Осъденият на доживотен затвор Васко Нинов започва бизнес с коноп

0

Бившият банкер и собственик на хотел „Родина“ в София Васко Нинов вече има ново поприще, сочи проверка на „Галерия“.

 Той развива бизнес с индустриален коноп, който е много модерен в последно време. В това нямаше да има нищо странно, ако Нинов не беше осъден на доживотен затвор в Гърция заради трафик на 168 кг кокаин.

Аферистът от 90-те години обаче мистериозно излезе от затвора и се прибра в България преди година и половина.  В чужбина затворниците имат възможност да плащат за ден престой зад решетките и така да топят присъдата си. Според слуховете в София, Васко Нинов е платил няколко милиона по споразумение, за да го освободят само след пет години в затвора.

Няколко месеца след завръщането му се появява фирма, която се занимава с отглеждане на индустриален коноп и разработване на иновативни продукти от него.

Съдружници са двама млади мъже, а единият е синът на осъдения за наркотрафик Васко Нинов. Според експерти в областта на отглеждането на индустриален коноп част от дружествата, които развиват модерния бизнес, го ползват за прикритие на отглеждане на канабис с активно наркотично вещество. За фирмата на сина на бившия банкер Васко Нинов още няма такива данни.

Припомняме, че през 2012 година, на пристанището в Солун бяха спипани 168 кг чист кокаин, пристигнал от Латинска Америка. Бяха задържани двама българи и още двама чужденци. Дрогата бе прикрита като пратка техника за селското стопанство, адресирана до българина с доживотна присъда, чиято фирма има седалище в гръцкия град.

Кокаинът бе спипан при съвместна акция на гръцките власти и Американската служба за противодействие трафика на дрога. Мрежата бе следена в продължение на половин година, а огромна част от наркотика е бил предназначен за курортните селища в южната ни съседка. Останалото е трябвало да бъде прехвърлено във Варна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.