„Фермери“ прибирали по половин милион лева за 1000 овце на хартия

0

Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на овцевъдите, че в България има стотици хиляди животни, които съществуват само виртуално. Така чрез тях се източват европейски субсидии, каза за БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.

Един милион и 276 хиляди са преброените овце в стопанствата у нас. Един милион и 476 хиляди са овцете, които са вписани в електронната система „Векис“ на ветеринарните власти, казва Симеон Караколев.

„Около двеста хиляди животни са тези, които липсват при преброяването, а са налични в системата. Това са и въпросните „виртуални овце“, за които ние алармираме вече две години, че това са виртуални животни“ – виртуални, защото ги няма във фермите, но са вписани в системата и за тях се получават пасища, за които пък Европа дава субсидии. Простата сметка показва, в някои райони за една овца се дават десет декара пасища, за всеки декар субсидията е между 30 и 50 лева, така при хиляда овце собственикът на виртуалното стадо може два се сдобие с половин милион лева финансиране годишно“, обясни той.

Какво трябва да се направи според бранша.

„Пълен анализ, съпоставка на засечените данни с тези, които са налични във ветеринарната система, проверки на място, изчиствания, наказания и сезиране на компетентните органи“.

Към месец април 2021 година в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС са регистрирани общо над 1, 476 млн. броя овце, кочове и идентифицираните им млади приплоди (агнета на възраст под 12 месеца), съобщиха от БАБХ.

Съгласно предварителните данни от преброяването на земеделските стопанства, извършено в периода 1 септември – 18 декември 2020 г. в страната са се отглеждали 1, 277 млн. овце.

В периода след преброяването до април 2021 година се проведе агнилната кампания или обичайното време, в което овцете раждат нови малки. Нормално е да се появи разлика между броя на животните към декември 2020 година и април 2021 година. Броят се живи животни, динамиката в числата е очаквана, допълват от БАБХ.

В същото време Интегрираната информационна система – ВетИС не е единствената база, на която животновъдите получават субсидии.

Справката, която Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) извършва в нея е само част от проверките по отношение на стопанствата, заявили животни, за които да получат субсидии. Фонд „Земеделие“ извършва допълнителни собствени проверки в животновъдните обекти.

В тази връзка, за последната кампания през 2020 година субсидия от ДФЗ са получили общо 1,115 млн. овце и кози, заедно.

ВетИС е информационна система, в която стопаните имат задължението да регистрират животните си, с цел да се гарантира здравният статус на животните, изпълнението на националната профилактична програма и коректното извършване на движението на животните извън обекта, в който са регистрирани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.