Часът на истината настъпва: Прокуратурата търси откъде Бойко Борисов е извадил милиони за къщата в Барселона

0

Още миналата година има образувано досъдебно производство, по което тече интензивно разследване, допусната е финансова експертиза, целта на която е събиране на доказателства за произхода на едни средства по така наречения случай  „Барселонагейт“, обяви  на пресконференция ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

„По случая първоначално е имало проверка, по която бившият министър-председател Бойко Борисов е дал обяснения. В процесуално качество не е разпитван, но това е тактика на разследването. Все още няма повдигнати обвинения по делото“, каза Маджарова и допълни, че делото е образувано за пране на пари. 

Скандалът избухна през 2020 година, след медийни публикации в Испания, а после и у нас. Беше замесено и името на бившия премиер Бойко Борисов. Прокуратурата се самосезира по публикация в испанския вестник „Ел Периодико“, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Според изданието полицията в Каталуня и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

В началото на юли Испанската специализирана прокуратура прекрати разследването по така наречения случай „Барселонагейт“. Това съобщи с писмо до медиите съпругът на бившия модел Борислава Йовчева Йордан Христов. Съпругът на манекенката посочва, че в хода на проверката никога не са присъствали имена на български политици, не са били повдигани обвинения и не е имало финансови или данъчни претенции от страна на испанските власти.

Главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност  на Испания Алехандро Лусон Кановас изпрати в официално писмо до българския евродепутат Елена Йончева, в отговор на нейно питане за актуалното състояние на разследването. От него става ясно, че разследването е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. 

Автор: Антония Коцева

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.