Измамата за 7 млрд. лв. Onecoin на фараонката Ружа Игнатова се възроди в България

0

През януари 2018 г. финансовият свят беше разтърсен, когато българската и немската прокуратура заедно с Европол нахлуха в офисите на OneCoin – набралата близо 7 милиарда лева капитал криптовалута, създадена от българката Ружа Игнатова, пише klinklin.bg. 

Оказа се, че една от най-популярните криптовалути в света всъщност е била финансова пирамида, а властите в редица държави започват разследвания още от 2016 г. В резултат на това през 2017 г. Ружа Игнатова изчезва безследно, а брат ѝ Константин е арестуван на 9 март 2019 г. в Лос Анджелис. В момента очаква присъдата си, след като се призна за виновен във финансови измами.

OneCoin изглеждаше унищожен само допреди няколко дни, когато измамата беше възродена с фанфари в Пловдив, а властите в страната както винаги спяха.

Ново име – нов късмет

Очаквано, след обезглавяването на криптовалутата събитията и новините около нея рязко спаднаха. Говори се, че в Холивуд ще се прави филм за Ружа, говори се, че тя е задигнала от дубайския шейх Ал-Касими биткоини за над 13 милиарда долара, говори се, че е мъртва.

Но сякаш в България и останалата част на света нищо не се говори за стотиците свързани лица и фирми на Игнатова, които останаха на свобода и необезпокоявани чакаха своето време. И то дойде: между 16 и 18 юли в хотел „Империал“ в Пловдив се проведе събитието по създаването на нова мрежа, наследник на OneCoin, с името One Ecosystem. На него беше пуснат и чисто новият сайт, в който има оскъдна информация, но за сметка на това логото на фалшивата криптовалута седи централно, както и това на OneLife, фирмата, през която Ружа Игнатова оперираше.

По-долу можете да видите и рекламното видео на събитието, което директно включва кадри с Ружа Игнатова и OneCoin:

Лапнишараните на Ружа Игнатова

По снимките и видеата може да се види, че залата е била пълна с хора от различни държави като Румъния, Украйна, Русия, Италия, България и др. Водещи също хора от различни държави, включително и нашата. Билетите обаче хич не са евтини, тяхната цена е 1750 евро за двоен ВИП билет, 450 евро за „клас А“ билет и едва 250 евро за нормален билет.

В таблица, публикувана от един от българските организатори, се вижда и сметката, по която да бъдат преведени парите. Тя се намира в „Уникредит Булбанк“ (IBAN: BG92UNCR70001524067943), а за получател е посочена фирмата „One Network Services Ltd.“ с адрес площад „Славейков“6A. Именно там са запечатаните офиси на Ружа Игнатова.

Видеата от събитието доста напомнят на класически финансови схеми, където група хора ентусиазирано обясняват на лековерната си публика, че са взели най-доброто решение в живота си и съвсем скоро ще са много, ама много богати.

Навсякъде по сайтовете, изказванията и лекциите е пълно с препратки към OneCoin, OneLife и Ружа Игнатова, както и към инициативата в Пловдив като техен наследник. Те дори не се опитват да скрият вързката си с една от най-големите финансови измами в историята на света.

По-долу може да видите една от лекции по време на събитието, която отново обяснява как OneCoin (която е официално под запор и не може да се търгува) и нейната нова мрежа One Ecosystem ще направи всички, които вложат парите си в тях, изключително богати.

Кои са организаторите?

Във Фейсбук събитието организатори са няколко души от България: Димитър Маринчев, Людмил Георгиев, Надя Малакова, Николай Борисов, Динко Червендинев и Емилия ван Хойвеген. Някои от тях са стари лица в схемата на Игнатова.

Димитър Маринчев се спряга за един от хората ѝ, действали в Бургас преди години (заедно с Ангел Камбов)  и завлекли много наивници с хиляди левове.
Те също така са силно активни във Фейсбук групата OneLife Bulgaria, в която има над 1300 членове, на които активно се предлага да си вложат парите в схемата. И по всичко личи, че доста от тях го правят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.