Валери Дебелия от ВИС нападнат от комарджии

0

Опитът за отвличане на врачанския хазартен бос Валери Тодоров дебелия може да се окаже дело на загубили много пари комарджии, научи „Галерия“ от източник запознат с разследването.

 Преди седмица четирима въоръжени и маскирани нападнаха Дебелия и бодигарда му близо до къщата на известния като представител на ВИС-2 в региона бизнесмен. Те го уцелили с тейзър и го повлекли към друга кола, но охраната му извадил пистолет и стрелял във въздуха, а маскираните избягали. Зарязали даже и джипа, в който дебнели Дебелия. После се оказало че е краден. Аматьорското изпълнение стресира 49-годишния Валери Тодоров повече, отколкото е пострадал физически. В началото дори имало версия за инсценировка на кражба на пари, която обаче е отпаднала.

Валери Дебелия е част от мутренското минало на Северозапада.

През 90-те години той е бил в една банда с Валентин Алексиев – Лисицата Йордан Тонов – Данчо Пръча, който доскоро лежа в затвора. Тримата са били представители на групировката ВИС през 90-те и са водили люта война с представителите на СИК Валтер Папазки и брат му Георги Културиста, осъдени като поръчители на убийството на Лисицата.

 Пръча и Дебелия дори са защитени свидетели по делото срещу хората от конкурентната групировка. И двете се занимават с хазарт, както тогава така и сега.

 Валери Дебелия има малки казина, в които обикновено пропиляват парите си местните тарикати. Точно такива са заподозрени, че се опитали да отвлекат и ограбя Тодоров. Дебелия няма бизнес на свое име, а предпочита да действа с подставени лица. Осъждан е по старо дело за изнудване. Заради него той стана клиент на КПКОНПИ за отнемане на имущество, която го лиши от 1,4 милиона лева в банкови сметки, къщи, хотелски комплекс и други авоари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.