По линия на хазарта бюджетът е ощетен с над 566 млн. лв. Кой е проспал случая?

0

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключи втората проверка на бившата Държавна комисия по хазарта (ДХК). От изложените по време на финансовата инспекция факти и обстоятелства се установи, че държавният бюджет е ощетен с 556 872 283 лв. В доклада се установява, че за проверения период между 2014 и 2019 година е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от организаторите на хазартни игри в следствие на решенията на ДХК, с които са утвърдени правилата им, съобщи Министерството на финансите.

„Направените констатации потвърждават наличието на нарушения при прилагането на Закона за хазарта, изразяващо се в това, че за поддържане на лиценз за организиране за на едни и същи хазартни игри се заплащат формирани по различен начин държавни такси. Това потвърждава и направените заключения в предходния доклад на АДФИ от януари 2020 г. за липсата на контрол от страна на Държавната комисия по хазарта, която не е приела общи правила и методология, в които да се регламентират начините на облагане на хазартните игри по разновидности“, казват от финансовото министерство.

Втората проверка на Държавната комисия по хазарта, която понастоящем е закрита и с правоприемник Националната агенция за приходите, е свързана със законосъобразността на получените приходи от дължими държавни такси по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от страна на хазартните оператори – „Ню Геймс“ АД, „Национална лотария“ АД, „Еврофутбол“ ООД и „Евробет“ ООД.

Изброените в съобщението на МФ дружества са свързани с Васил Божков.

Пореден удар срещу Божков

Отношенията между Божков и Държавната комисия по хазарта залегнаха и в съобщението на Американското финансово министерство, с което бе оповестено, че намиращият се в Дубай бизнесмен е санкциониран за „сериозна корупция“ по силата на Глобалния закон „Магнитски“.

От Вашингтон заявиха, че Васил Божков „няколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ)„.

В своето разследване Прокуратурата на Република България установява, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на ДКХ по 10 000 лв на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи председателят на ДКХ подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита„, припомниха от американското министерство на финансите.

В началото на 2020 г. държавата се задейства срещу укриващия се в Дубай бизнесмен.

Срещу Божков бяха повдигнати редица обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, както и за подбудителство към убийствата на четири лица и за изнасилвания. 

Кой е проспал случая

Близо година и половина след първата проверка на АДФИ обаче се оказва, че бюджетните щети, нанесени от компаниите на Божков, не са 700 млн. лв., както твърдеше по онова време финансовият министър Владислав Горанов, а са 556.87 млн. лева.

„Защитната теза“ на Васил Божков е съвсем различна. Божков твърди, че не дължи и стотинка на хазната, а „благоприятното третиране“ от ДКХ е постигнато със съгласието на бившите управляващи от ГЕРБ и вследствие на „такса помагане“ за тях. 

Любопитно е, че и при двете си проверки АДФИ никъде не споменава за занижен контрол от страна на Министерството на финансите.

Подобна теза обаче бе развита в решение на Софийския административен съд от 8 март, с което бе определено, че дружеството „Еврофутбол“ дължи на държавата 261 млн. лв. такси и 67.7 млн. лв. лихви, защото за срок от пет години е внесло значително по-малко от дължимото по закон. В същото време съдът установи, че законът не е прилаган коректно не само от хазартния оператор, но и от Министерството на финансите, което е допринесло за щетата за бюджета.

Нормата на Закона за хазарта е прилагана неправилно и от Държавната комисия по хазарта, и от министъра на финансите в продължение на твърде значителен период – повече от 5 години – спрямо обществения интерес и легитимните очаквания на гражданите за законност от държавните органи, включително и от организатора на играта. И двата държавни органа тълкуват и прилагат превратно нормата, като предоставяща избор на хазартния оператор да организира игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета така, че да събира или залозите на участниците или такси и комисионни за участието им в играта„, бе записано в съдебното решение.

Автор: Атанаси Петров

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.