Митьо Очите отхлаби такси-монопола в Слънчев Бряг

0

Пред закриване е бизнеса с таксита на несебърският наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите, довериха източници на „Уикенд”. От продължилият повече от десетилетие монопол над жълтите коли в Слънчев бряг днес не е останало буквално нищо.

Автомобилите на Желязков почти не могат да бъдат забелязани това лято в курорта. На най-атрактивните стоянки пред хитови дискотеки и кръчми днес висят единствено коли на хора от градчето, работещи за себе си. Няма ги и татуираните мутри разпоредители, който гонеха конкуренцията и лично определяха, кой клиент в кое такси да се качи.
Подобна ситуация в Слънчев бряг е изключително необичайна, разказват местни хора. До миналото лято абонамент за „златните” места имаха само такситата на Желязков. Те се управляваха от фирми на майката на мафиота Станка, малката му дъщеря Ивелина и Велислав Попов, който е женен за голямата му щерка. Таксиметровата империя включваше над сто коли, собственост на Желязкови, който наемаха на заплата шофьорите.


Днес от това не е останало буквално нищо. Роднините на мафиота са си запазили едва двайсетина таксита, който почти не се мяркат на стоянките. Вместо да возят случайни клиенти, на шофьорите са поставени други задачи. Те отговарят за развеждането на проститутки до клиентите им. Естествено, дамите работят за Желязков. Според запознати, бизнеса с платена любов е изключително доходоносен това лято. Поръчките валят през целия ден, което уплътнява и времето на шофьорите. Към тарифата н девойките за час или цяла нощ задължително се плаща и сметката за превоза, която е по обичайните за Слънчев Бряг тарифи от 5 лв. на километър.
Оттеглянето на Митьо Очите от сладкия бизнес далеч не е доброволно, обясняват запознати. Ченгета припомнят, че Желязков със зъби и нокти бранеше своя монопол. Именно спор чий коли да чакат клиенти пред дискотека „Айсберг” бе и причина за стрелбата с мутрите на Божо Кравата. След зрелищният екшън ченгетата най-после забелязаха какви ги вършат главорезите на Очите. Покрай другите арести започна и проверка на такситата. Както може да се очаква тя откри куп нередности и автомобилите бързо бяха спрени от движение.


Въпреки натиска от държавата, Димитър Желязков първоначално отказа да спре с превозваческият си бизнес. Негови роднини набързо регистрираха нови фирми, пускайки отново фамилните жълти коли.
Властите от своя страна отговориха с нова офанзива през 2018 г., когато срещу Митьо Очите бяха повдигнати обвинения за ръководство на престъпна група, а той успешно духна в чужбина. След разразилия се скандал с бягството на боса със случая се зае лично главният прокурор Сотир Цацаров. Той обеща, че наред с наказанията на чиновниците, позволили изчезването на Желязков, ще бъде проверен щателно обръчът от фирми около несебърския Ал Капоне. На мушката освен охранителната „Аркус Сигурност Бургас”, която Очите чрез подставени лица, попаднаха и фирмите за таксита на негови роднини. В началото на август 2018 г. при съвместна акция на ДАИ, полиция и данъчни бяха проверени десетина дружества, които според прокуратурата се контролират от Очите. За част от тях бе обявено, че са представили фалшиви документи за регистрация на таксиметровите автомобили.


Освен проверки от ДАИ в офанзивата срещу жълтата империя на мафиота се включиха и данъчните. От НАП започнаха финансови ревизии на всяка от фирмите. За да се избегне шанса проверяващите да бъдат „пробити” са пратени служители от други градове. След щателен преглед на документите са открити множество нарушения и издадени актове за десетки хиляди левове. Част от тях в последствие падат в съда, но проверките не спират. Според запознати ченгетата и инспек торите от ДАИ в Слънчев Бряг дебнат и за най-малкия пропуск от такситата на Очите, в случай, че са появят по стоянките. Дори и формално нарушение става повод за отнемане на лицензи и солидни глоби. Именно това е и причината Желязков да бие отбой.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.