Зловещите похитители от „Наглите” на свобода!

0

Членовете на най-зловещата банда за отвличания в България – „Наглите”, са всеки ден на свобода. Това разкриха пред „Уикенд” източници от правосъдното министерство. Оказва се, че от останалите трима „нагли” в Софийския затвор, двама от тях всекидневно са навън и се прибират в килиите си само, за да спят. Лидерът на групата Прокопи Прокопиев-Културиста, заедно с Даниел Димитров-Релето ежедневно напускали пандиза, защото им е разрешено да работят. По този начин те ще успеят и да намалят присъдите си.

На 1 октомври миналата година Ивайло Евтимов-Йожи беше пуснат от съда на свобода. Темида реши тогава, че той е излежал над 15 години и половина от наложените му 18. Ефтимов към днешна дата е с пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 2 години и 5 месеца. Магистратите обосновават решението си с това, че Йожи е излежал повече от 2/3 от присъдата си. Освен това към момента на освобождаването си той е бил с „примерно и позитивно поведение”.
Така единствения член на „Наглите”, който търка решетките, в момента е Любомир Димитров-Гребеца. Той получи доживотна присъда за убийства и е без никакъв шанс да излезе някога на свобода. Гребеца бе осъден за разстрела на Юлиан Лефтеров – Кокошката, убит на 8 януари 2009 г. и Иван Пайнавелов – Сапата, разстрелян на 12 април 2009 г. край Бистрица. За първото убийство Гребеца получи 18 години, за второто – доживотен затвор, затова му се налага по-тежкото наказание. Той трябва да го изтърпи при специален режим. Освен това е осъден да заплати 300 000 лева на роднините на жертвите и към 20 000 лева разноски по делото. Разбира се, до момента не е превел и стотинка, защото по изпипаната схема, докато делото се влачи, той е прехвърлил имотите си на роднини.
По делото „Наглите” Прокопи Прокопиев-Културиста, заедно с Даниел Димитров-Релето и Ивайло Евтимов-Йожи получиха 18 години затвор, а Любомир Димитров-Гребеца – 15. Другият член на бандата за отвличане Кирил Кирилов-Киро Шкафа беше убит през 2011 г.


Независимо, че „Наглите” бяха заловени в края на 2009 г., а от 2012 г. имат влезли в сила присъди, прокуратурата и полицията не успяха да намерят и до ден днешен парите от откупите. В съдебната зала стана ясно, че бандата е прибрала над 5,94 млн. лв. от близки и приятели на жертвите от март 2007 г. до октомври 2009 г., когато бяха извършени серия от покушения на заможни хора. Но и на финала на процеса обаче все още никой не знаеше къде са тези милиони. До последното заседание по делото банкнотите не бяха предявени като доказателство.


Откупите бяха плащани в евро и левове.

Някои от подсъдимите твърдяха, че парите са похарчени по кръчми, магазини и пътувания. Други обясняваха, че ги закопали, но не помнели къде точно. Беше намерена единствено една банкнота от 100 лв. в чантата на съпругата на Антон Петров-Хамстера за която беше доказана, че е от платеният откуп за Румен Гунински-младши. Именно заради официалната липса на парите жертвите на групата не могат все още да претендират за тях.
Тезата на похитители по време на разпитите им в ГДБОП, че откупите са изхарчени за удоволствия.
Единственото изключение е считания за лидер на „Наглите” Прокопи Прокопиев-Поли Културиста. Той е инвестирал част от приходите от откупите в ресторанти, които направил. Заведенията се водят на роднините му. Към днешна дата нито един от другите членове на бандата нямал нито един спестен лев от взетите от пленниците почти 6 млн. лева. Разследване на службите показало, че почти всичко е изхарчено по проститутки, хазарт, наркотици, скъпи коли и демонстриране на баровски начин на живот. След арестите на извергите дори и минималните спестени пари са отишли по адвокатски хонорари.


Единствената жертва на „Наглите”, която заведе дело срещу тях да му върнат парите от откуп, беше Ангел Бончев.

На 21 май 2008 г. „Наглите” отвлякоха бизнесмена. Два месеца по-късно похитителите го захвърлиха в безпомощно състояние в столичният квартал „Княжево” и взеха на негово място жена му Камелия Бончева. Близо седмица тогавашният президент на футболен клуб „Литекс” лежа във Военна болница с тежки физически и психически поражения. Престъпните отрязаха и два от пръстите му. След като излезе от болницата, Бончев беше принуден да дари 157 000 евро на фондация „Утре за всеки”, за да може пак да види жена си жива. Това се случи в безпрецедентно телевизионно обръщение. Камелия беше освободена на 30 юли 2008 г., но заради стреса от преживяното я сполетя коварен рак, с който не можа да се пребори и почина на 26 декември 2012 г. Самият Бончев разказа тогава, че за него първоначално са искани цели 10 милиона евро откуп, като условието на похитителите било те да бъдат на банкноти с номинал по 20 евро. За свободата на Камелия пък са искали 2 милиона евро. Чак когато са се убедили, че не може да събере такава сума, престъпниците дали инструкции да дари събраните 157 000 евро на фондация „Утре за всеки”.


В края на 2013 г. след двугодишна съдебна сама върховните магистрати окончателно осъдиха фондацията да върне парите за откупа на Бончев. Заедно с това съдиите решиха на жертвата на „Наглите” да бъдат заплатени и лихви в размер на 93 271 лв. и 58 ст. върху главницата за периода от 29 юли 2008 г. до 27 януари 2011 г. – датата, на която бе заведена исковата молба. Договорът за дарение от 1 август 2008 г. пък беше обявен нищожен за съда. До ден днешен обаче Бончев не е получил и един лев от парите си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.