Цветан Василев е на ход: Съди България в Страсбург заради отнемането на лиценза на КТБ

0
  • Моделът на дълбоката държава и задкулисието се формира на гърба на ликвидацията на КТБ
  • Имаме мафиот главен прокурор, който очевидно и нагло се противопоставя на разследвания срещу Пеевски
  • „Турски поток“ е най-голямото престъпление в енергетиката,
  • Част от избраните депутати на ИТН са номинация на тези, които представляваха Пеевски преди това.

Това са само част от акцентите от обширно интервю на ексбанкера Цветан Василев с журналиста Явор Дачков пред „Гласове“. Сред засегнатите теми са разграбването на КТБ, задкулисния модел на управление, действията и бездействията на главния прокурор Иван Гешев и предшественика му Сотир Цацаров, влиянието на дълбоката държава в медиите, както и конкретни сделки, които Василев определя като корупционни.

Бившият банкер съобщава, че започва делото в Страсбург, което той води срещу държавата за отнемането на лиценза на КТБ.

За мен трябва да има ново разследване на „случая КТБ“. Докато не се установи банката имала ли е достатъчно активи към 20 юни 2014 г. да покрият нейните пасиви или не, аз не смятам да присъствам на тоя процес… Фарсът, който се нарича „дело КТБ“ и който продължава три години чрез някакви безконечни, смешни разпити на някакви абсолютно зависими от прокуратурата лица, при това омазани до ушите във фекалии, т.нар. свидетели. Това е фарс и аз не желая да участвам в него. В съда трябва да се докажат злоупотреби, а не приказки от общ характер на Бисер Лазов„, казва Василев по повод продължаващото дело за фалита на банката, по което той е обвиняем като ръководител на организирана престъпна група. 

Актуалната политическа обстановка

Цветан Василев дава интересна оценка на актуалната политическа обстановка, започвайки оттам, че „има очевидни влияния“ около „Има такъв народ“ на Слави Трифонов – партията около която е най-вероятно да се състави правителство в настоящия парламент. Влиянията според бившия мажоритарен собственик на КТБ идват „от същия спектър, който преди изтласка Пеевски напред„, т.е. ДПС. „Несъмнено върху Слави оказват влияние. Част от избраните му депутати си е направо номинация на тези, които представляваха Пеевски преди това„, смята Цветан Василев. 

За ролята на президента Румен Радев бившият банкер твърди, че на него е поверена царската корона и той трябва да обедини това голямо многообразие от противоположни интереси, за да се приключи с „модела Кой“.

Пак казвам – има надежди да се тръгне в добра посока. Тази посока обаче е зависима от много условия и много лесно може да отиде в едно друго погрешно направление. Защото знам за нараснали апетити и на Прокопиев, и на Цветелина Бориславова. Те вече си поставиха определени министри и зам.-министри в първото служебно правителство„, коментира Василев.

Санкциите „Магнитски“

По време на интервюто бившият банкер акцентира върху ролята на сигналите, които е изпращал в САЩ за влиянието на Делян Пеевски, който в началото на юни бе санкциониран от Вашингтон по силата на глобалния закон „Магнитски“.  

Естествено аз не искам да бъда единствен баща на ритуалното убийство на Пеевски. Знам, че много други хора са направили необходимото, за да се стигне до момента, в който едно относително консервативно правителство, като това на САЩ, да номинира Пеевски, който наистина е символът на корупцията. Аз не съм съвсем съгласен с всички номинирани, защото, в крайна сметка, едни илкожелязковци едва ли са от такова ниво, че да бъдат проблем на Щатите. Те са номинални изпълнители на волята на Пеевски. Затова аз продължавам своята битка„, коментира Василев.

Той се надява санкциите да бъдат разширени: „Трябваше още малко да бутнат. Пощадиха Цацаров. Ако бяха ударили по Цацаров, щеше да е ясно, че номинацията е във връзка и с КТБ… Така че се надявам да изправят грешките си (американците), както изправиха тази с онази малоумна номинация на онзи нещастен съдия от специализирания съд. Сега поизправиха малко лошите впечатления, но за да ни помогнат наистина, ще трябва да номинират някоя от останалите големи фигури, а те са още три в тоя модел – Гешев, Цацаров и Борисов.

