Биячите на журналиста Слави Ангелов вече са на свобода, мълчат за поръчителя

0

Тримата наемни биячи Бисер Митрев и близнаците Никола и Георги Асенови, които бяха арестувани и обвинени за побоя над разследващия журналист Слави Ангелов, състоял се 17 март м. г., вече са на свобода. Преди дни Апелативният специализиран наказателен съд пусна под домашен арест братята Асенови с мотив, че рискът те да извършат ново подобно престъпление е силно намалял заради продължителния им 15-месечен престой зад решетките. Третият инквизитор над главния редактор на „168 часа“ Бисер Митрев бе освободен още тази пролет заради влошеното си здраве.

Боксьорът Бисер Митрев и професионалните ММА бойци Георги и Никола Асенови бяха единствените арестувани и обвинени за нападението над Слави Ангелов, който се възстановяваше няколко месеци в болница след нанесения му побой миналата пролет. Въпреки, че при задържането на триото биячи преди 15 месеца от прокуратурата обявиха, че са по дирите на поръчителя, който бил издирван от Интерпол за други престъпления и се криел в чужбина, разследването не е успяло да установи

кой и срещу какви пари е наел инквизиторите.

Близнаците Асенови и Бисер Митрев мълчат като риби за това кой ги е наел и настояват, че не те са извършители на зверското нападение.
Наблюдатели на съдебния процес пророкуват, че поръчителят на побоя над Слави Ангелов няма да бъде разкрит и арестуван, тъй като по разследването липсвали данни как се е стигнало да възлагането и реализирането на мократа поръчка. Свидетел на Специализираната прокуратура – криминално проявеният Борислав Рашев, някога част от крими групировката „София Запад“, сочи като възложител на побоя тартора на бандата Любомир Костадинов – Младежа. Според Рашев, негови приятели, действащи членове на „София Запад“, му споделили, че Любо Младежа е броил 50 000 лв., за да бъде пребит разследващия журналист. Жертвата Слави Ангелов обаче поставя под съмнения показанията на Рашев, които били пълни с неистини и противоречия.
Други разпитани свидетели разкриват, че допреди година-две братята Асенови и Бисер Митрев били дилъри на дрога под шапката на Любо Младежа, но впоследствие между триото и Костадинов избухнал конфликт и биячите на Слави Ангелов се оттеглили от „София Запад“.
При арестите на Бисер Митрев и братя Асенови, извършени в края на април м.г. и у тримата бяха открити кокаин и марихуана, като близнаците скрили дрогата в гащите си, а наркотиците при Митрев били намерени в тайник в къщата му на ул. „Черковна“ №20. Заради това професионалните бойци са

обвинени и за търговия с дрога,

освен за нападението над Слави Ангелов.
Дори и да бъдат осъдени обаче, Бисер Митрев и близнаците Асенови няма да изкарат продължително време в затвора. Максималното наказание, което могат да получат, е 6 години лишаване от свобода. Тримата наемници обаче вече са излежали почти година и половина в ареста, а докато делото се точи, те ще бъдат под домашно запрещение, което се брои за излежано време.
„Когато някога бъдат осъдени на последна инстанция, ще им остане да излежат по няколко месеца и най-вероятно ще бъдат въдворени не в затвор със строг режим, а в затвортическо общежитие“, мрачно прогнозират колеги на Слави Ангелов, запознати със съдебната практика у нас.
Съзнателно или не, но криминалистите, разследващи побоя над главния редактор на „168 часа“, не са ровили за други подобни престъпления, вероятно извършени от Бисер Митрев и братя Асенови. Въпреки че според обвинителния акт триото е сформирано чрез престъпен сговор още през януари 2019 г., тоест година и 3 месеца преди побоя над Слави Ангелов, нямало данни, които да уличават подсъдимите в други поръчкови нападения.
Според запознати с действията на криминалистите, те изобщо не са разследвали братята Асенови и Бисер Митрев като извършители на побоя над маркетинговия директор на „Левски“ Цветан Вълчев. Той бе брутално пребит с железни тръби пред стадион „Георги Аспарухов” на 21 август 2019 г., а камера за видеонаблюдение в района улови как наемниците се изтеглят от местопрестъплението. Единият от заснетите удивително прилича на боксьора Бисер Митрев, но разследващите са игнорирали това.
Стоматологът Георги Цалов, пребит в района, където бе нападнат Слави Ангелов преди около 4 г, също бе обявил публично непосредствено след инквизицията над разследващия журналист, че е много вероятно неговите нападатели и тези на Ангелов да са едни и същи. Медикът разказа, че е

разпознал един от своите агресори,

след като по телевизията били разпространени кадри от охранителна камера след побоя над директора в „Левски“ Цветан Вълчев.
„Разпознах го по походката и веднага се обадих на разследващите полицаи. Те ми казаха, че знаят кои са, че ще ги арестуват и после ще ме викнат за разпознаване. Това не се случи. За мен е странно, че в последните 4 години е имало поне три идентични нападения в района около моста „Чавдар“ и никой не намира връзка между тези три случая, при положение, че те са известни на всички дознатели в района“, разказа миналата пролет в интервю по Би Ти Ви стоматологът Георги Цалов.
Любопитен щрих от битието на тримата обвиняеми е, че те разполагат с имоти за милиони левове и са финансово подсигурени. Бисер Митрев е богат реститут, наследник на къща с огромно дворно място на централната софийска улица „Черковна“. Братята Асенови пък са синове на уважаван в обществото заможен лекар и развиват бизнес с освитетелни тела, който по документи се води собственост на съпругата на единия от близнаците. Братята живеят в просторни апартаменти в най-скъпия столичен квартал „Бояна“, разполагат с имот и на престижната улица „Съборна“ в сърцето на София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.