Алексей Петров на плаж край Варна, докато съда го оправда

0


Повече от 11 години след зрелищната полицейска операция „Октопод“, основният обвиням по шумното съдебно дело Алексей Петров бе окончателно оправдан от Апелативният специализиран наказателен съд. Магистратите на втора съдебна инстанция напълно оневиниха бившият командос и екс съветник в ДАНС като началник на сраснал се с държавата мафиотски синдикат, налагал посевместен рекет над бизнесмени, заграбвал апетитни стопански дейности и поръчвал отвличания и убийства над конкуренти и замогнали се на ръба на закона предприемачи.

В деня, в който съдиите от Апелативния съд окончателно и напълно оневиниха Алексей Петров (миналия петък – бел. ред.), а от прокуратурата даже не протестираха оправдателната му присъда, екс командосът бе засечен от репортер на „Уикенд“ на тузарско плажно парти в курорта Свети Константин и Елена край Варна.
Още в същия ден след оправдателната присъда на Алексей Петров на втора инстанция, тя влезе окончателно в сила, тъй като от прокуратурата не се възползваха от възможността да обжалват решението пред Върховния касационен съд (ВКС). Заедно с бившият съветник в ДАНС напълно оправдани бяха и Антон Петров – Хамстера и Кирил Топалов.

Единствените двама, сдобили се с присъди

и то условни, са Марчело Джотолов и Янко Попов. Двамата бяха осъдени на по 3 г. условно, но обжалват присъдите си пред ВКС. За Джотолов и Попов съдиите приеха, че са изнудили чрез сила бившия полицай от Стара Загора Николай Динков да им даде 180 000 лева.
Мащабната полицейска акция „Октопод“ стартира на 10 февруари 2010 г., когато рано сутринта десетки маскирани и тежковъоръжени командоси обсадиха непристъпната дотогава „улица на баретите“ в столичния квартал „Кръстова вада“ и измъкнаха с белезници от добре укрепените им домове Алексей Петров и Антон Петров – Хамстера. По същото време антимафиоти задържаха и братята Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците, за които бе обявено, че контролират „входа и изхода“ на „Кремиковци“ и съвместно с Алексей Петров са завзели бизнеса с шлака и скрап в металургичния комбинат. Впоследствие Дамбовците даже не попаднаха сред подсъдимите по делото „Октопод“.


Седмици преди операцията „Октопод“ да бъде разпоредена от тогавашния МВР шеф Цветан Цветанов, МВР разби бандата за отвличания на богаташи „Наглите“, похитила 13 човека и прибрала общо над 10 милиона лева откупи за животите им. Макар от прокуратурата тогава да не обвиниха Алексей Петров и дясната му ръка Хамстера като съпричастни към серията от отвличания, те бяха разследвани като покровители на бандата на Прокопи Прокопиев – Културиста. Причината бе, че всички задържани за отвличания бяха автокрадци и често бяха засичани в обкръжението на Антон Петров. При ареста на Хамстера в жилището му бе открита банкнота от 100 лева, описана година по-рано от криминалистите като една от тези, с които бащата на отвлечения от „Наглите“ Румен Гунински е платил откупа за сина си. Това обаче не бе достатъчно, за да

пришият Алексей Петров и Хамстера към „Наглите“.

