Гешев вече е клиент на Прокуратурата заради изнасяне на данни от СРС-та

0

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е сезирал зам.-главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов със сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства. Това обяви Рашков в интервю за „Сега“ (цялото интервю очаквайте по-късно на сайта), а след това и пред други медии в МВР. 

Става дума за нарушенията, описани и в сигнала на Рашков до правосъдния министър Янаки Стоилов, на които бе базирано искането за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев. Висшият съдебен съвет миналия четвъртък отказа да го разгледа по същество и го отхвърли като недопустимо. Ден по-късно от парламентарната трибуна Рашков се закани, че ще сезира прокуратурата срещу Гешев. Сега припомни и решението на Конституционния съд, според което всеки прокурор може да разследва главния. Така ще се види „дали ще може всеки прокурор да прояви кураж да образува досъдебно производство и да започне разследване срещу главния прокурор“, обяви Рашков.

Според Рашков освен, че Гешев неправомерно е разгласявал данни, събрани със СРС, те са подбирани така, че някой да бъде поставен в неудобна светлина.

Рашков очаква Борислав Сарафов лично да реши преписката. Но допусна, че може да я възложи на друг прокурор. Във всеки случай, ако бъде постановен отказ да бъде образувано досъдебно производство, Рашков е решен да го обжалва пред самия главен прокурор Иван Гешев. Националното следствие реагира светкавично и прехвърли топката на спецпрокуратурата. „Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор“, се казва в съобщението на НСлС.

„Г-н Сарафов, Вие имате статут на прокурор и на разследващ орган. Изложеното тук е основание за извод, че са налице фактически и правни предпоставки да вземете решение за образуване на досъдебно производство и започване на разследване. По такъв начин ще се отговори и на въпросите: недосегаем ли е главният прокурор у нас, действа ли реално принципът на равенство на гражданите, прогласен в Конституцията и дали следствено-прокурорската практика е на нивото на решението на Конституционния съд (че всеки прокурор може да разследва главния, бел.ред.)“, завършва сигнала на Рашков до Сарафов, с който „Сега“ разполага.

В него се дават три примера. Първият е публикуваните на сайта на прокуратурата на 28 януари 2020 г. извадка от постановление и звукозаписи, придобити чрез СРС, които съдържат разговор между президента Румен Радев и командващия ВВС ген. Цанко Стойков. Следващият пример е разгласяването на СРС-та на журналиста Огнен Стефанов, депутата Александър Паунов и Васил Божков.

„Публикациите са насочени към политическо компрометиране на президента и гражданските протести срещу правителството на бившия премиер Бойко Борисов и срещу самия главен прокурор. Чрез тях Иван Гешев посегна на авторитета на държавния глава без произнасяне на съд и България беше злепоставена пред света, което отегчава неговата отговорност“, се казва още в сигнала. 

Третият пример в сигнала е публикуването от прокуратурата на избрани моменти от чат-комуникацията между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. „Целта е да се внуши на обществото, че определени обстоятелства са възникнали така, както главният прокурор или други заинтересовани лица искат. Подобно умишлено „подреждане“ не е само проява на недопустим обвинителен уклон. То е елемент на престъплението по чл. 287а, т. 2 от НК и противоречи на изискванията за обективност, всестранност и пълнота на разследването“, твърди Рашков.

САМООТБРАНА

Както обикновено, прокуратурата видя политическа атака в сигнала срещу Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев. Неговият говорител Сийка Милева заяви, че „отново ставаме свидетели на поредния политически акт без правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт“. Европейските ценности като върховенство на правото и разделение на властите не се зачитат от представители на изпълнителната власт, които трябва да ги спазват и отстояват“, категорична е тя.

По нейни думи „единственият резултат от тази политическа атака е противопоставяне на институциите и уронване на авторитета на прокуратурата“. „Цената е нефункциониране на правоохранителните ограни и, за съжаление, тази цена ще бъде платена от българските граждани“, заплаши Милева.

Тя съобщи още, че сигналът срещу Гешев ще бъде разпределен по компетентност на прокурор от специализираната прокуратура, въпреки че е адресиран до директора на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. „Авторът на сигнала, който притежава научна степен по право, би следвало да знае, че разследването на магистрати е от компетентноста на Софийската градска прокуратура или на спецпрокуратурата в зависимост от твърдяните факти и обстоятелства“ НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство“, коментира Сийка Милева.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.