Трус по морето след пускането на Очите

0

Ъндърграунд босове по Черноморието са притеснени от завръщането на Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. Въпросът е дали освободеният преди ден от зандана Желязков ще се опита да възкреси империята си. Очаква се Очите да пристигне днес в Несебър, след като Спецапелативният съд в София го пусна от ареста преди дни. Желязков ще бъде под домашен арест, но с електронно наблюдение, решиха магистратите. Наркобосът бе екстрадиран от Турция през 2018 г. по обвинения в ръководенето на организирана престъпна група от 12 души на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг от 2013 до 2018 г.

Мутрите по Черноморието са в очакване на Очите. Някои ще го приветстват, но други не са толкова щастливи от предстоящото му пристигане в Несебър. Притесненията са, че Желязков ще се опита да възстанови империята си, която се разпадна след прострелването му през 2016 г. и ареста му след това. Новият възход на Митьо ще е много труден, прогнозират запознати с престъпния свят. За да си върне изгубените позиции, на Желязков ще му е нужна сериозна сила, с каквато той в момента не разполага. Териториите на Очите по морето отдавана са преразпределени и тези, които сега ги владеят, трудно ще отстъпят.

Крими героите по Черноморието притеснени

Крими героите по Черноморието притеснени

Не е ясно и доколко самият Желязков, който има сериозни здравословни проблеми, ще иска да си върне позициите. Много по-вероятно е той да се радва на свободата си и да не се занимава повече с незаконни дела.

Вероятно така смята и местната полиция в Бургас, която изобщо не се страхува от завръщането на несебърския бос.

„Не се притесняваме от това, че Очите се връща. Няма да го посрещнем с хляб и сол я!“ – шегуват се местни ченгета.

Димитър Желязков поставя началото на престъпната си кариера с въоръжен грабеж, когато е на 23 г. Става охранител в силовата групировка ВИС, ръководена от Васил Илиев. По-късно е един от гардовете на небезизвестния бизнесмен Пламен Тимев-Ганди.

Постепенно се издига в йерархията и с годините става известен като „несебърския бос“. Това води и до първото покушение срещу него.

На 9 ноември 2001 г. съпругата на Митьо Очите – Тянка Желязкова, нейният брат Славчо Рамиреса и охранителят Никола Бъчваров загиват при атентат, насочен срещу наркобоса, точно пред дома му в Несебър. За поръчител на кървавото убийство е осъден Стоян Димитров-Толупа, а за извършители – Кероп Погосян и Иван Рибов.

През 2005 г. арестуват Желязков, за да бъде предотвратена битка между неговата банда и тази на Златомир Иванов – Златко Баретата. Същата година е задържан и заради въоръжен грабеж.

Очите е един от основните заподозрени за бомбения атентат в Обзор срещу бившия полицай от Спецотряд за борба с масовите безредици в Бургас Рали Пенков. На 13 юли 2005 г. семейният джип на семейство Пенкови се взривява и изкопава кратер в асфалта. В него е имало 1,3 кг тротил.

Три години по-късно Желязков е осъден на 4 години и 10 месеца, но не по този случай. Признават го за виновен за ръководеното на наркогрупа и пране на пари. Впоследствие Бургаският апелативен съд увеличава наказанието му с още 18 месеца. Въпреки не малкото прекарано време зад решетките Желязков не губи авторитета си и позициите си в ъндърграунда по Черноморието.

През 2016 г. в Слънчев бряг пред заведение „4 you“ Очите е прострелян с пет куршума в тялото – в корема, в раменете, в пикочния мехур и в крака. Това се случва, след като Желязков и хората му атакуват конкурент – Божидар Кузманов – Божо Кравата.

Години след престрелката срещу крими боса, през 2018 г., Очите е екстрадиран от Турция по обвинения в ръководенето на организирана престъпна група от 12 души на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг от 2013 г. до 2018 г. В панделата той е диагностициран с COVID-19, съпътстван от хронични заболявания, някои от които са резултат от стрелбата по него в ресторанта на морето. В крайна сметка го приемат в Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода при затвора в София.

Спецапелативният съд в София пусна Очите от ареста на 22 този месец под домашен арест с електронна гривна.

Бронежилетка го спасява

Престрелката с Божо Кравата започва при среща на Очите с вражеския лагер през 2016 години в Слънчев бряг. Босът е подготвен за покушение срещу него и носи бронежилетка. При започналата пукотевица отнася 5 куршума в тялото. Според лекарите без бронежилетката Митьо е щял да загине.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.