Някогашният командос и съветник на Петко Сертов в ДАНС прекара повече от година в ареста, а по време на престоя му зад решетките тръгна слух, че имало заговор за убийството му. То трябвало да бъде извършено от пандизчиите Кокаларя и Дядо Мраз, на които били обещани 20 000 лв. и предсрочно освобождаване. Преди едно от заседанията по делото пък съпругата на Алексей Петров обясняваше пред журналисти, че мъжът й е бил нападнат и пребит зад решетките. Петров действително се появи с насинено око и силно накуцващ в съдебна зала, но обясни, че не е бил пребит, а просто се подхлъзнал и паднал.
Ключовият свидетел на прокуратурата в процеса „Октопод“ бе Пламен Устинов, трети братовчед на Алексей Петров и бивш служител от НСО. Той разказа как Петров му е поръчал четири екзекуции – на Васил Божков, Гриша Ганчев, Валентин Шотев и хазартния бос Коко Динев. По-късно Гриша Ганчев призна в интервю пред Сашо Диков, че е знаел за мократа поръчка, тъй като Устинов отишъл в офиса му и му разказал, че се готви убийството му. Показанията на Устинов, направени в съдебна зала обаче предизвикаха единствено медиен шум, но не и разследване и повдигане на по-тежки обвинения. Свидетелят пък на няколко пъти се ожали, че е бил заплашван от приближени до Алексей Петров, а малко преди едно от заседанията по делото „Октопод“ бе нападнат от свои съселяни и посечен с брадва.
Друг ключов свидетел – банкерът Георги Цветанов, който твърдеше, че Алексей Петров го е пребил и принудил да му прехвърли част от бизнеса си, загина в катастрофа при неизяснени обстоятелства в същия ден, в който другият свидетел Пламен Устинов бе нападнат и тежко ранен с брадва от свои съседи. Злочестата съдба на двамата пропяли срещу Алексей Петров принудиха друга свидетелка срещу бившата барета да се отметне от показанията си. Донка Митева, която първоначално бе признала пред съда, че Алексей Петров й е отмъкнал с рекет и измама апартамент от 250 квадрата и опитал да я обезщети с автомобил

„Мерцедес“, откраднат от княгиня Калина,

се отрече от думите си с обяснението, че е била подведена от прокуратурата. Срещу Алексей Петров не бяха повдигнати и обвинения за източването на „Кремиковци“, въпреки, че Александър Томов – Сашо Апашо свидетелстваше, че именно бившият командос е прогонил от България индийския милиардер Прамод Митал, който бе купил металургичния комбинат. Според твърденията на Томов, силоваци на Алексей Петров пребили няколко индийци, изпратени у нас да надзирават работата на „Кремиковци“, а след няколко подобни инцидента Митал зарязал многомилионните си инвестиции и повече не щял да чуе за България.
Съдебното дело „Октопод“ се прочу и с друго – от този процес бяха отстранени по различни причини и прокурора и съдията. Най-странна бе съдбата на бургаският магистрат Светлозар Костов. През 2010 г. той бе командирован в София от морския град с репутацията на прокурора, вкарал в затвора Митьо Очите и очакванията към него бяха да събере доказателствата, нужни за ефективна присъда на обвиняемите по делото „Октопод“. Светлозар Костов обаче като че ли взе, че се справи с тежката задача, а усърдието му да се рови в разплитането на стари престъпления не се хареса на мнозина. Костов бе уволнен от Специализираната прокуратура, а отстраняването му

притъпи остротата на държавното обвинение.

От процеса бе отстранена и съдийката Румяна Ченалова, която бе „разжалвана“ след избухнали няколко грандиозни корупционни афери. Така делото бе пренасочено към Специализирания съд, силно „окастрено“ откъм първоначални свидетели и обвинения.
Така например сред подсъдимите първоначално бе бившият висш прокурор Цеко Йорданов, който обаче впоследствие не се сдоби с обвинение и осъди България в Страсбург. Алексей Петров, Тони Хамстера и братята Дамбовци също осъдиха държавата в Европейския съд по правата на човека. Обезщетения за общо 1,2 милиона лева бяха присъдени и на 2 фирми, посочени първоначално като свързани с организираната банда „Октопод“ – дружествата „Голд лизинг“ и „Кепитал лизинг“.
Алексей Петров все още не е коментирал публично окончателното си оневиняне. Преди време обаче той бе споделил в интервю, че основната причина да бъде арестуван в акция „Октопод“ е офанзивата му срещу Корпоративна търговка банка, която по-късно фалира, източена от Цветан Василев.
„Докато бях в ДАНС, само аз се занимавах с КТБ. Бях казал на тогавашния финансов министър Симеон Дянков да прибере държавните пари, съхранявани в тази пирамида. С това си спечелих омразата на Цветан Василев. Мръсната работа по задържането и омаскаряването ми свърши Цветан Цветанов“, разказа бившият съветник в ДАНС.

Източник: Галерия

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.