Данчо Пръча с бар на плажа

0


Завръщане по морето е стартирал  врачанският мафиот Йордан Тонов – Данчо Пръча, научи „Уикенд”. В случая плановете на Пръча не са свързани с пласиране на дрога, заради което лежа и в пандиза, а с напълно легален бизнес. Подземният бос е открил собствен бар на плаж Харманите в Созопол. Концесионер там са негови бивши бойни другари от ВИС-2. Основен специалитет на кръчмата, освен евтиния алкохол и оглушителна музика от зори до среднощ са наргилета под наем.

Както подобава на човек от неговият ранг, Данчо Пръча няма пряк досег с управлението на кръчмата, а само осигурява финансирането. Както и ежедневната дегустация на коктейли и храна предлагана от заведението, естествено. Задачата за подбор на персонала и събиране на оборота е поверена на дъщеря му Мона. Младата дама усърдно пуска обяви във Фейсбук за набиране на готвачи и бармани, но ентусиазъм у кандидатите липсва. Според запознати причина са не особено добрите заплати и изискването да се работа по над 12 часа на ден.
След излизането си от пандиза, Йордан Тонов предпочита бизнесът му да се води на роднини или близки приятели, след като се прости с над 1 млн. лева, прибрани от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Повод бе 8-годишната му присъда като ръководител на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, сводничество и рекет заедно с Митьо Очите. Бандата на Пръча и Очите основно действа по южното черноморие от 2002 до 2008 г. когато е разбита от ГДБОП. От тогава ситуацията в подземния свят не се е променила много. И днес основни босове са кадри на някогашната ВИС-2, към която гравитира и Пръча. За това и появата му в Созопол предизвика слухове, че отново иска да си върне позициите на наркопазара. В случая това не отговаря на истината.


Тонов в момента върти основно бизнес с бързи кредити във Враца и Мездра. Лице на лихварската схема е половинката му Каролина Кьолер. Тя се явява представител на ямболска фирма, чиито собственици многократно са арестувани заради заплахи и побоища над длъжници. Печалната биографи на кредитната къща очевидно не впечатлява съпругата на Пръча, която ежедневно публикува във Фейсбук реклами на офисите си и се хвали с ниските лихви.


Чрез подставени лица боса държи и няколко заложни къщи. Заемите се раздават предимно в ромските гета, което дава солиден контрол на Тонов над хората там. Това си пролича и на парламентарните избори през април и юли. На двама вота половинката на Пръча Каролина Кьолер бе в във врачанската листата на ДПС, събирайки хиляди преференции от мургавите си фенове. През април Кьолер дори можеше да влезе в парламента с вота, но ръководството на партията я застави да се оттегли доброволно.

Източник: Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.