Опитни зайчета: Здрави хора тестват опасни хапчета срещу крупни хонорари

0


Все повече здрави хора се превръщат в опитни зайчета за фармацевтичната индустрия, като кандидатстват за самоубийство на етапи срещу тлъсти хонорари. Данните сочат, че около 10 000 нови доброволци се включват всяка година в клинични изпитвания на над 500 центъра в страната. Те се подлагат на разнообразни тестове за козметика и експериментални лекарства с неизяснен ефект, които се очаква тепърва да бъдат пуснати на пазара.

Хонорарите варират в зависимост от вида на изследването и неговата продъжителност, а най-ниската сума, от която започва заплащането, е 1200 лв. Подобни фирми дори разполагат с база данни от редовни доброволци и към тях непрекъснато се добавят нови. Запознати дори твърдят, че покрай пандемията броят на кандидатите се е увеличил двойно, тъй като се е появила възможност за провеждане на видео визити с лекарския кабинет.
Средно доброволците изкарват около 2000 лв. месечно. Ето защо, тестването на медикаменти за много от тях се е превърнало в работа. В такива случаи единствената пречка опасната практика да се превърне в бизнес е ограничението в броя на експериментите, тъй като надвишаването води до промяна в кръвната картина и здравословни нарушения. Любопитен е и фактът, че преди обявите за набиране на доброволци се лепяха на метростанциите и болниците, докато сега опитните зайчета се ловят и в социалните мрежи. Примамката е щедър хонорар и покриване на транпортните разходи и макар според запознати доброволческият контингент да се състои предимно от роми, условия за участието в клиничните тестове не липсват.


Изискването към доброволците е да са над 18 години, да нямат хронични заболявания и алергии, както и да не приемат лекарства. За някои препарати, обаче фирмите имат по-специфични условия. Така например, за тестването на слънцезащитни продукти се търсят доброволци със светла кожа, без пигментации. Препоръчително е да нямат татуировки и да не са се подлагали на лазерни процедури. След като доброволецът бъде обявен за годен, или с други думи използваем да поема в качеството си на здрав човек медикаменти под формата на хапчета или инжекции, които евентуално ще го разболеят, той разписва декларация за съгласие с опита. В нея подробно са описани всички евентуални странични явления. С подписа си върху документа кандидатът гарантира, че е запознат с рисковете и е съгласен с условията.


В информационната листовка се посочват странични явления, които възникват сравнително често. Умората, мигрената, двигателни смущения, нарушено зрително поле и алергични реакции са само част от тях. В редки случаи има шанс да се стигне до опасни за живота състояния задушаване и шокове на кръвообращението, които изискват незабавна лекарска намеса. Заедно с това пред очите му се появява и информационно описание от пет страници в което става дума за медикаментите, които трябва да бъдат изпробвани върху него.


„Най-общо тези листи съдържат информация за доброволците във връзка с изследването на сравнителната биологична поносимост между кобнирини препарати и съдържимите им вещества, макар че медиците от години критикуват подобни комбинирани препарати”, обяснява Стоян В., бивш доброволец, пред „Уикенд”. „Вътре бяха споменати имената на вещества, които никога не бях чувал. Срещах ги за пръв път. Помня само, че сред тях бяха фенобарбитал и фенитоин, защото таблетките, които трябваше да тествам бяха за епилептици”, припомня си доброволецът.


Във формуляра бъдещата опитна мишка трябва да отбележи всички видове изпитвания, в които би искала да участва. Сред тях са неврология, психиатрия, онкология, ортопедия, ваксинология, диабет, урология, инфекциозни болести, генетика, кардиология и други. Ако противно на очакванията настъпи някакво увреждане на здравето във връзка с участието в този проект, компанията или онзи, който е възложил поръчката, ще предостави медицинско обезпечение в неограничен размер. Изрично изключени са щети, които са в косвена връзка с участието в проекта, като например злополука по пътищата.


Никой обаче не се интересува от това какво се случва, ако някой пробен с двигателни смущения, замъглено зрение или нарушения на кръвообръщението, вследствие на медикамента претърпи пътно-транспортно произшествие. „В пояснителния текст е описано, че има странични явления и в случай на предсрочно оттегляне фирмата може да поиска от доброволеца обезщетение за част от разходите които са били направени при провеждането на клиничните тестове”, обяснява Стоян В. Това прави договорът абсолютно безнравствен, защото чрез него хората – опитни зайчета са поставят под натиска да издържат при всяко положение на евентуалните болки и странични явления. Така става ясно, че зад уж приветливата фасада на такива фирми се е скрил един съвременен д-р Менгеле, който по поръчка на големи фармацевтични концерни, впримчва изпадналите в нужда хора.
„Мнозина са зависими от тези парични суми и не могат да си позволят да кажат не”, обяснява мъжът. Човешката етика би изисквала да се обърне внимание на тези отчаяни хора, които са изтласкани в периферията на обществото и само поради това проявяват готовност да се кандидатират за самоубийство на етапи, въпреки това, обаче никой не зачерква темата.


„Глас се надига само за опитите с животни. До момента не съм срещал петиция за тези с хора”, разсъждава бившият пациент. „Процедурата е кратка. Преди началото на изследванията ни се разясняват рисковете от тестовете”, казва той. След като доброволецът сложи подписа си под декларацията, получава график за гълтането на медикаменти и часовете, в които ще му вземат кръв. „Ако медикаментът се взема в 7 часа, то в 8 е ред за кръвна проба”, разяснява мъжът. „Обикновено още на следващия ден има замайване, главоболие и леко гадене. „В моят случай целият хонорар беше 2000 лв. Този, който се оттегли предсрочно от експеримента, обаче не получава никакви пари”, обяснява той.
„Съветвам хората, колкото и да са закъсали за пари, в никакъв случай да не се захващат с това. След тестовете, венците ми бяха подути. Когато отидох на зъболекар, той установи, че са гноясали. Първият му въпрос беше дали вземам хапчета, които съдържат фенитоин, а когато отговорих утвърдително ме попита дали съм епилептик”, разказва мъжът.

Посредници-фантоми прецакват опитните зайчета

Оказва се, че интересът към клиничните проучвания е толкова голям, че вече съществуват и фирми посредници, които осъществяват връзката между медицински центрове, провеждащи клинични проучвания и доброволци, които поради една или друга причина желаят да се включат в такива. Те са изградили и поддържат база от данни, която да е от полза за центровете при първоначалния им подбор на участници и се грижат за интересите и на двете страни.
Не липсват и измами, тъй като търсенето е голямо. Така например, част от офертите се разпространяват от сайтове, които рекламират услуги без знанието на Българската асоциация по клинични проучвания. Преди време дори сайт фантом обещаваше 200 евро на ден за тестване на нови експериментални медикаменти. За целта обаче доброволците трябваше да заплатят първо за каталог на стойност от 30 лв. В офертата бе описано още, че всеки желаещ да се подложи на клиничните тестове с лекарства може да изкара 3000 евро само в срок от две седмици, но преди това е необходимо да закупи въпросния каталог. „Много хора изгоряха по този начин, защото каталогът не гарантира, че ще получиш място в редиците на доброволците”, разяснява източник на „Уикенд”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.