фалшиви пациенти от „Пирогов“,  научи Уикенд от свои източници в здравното министерство.

Твърди се, че за „главния герои“ сумата за допълнително материално стимулиране през миналата 2020 година е с пет нули. Те са отделно от заплатите, които при професор Балтов и заместниците му надминават депутатските. Подобна практика е масова сред държавните болници, но далеч не е по правилата. Въпреки това в последните години здравното министерство затварят очите. Може би затова, че повечето министри идват от  болници и нямат стимул да разследват самите себе си.

 Така от първоначалните 500 – 600 лв. на месец  постепенно стават космически и гонят десетки хиляди левове годишно. „Има директори на болници, които се разписвали в края на 2020 година за бонуса  300 000 и 500 хиляди лева извън заплатите, става въпрос за болници затънали в дългове“, коментира служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

 Безобразните бонуси вече са част от финансовата ревизия в „Пирогов“, започнала след смяна на проф. Балтов. Очаква се след проверката да лъснат  още куп финансово нарушения,  включително и за събиране на пари на ръка от пациенти за процедури покривани от здравната каса.

Проверка на конкурсите в „Пирогов“ също показва немалко странни неща. За последните три години болницата раздава над 10 милиона лева за ремонти на различните клиники. При подобни суми може да се очаква, че кандидатите да ги заработят ще са десетки, а конкуренцията би следвало да свали максимално цените. Практиката в Пирогов обаче опровергава теорията. Оказа се, че при немалка част от договорите има само един кандидат. В  други случаи има двама кандидати, но единият е по-скоро чисто формален и въобще не успява да се класира.

Победител винаги е една и съща фирма. Това отново гарантира възможно най-високите цени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.