Анализатор: ДПС е майстор на задкулисието и подмяната е неизбежна, чакаме новите му министри

0

В началото на преговорите за съставяне на правителство да споделя своето несъгласие с тезата, че ако ДБ или ИНИ заедно с политиките, предложат и свои кандидати, това ще е свидетелство за тяхната корист или политическа алчност. Това пише кото обществено-политически коментър Илиян Василев, експерт по национална сигурност и анализатор на политическите процеси у нас в личния си профил във Фейсбук.

„Не искаме постове, искаме политики“ е стартовата база, но превръщането във фетиш на възможността да има министри от протестните партии е определено манипулативно и служи на статуквото за да държи надалеч от властта доказани реформатори. Порциите на отговорността предполагат легитимна, без да е задължителна, претенция и към постове.

Примерно, съдебната реформа да бъде реализирана от министър на ДБ, защото вече са се „парили“ по темата от ГЕРБ и ще бъде гаранция за неутрализиране на ДПС.

Партиен кабинет на ИТН неизбежно ще изглежда като експертен, защото това е нова партия и кабинетът с партийни назначение ще изглежда експертен. И Николай Василев се опитаха да го представят като експерт. Второто внушение, че ИТН може да затвори преговорите само в рамките на търсенето на политики. То е логично да се започне с това, защото неизбежно ще се появат червени линии. Ако ДПС дебне в засада, като скрит участник в преговорите, бъдете сигурни че тези линии на разделение скоро ще се проявят, най-вероятно не на ниво политики, а на ниво министри, които ще ги реализират. Защото се съгласете, че най-важен е човешкия фактор, а ДПС са майстори на задкулисните сделки. Правеха го при ГЕРБ, сега няма да бъде по-различно.

Самите ИТН имат изгода от това отговорността да бъде споделена, защото ще им бъде трудно с 65 депутата да претендират, че имат мандат за самостоятелно управление. И да, ДБ и ИНИ, могат да окажат „принципна“ подкрепа, като оставят ИТН да се пържи в огъня самостоятелно, защото проблемите на реформирането на страната са по-големи и от самите министри, и от партиите на протеста.

И играта лесно може да се превърне в „ти гориш“.

Ако ДБ и ИНИ действат егоистично, дори можеха да настояват да не дават министри, за да оставят ИТН сами с главната отговорност и да се „коалира“ с токсичните партии в Парламента – тази интерпретация ще се появява всеки път, когато ИТН правителство получи подкрепа от ГЕРБ, ДПС или дори БСП.

Не се заблуждавайте, ДПС спекулира, че от нея зависи да се махне Гешев и ВСС. Отдавна катеначото в съдебната система е на базата лични обвръзки. Няма как магистратите на върха да се съгласят да махнат Гешев, защото са скачени съдове – като домино, падне един, падат всички. Това са пари, постове, кариери – солидарни в корупцията и престъпленията.

ДПС – партия на реформата и на протеста е оксиморон и ако не бъдат изолирани, подмяната ви е гарантирана.

Автор: Илиян Василев

Източник: Фейсбук

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.