КТБ, „Виваком“, медиите

В разговора с Явор Дачков собственикът на КТБ отделя най-сериозно внимание на разграбването на активи на банката –  „Виваком“, „Петрол“, „Дунарит“, „Нуртс“, „Авионамс“, „Техномаркет“. 

Разграждането на модела минава през истината за КТБ. Вие виждате, че дори тези, които са уж от другата страна на статуквото – медиите около Прокопиев, “Медиапул” – те продължават да мълчат за КТБ – или нищо, или лошо – дори за такива емблематични случаи на злоупотреби, като кражбата на “Виваком”. “Виваком” в момента е един от основните спонсори на изданията на Прокопиев, а Спас Русев не слизаше от страниците на Прокопиев, които гърмяха апотеози за него – какъв велик инвеститор бил и как бил направил “Виваком” от една посредствена компания, струваща 700 милиона, а я продал за 1,2 милиарда. Какво е направил по-точно за една година Спас Русев във “Виваком”, за да вдигне цената с 500 милиона?“, казва още Цветан Василев.

По думите му мястото на Спас Русев в надзорния съвет на “Виваком” е само потвърждение, че нещо с тази сделка не е наред, тъй като няма световна практика бившият собственик да стои в надзорния съвет. Според Василев това е доказателство, че нещо друго стои отзад още повече, че в последния одит излиза, че „Юнайтед груп“ не е собственик на “Виваком”.

Собственик е “Юнайтед груп – България”, но не е собственик “Юнайтед груп – Сърбия” или Холандия, а една люксембургска компания, която се казва „Съмър перънт“ (Летен родител). Този “Летен родител“, то пък се е случило и през лятото, за него пише, че включва фондове, които са под контрола на Би Си Партнърс, който е акционер в “Юнайтед груп- Холандия”, респективно Сърбия. Там мъглата съвсем се сгъстява. Не знам доколко е известно, но цялата покупка на “Виваком” е извършена с кредит, което не е нормална практика на финансовите пазари. За да бъдат записани тези облигации на международните пазари, очевидно някой е трябвало да направи тези кредитори да се чувстват комфортно. Не можеш да купиш дълговете на една компания за 1.05 милиарда с падеж шест години, след като знаеш, че тая компания има годишна печалба не повече от 60 млн. евро. Кой ще ти изплати облигациите на падежа? Тия 60 млн. евро са достатъчни само за лихвата за този период. Очевидно някой ги е направил комфортни тия кредитори. Това става по един-единствен начин – или чрез залог на парични средства някъде, или чрез издаване на гаранции от кредитни институции, че тази облигация ще бъде покрита или изкупена на падежа„, обобщава Цветан Василев.

Той смята, че при сделката на „Юнайтед груп“ за „Нова телевизия“ освен Спас Русев, активна роля играе и Красимир Гергов:

Той е дългогодишен партньор на Драган Джилас и Шолак. През 2013-а, когато Гергов не можеше да плаща задълженията си към бТВ по излъчена реклама и ние финансирахме една офшорна компания, която заплати на бТВ, той купува една медия на Джилас за 17.7 млн. евро. Наскоро в Сърбия избухна един скандал, в който бе замесено името на Гергов. В България за пореден път беше подминато. Оказа се обаче, че в сръбските публикации, че Шолак е дал на Гергов на заем 17.7 млн. евро, за да плати на Джилас. Така че Гергов е дълбоко оплетен и очевидно е, че Нова телевизия най-вероятно също не е купена с пари на инвеститора – нито на Шолак, нито на “Юнайтед груп”, нито на когото и да било. На мен ми се струва, че пак става въпрос за класическа схема, при която едни пари, които по някакъв начин са откраднати от България, са излезли и пак са влезли… Вече покупката на „Монитор“, „Телеграф“ и „Юропост“ беше самоубийство. Някои казват, че американците са му взели медиите. Смешно е. Какво са му взели, като политиката на тия парцали и до ден-днешен е същата. Аз не съм видял промяна на политиката нито в Нова, нито във вестниците.“

Автор:

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.