Обрат! Майката на Пеевски се разграничи от него, нямали нищо общо

0

Майката на бившия депутат и бизнесмен Делян Пеевски Ирена Кръстева е възразила срещу включването й в черния списък на санкционираните по закона „Магнитски“. “Тя твърди, че няма нищо общо с господин Пеевски,” съобщи финансовият министър Асен Василев днес пред журналисти. 

След антикорупционните санкции, които САЩ наложиха на Пеевски и на друг известен бизнесмен – Васил Божков, българските власти изготвиха разширени списъци, в които наред с посочените от Вашингтон граждани и дружества са изброени и други свързани с тях фирми и лица. Сред имената фигурира и майката на Пеевски, която през годините бе негов съдружник в медийните му и в други негови бизнесначинания.  Идеята е другите фирми да бъдат предупредени да не работят с „номинираните“, защото има риск санкциите „Магнитски“ да застигнат и тях.  

Министър Василев не сподели с какво точно е несъгласна бизнесдамата Ирена Кръстева. Той посочи, че се прави проверка, комисия разглежда предоставените от засегнатите възражения документи  и ако се потвърди, че свързаност няма, имената се изключват от списъка. 

Комисията, която включва представители на НАП, заседава веднъж седмично и разглежда новопостъпили данни, като може да допълва или да изважда от списъка. Василев припомни случая с гръцката  „Интралот“. Тя също бе в първоначалния списък на МФ –  като фирма с участието на хазартния бос Васил Божков, но седмица по-късно бе изключена. „Установи се при проверка, че в Търговския регистър при вписването е била допусната фактическа грешка и Божков неправилно фигурирал като краен собственик“, обясни днес министър Василев. Как стават такива грешки в официална държавна институция, служебният финансов министър не коментира.

ВАС остави без разглеждане искането на “Българско лято” срещу списъка “Магнитски”


ВАС остави без разглеждане жалбата на ПП „Гражданска платформа Българско лято“ срещу включването й от Министерски съвет в списъка на санкционираните по закона “Магнитски”, съобщават от съда.

Върховните магистрати приемат, че оспореното решение на Министерски съвет само по себе си по никакъв начин не засяга възможността на „Българско лято“ да участва в насрочените за 11.07.2021 г. избори. Правото на участие е обезпечено с регистрацията й от ЦИК. 

По отношение на искането за спиране на предварителното изпълнение на акта на Министерски съвет върховните магистрати приемат, че не са ясни фактическите обстоятелства за настъпили вреди. Жалбоподателят не е описал конкретни доводи в тази насока, извън поддържаните възражения по законосъобразността на решението на МС, които са несъотносими към предварителното му изпълнение, а касаят спора по същество.  Поради това искането е недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане.

Определението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Делян Пеевски също атакува решението на правителството и списъка чрез „Интръст“ ЕАД, на което е едноличен собственик на капитала. По това дело още няма произнасяне на ВАС.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.