Семейни войни: Още делят наследството на Мишо Бирата

0


Работа за сина на мистериозно загиналият бизнесмен Михаил Михов-Мишо Бирата Пламен е започнал Кубрат Пулев. В случая ролята на Кобрата не е на гледащ лошо бияч, а на рекламно лице. За да си заслужи парите от милионерският наследник Пулев се събра, макар и за малко, с бившата си половинка Андреа. Боксьорът и фолк певицата участваха в рекламна сесия на руска водка в царския дворец Врана.

На кадрите за рекламата Кобрата и чалга певицата са в опасна близост един до друг. Кубрат е облечен в официален костюм, а Андреа е спретната в два тоалета. Фотосите моментално предизвикаха лавина от коментари дали двамата не са отново заедно, след шумната им раздяла, гарнирана с обвинения в изневери и пикантни детайли от съвместният им живот. Андреа и Кубрат набързо разочароваха феновете си. От коментарите им се разбра, че са един до друг заради хонорара от рекламата. В случая парите далеч не са за изпускане. Според запознати става дума за цифра с пет нули, които наследникът на Мишо Бирата им е платил в замяна на популяризиране на напитката си.


Водката на Михов има претенции да се прави по автентични рецепти от времето на Царска Русия, с първокачествен спирт и специална филтрация. Съдейки по цените, които са близки до средна ръка български водки, по-скоро става дума за леко преувеличаване. Това не пречи наследникът на Мишо Бирата да пръска луди пари за реклама. Такива при Пламен далеч не липсват, като наследство от доведеният му баща.
Пламен Михов не е биологичен син на Михаил Михов. Той е плод на любовта на Ева и първия й съпруг, морски капитан. Мишо Бирата обаче приел мъника за собствен син и никога не го третирал като чуждо дете.
Михаил Михов почина през март 2011 г. в хотелска стая в Правец. Според заключението на аутопсията, причината за смъртта му е масивен инфаркт. До фаталният край се стига след огромна доза виагра и последвалите креватни упражнения с  атрактивна дама. Версията на патолозите за инфаркт и до днес се приема с недоверие от мнозина. Дори по време на кампанията за изборите на 11 юли се чуват призиви за ново разследване. Според слуховете Михов е умъртвен, за да не се разприказва за връзките си с тогавашният президент Георги Първанов и други влиятелни политици. Твърди се, че именно тези контакти на Михов го превръщат буквално от нищото  в мултимилионер. Той получи прозвището Мишо Бирата, след появата на записи от подслушани разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. Повод е специална молба към Борисов от президента Георги Първанов да се стопира проверка на митничари в бирената фабрика на Михов.
Съпругата на Мишо Бирата Ева почина година по-късно във Военномедицинска академия в София. За това време тя успя да наследи официално всичкото имущество на съпругът си, което накрая премина в ръцете на сина и Пламен. Официалната версия за кончината на Ева Михова е цироза на черният дроб, но синът й обяви скандално, че е отровена.


След кончината на съпрузите те оставиха наследство, оценявано на около 150 млн. лева. Освен прословутата пивоварна, Михов приживе има няколко хотела, офис сгради, винзавод и имоти в цялата страна. Сред тях и бивша резиденция на Тодор Живков до Русе, която скандално е заменена при царското правителство за няколко гарсониери в града. Отделно са и солидни суми в чужди банкови сметки.
Като бонус към богатството все пак вървят и дългове за доста милиони. Дори и с тях единственият законен наследник 23-годишният тогава студент по право в Лондон остава впечатляващо състоятелен.
Както си му е редът1 претенции към наследството моментално предявиха майката и сестрата на Мишо Бирата – Господина и Мирела. С аргумент, че Пламен е доведен син, те поискаха да бъдат обявени за истински наследници на бизнесмена. Спорът между двете страни прераства в съдебна сага, гарнирана с купища нелицеприятни обвинения. Страна по част от делата за наследство стават и подставените лица, който Михов ползва в бизнеса си. След неговата смърт някой от пионките пробваха да си запазят записаните на тяхно име фирми.
За да спаси колкото може повече, Пламен от своя страна набързо разпродаде скъпарски апартаменти в София и Варна, наследени от майка му.


Част от подялбата не е приключила, дори 10 години след смъртта на Мишо Бирата.
Преди месеци бившата резиденция на Михов в село Кранево е извадена на търг. Целта е подялба между майката на Михов и доведеният син. Двамата се съдиха и за баровска къща в центъра на Варна. Там в миналото се намира почетното консулство на Бразилия, чиито представител е именно Мишо Бирата.
Борбата за богатството на Михов приключва почти на равно, разказват запознати. Не малка част от бизнеса днес вече е в ръцете на сестра му Мирела. Сред тях е фирма „Вайн Селект”, която в миналото се прочу покрай не едно и две безобразия на Михов. Чрез нея той успя да си купи дори част от коритото на река Дунав. Става дума за над 70 декара, крайбрежна ивица до Русе. През 2007 г. тогавашната областна управителка Мария Димова ги обявява за плаж и продава на Мишо Бирата. След избухналият скандал, съдът отмени сделката с мотив, че това е брегова ивица, която се залива при високо ниво на водата. Това по закон прави терените публична държавна собственост, която не може да се продава. Днес фирмата се занимава с алкохол и е в ръцете на сестрата на Михов Мирела. От скоро тя е стартирала проект за строителство на завод преработка на слънчоглед във Видин. Чрез други фирми, наследени от брат си, Мирела върти и сериозен земеделски бизнес.
Доведеният син на милионера също запази солидна част от богатството.

Твърди се, че в ръцете на Пламен преминават банковите сметки, тъпкани с пари. Именно с тях той финансира ефектната реклама на руската водка, която внася. Отделно младежът придоби и множество фирми на Мишо Бирата, които притежават парцели, складове и офис сгради.
Прословутата бирена фабрика се озова в ръцете на Гриша Ганчев, заради натрупаните дългове от Михов. Тава съдба имаха и част от хотелите му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.