Шпионката Галина Илиева предавала информация на руснаците и през интернет

0

 5500 страници с комуникация в интернет приложенията Вайбър и и WhatsApp от телефона на Галина Илиева се анализират от ДАНС и военната прокуратура в преследване за шпионаж в полза на Русия, пише „Галерия“, позовавайки се на запознати с мащабното дело.

Дамата с двойно гражданство – българско и руско е съпруга на ръководителя на престъпната група Иван Илиев, който е бил резидент на вербуваните у нас да изнасят и продават секретна информация за мисията на Москва. Миналата седмица съдът за четвърти път отказа да пусне  Илиева под домашен арест, за да може да се грижи за 93-годишната си майка и да се лекува от куп болежки. Шпионската група беше разбита през март. Обвинени са бившият военен разузнавач Иван Илиев, съпругата му Галина, двама действащи колеги на резидента, шеф на дирекция в Министерството на отбраната и началник на секретното деловодство в парламента. От тях само единият е  свобода заради пълни самопризнания

По време на разработката Галина Илиева е снимана няколко пъти как влиза в руското посолство. Според разследващите там се е срещнала с един от дипломатите Александър Зинкин и му е предавал секретни документи срещу пари.

Галина Илиева е водил активна комуникация с модерни приложения въпреки 66-те си години разкриват документите по мерките за неотклонение. В телефона й се намерени огромен по обем комуникации в интернет приложенията, много от контактите са с кодови имена.

 Със специална техника са извлечени видео файлове, снимки, данни от социалните мрежи, електронни писма от няколко пощи.

Илиева е правила анализи на западни неправителствени организации, които са действали у нас. Предполага се, че са били за нуждите на посолство на Русия и дейността е била поставена като задача. Справките правени от нея съдържат данни за ролята им в обществения живот у нас. Твърде вероятно е някой от обектите да са свързани с медийна група, която работи с милионите на Сорос в България и участва активно във формирането на общественото мнение. В жилището на Галина и Иван Илиев са намерени и много ръкописни записи с белези на шпионската дейност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.