Частник огради детска площадка в София, сложи табела „Влизането забранено“ (снимки)

0

Детска площадка край блоково пространство в ж.к. „Младост 1“ се оказа заградена с мрежа в четвъртък сутринта. Върху оградата има надписи „Частна собственост“ и „Влизането забранено“, алармираха живущи от квартала във фейсбук.

Мястото е на 2 м от блок 3 в квартала. „Питам аз кой закон и коя власт определи детска площадка в доблоково! /не междублоково/ пространство за частна собственост?!? Освен детската площадка е заградена и алея… Бясна съм!“, коментира една от живущите в квартала.

Това е трети опит на „собственика“ за последните няколко години – първо бяха колчета, после тел, сега вече е оградна мрежа с табели „Частна собственост! Влизането забранено!“, добави жената.

Други живущи съзряха зад акцията опит на собственика да прикове вниманието върху имота и да бъде компенсиран с друго място. „Днес в общината ще се разглежда предложение да се отпуснат от държавата терени в местността Къро за обезщетения на такива реститути. Та може затова да е упражнението“, коментира друг от живущите.

Действително на заседанието на СОС в четвъртък се предлага от председателя на Елен Герджиков държавни терени от 279.371 дка край бул. „Цариградско шосе“, до „Арена Армеец“, да се ползват за замяна с частни имоти в зелени площи и в междублоковите пространства. Държавните терени са с отпаднала необходимост на Министерство на отбраната, става ясно от доклада на Герджиков.

„Проблемът с отчуждаването на огромен брой терени на територията на Столична община може да бъде решен само с помощта на държавата – или с финансова подкрепа, или чрез безвъзмездно прехвърляне на имоти с отпаднала необходимост за тази цел. Частните парцели в зелени зони и междублокови пространства, които са с право на застрояване трябва да бъдат върнати на гражданите чрез откупуване или чрез обезщетяване. Ако получим тези терени от държавата можем да решим десетки подобни случаи“, посочва Герджиков.

От Столична община посочиха, че предстои да проучат казуса с площадката в квартал „Младост“.

Автор: Драгомир Николов

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.