Една година от мистериозното изчезване на Янек

0

В събота, 31 юли, се навършва една година откакто дупничанинът Янек Миланов бе отвлечен и най-вероятно убит.

„Обръщам се към всички съпричастни с каузата „Къде е Янек?!“, които желаят и имат възможност да изразят подкрепата си, да заповядат в 19 часа на мястото, където Янек бе отвлечен – пред блок 45 в ж. к. „Бистрица“, град Дупница. Да запалим свещ. Благодаря за подкрепата!

КЪДЕ Е ЯНЕК?!“, написа братът на Янек – Марио Миланов, който от 1 година не може да си намери място, тъй като от брат му няма ни вест, ни кост. Няма и виновен.

Флагман.бг припомня, че още в началото на август 2020 г., първата седмица след изчезването на Янек сигналите на семейството сякаш бяха неглижирани от институциите, а реакция почти нямаше. За последно Янек е видян на 31 юли вечерта, когато се качил в колата на бившия гард на Братя Галеви – Васил Капланов – Каплата и оттогава следите му се губят. Според данни от разследването и от близки приятели на Янек, двамата са имали спор заради бившата жена на Каплата – Петя Николова.

Около 20 дни след изчезването на Янек институциите сякаш се събудиха. На територията на Дупница започна мащабна спецакция по издирването на Янек, главният прокурор на Република България Иван Гешев пристигна на място и се срещна с Марио Миланов – брат на изчезналия мъж. Тогава Гешев отсече пред телевизионните камери: „Ще направим всичко възможно да не се върнат мутренските времена!“

Дали се върнаха – преценете сами!

Почти веднага след посещението на главния прокурор в Дупница той нареди проверка по случая и в РУ Дупница. А шефът на районното Борислав Динев обяви, че няма закъснение в издирването на Янек. След няколко дни Васил Капланов – Каплата се озова в ареста, но не заради отвличане на Янек Миланов, а за заплахата срещу Димитър Недев, а след това го пуснаха под домашен арест. В момента той няма право да излиза от дома си, следят го и с гривна, уж…

Междувременно Дупница се вдигна на протест. Жителите на града викаха под прозорците на полицейския шеф Динев „Къде е Янек?“ Но отговор така и не получиха, няма такъв и до днес…

Затова официалната информация около изчезването на Янек Миланов продължава да бъде твърде оскъдна.

Припомняме, че досъдебното производство за отвличане бе образувано от Окръжна прокуратура-Кюстендил едва на 7 август, седем дни след изчезването на Янек. И към момента няма привлечен обвиняем.

След среща на Марио Миланов, брат на Янек, с главния прокурор Иван Гешев досъдебното производство бе взето под специален надзор от Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура-София.

Оперативните действия се водят от екип от отдел Тежки криминални престъпления и убийства към Главна дирекция „Национална полиция“. Бяха извършиха няколко претърсвания от страна на служители на МВР, следови кучета и конна полиция в обширни райони около Крайници. Водолази извършиха огледи в язовир „Дяково“, както и водоеми около Самораново и Крайници. Издирването е съсредоточено там на база анализ на столичните разследващи.

Последното издирване се проведе в началото на месец декември 2020 г., отново в язовир „Дяково“.

Главният прокурор Иван Гешев посети на два пъти Дупница. Първият път проследи старта на издирвателните действия, а при второто посещение обяви, че прокуратурата отваря „студени досиета“, свързани с Васил Капланов, основен заподозрян за изчезването на Янек.

И от тогава цари мълчание… гробовна тишина!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.