Рашков вдигна завесата: Прокуратурата прикрива факти около разследването на Борисов (ВИДЕО)

0

Прокуратурата се старае да прикрие факти във връзка с подслушванията и това не е случайно. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за „Сега“.

Ето и виде по темата:

„Не е вярно, че тя е използала СРС-та само по отношение на нейния любим обвиняем Васил Божков. Използвани са и срещу протестиращи граждани, които не са участвали в никаква престъпна дейност. В МВР е събрана богата информация по въпроса, но тя трябва да се допровери“, казва Рашков. Затова в петък той ще предложи да се създаде парламентарна комисия по въпроса.

„Нашата информация показва, че са използвани неправомерно СРС-та. Инспекторатът на МВР извърши проверка на всички СРС, използвани за годишен период в ГДБОП и в Дирекция „Вътрешна сигурност“, и са констатирали сериозни нарушения. Прокуратурата е използвала тези две служби в МВР като обслужващ персонал. Във високооборотното прилагане на СРС от ДАТО са включвани служители от ГДБОП и „Вътрешна сигурност“, които са участвали в контрола, който е осъществяван върху протестиращи граждани. Това са били както привърженици и членове на отделни политически партии, така и обикновени граждани и общественици, известни хора със свои позиции. Използвани са и другите СРС-та, не само подслушване. Засегнати са стотици“, каза Рашков.

Вътрешният министър разкри, че в Националната полиция са събрани няколко случая, по които Бойко Борисов е бил разпитван. „Има случаи във връзка със Сесил Каратанчева, още едно момиченце и този случай, който аз съобщих и стана известен като „канибалската заплаха“. Преди десетина години тази информация се скри, за да се отърват Борисов и Мирослав Найденов. В разговорите в Банкя градският прокурор Николай Кокинов открито казва, че Борисов е назначил Сотир Цацаров за главен прокурор. Да, минали са 10-12 години от тогава, но тази тричленна група е планирала това, което накрая е станало – да не се потърси отговорност от нито един от тях“, обяснява той. Затова според него трябва да се направи сериозно разследване, което не може да се случи при този главен прокурор. „Трябва да се възобнови производството и то да се проведе по правилата. Не казвам, че някой би бил даден на съд. Това е въпрос на доказване“, добави Рашков.

Той не изключи възможността Бойко Борисов да бъде разпитан и по други проверки. „МВР може да направи много неща, но ако прокуратурата играе обратно, нищо не може да стане. Така че нашата прокуратурата подлежи на доста сериозни реформи. Те трябва да доведат до намаляване на възможността главният прокурор да влияе върху долустоящите прокурори. Никаква реформа в законите не може да повлияе върху нормалното разследване, когато имаме подобен главен прокурор, който се обажда по телефона и разпорежда“, убеден е вътрешният министър.

Вътрешният министър не може да разбере защо се укрива самоличността на 38-те магистрати и политици с имоти и сметки в чужбина. „Не е данъчна тайна дали Х има имот в чужбина. Това е една голяма лъжа за обществото и я казва бивш главен прокурор и настоящ председател на КПКОНПИ. В този списък има 27 магистрати. Те в този период са решавали дела. Нима е тайна, че върху

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.