Емилиян Гебрев вербуван от военното разузнаване на СССР

1

Емилиян Гебрев е бил агент на Главното разузнавателно управление на някогашната Червена армия, известно с абревиатурата ГРУ. Това потвърдиха пред „Уикенд” запознати с тънкостите на спецслужбите по времето на социализма. По техни думи оръжейният търговец е вербуван за съветското военно разузнаване по времето, когато е служител в държавната компания „Кинтекс”.

Тогава той продава българско оръжие по канали, осигурени от руснаците, нещо което не е изненада за „братски” страни от соцлагера, участващи във Варшавския договор и СИВ. Да не говорим, че както обясняват стари оръжейници, и нашите заводи са бълвали автомати и пистолети по руски чертежи и документация.
След промените, през 1992 г. Гебрев основава частната си фирма „ЕМКО”. При това, казват запознати, продължава да използва най-нагло и безочливо каналите на руснаците.
„В самото ГРУ в Москва обаче също се смени „караулът” и

Гебрев изпадна в немилост пред новите началници

– обясняват източниците ни. – Преди разчиташе, че като сътрудник на ГРУ, може да използва връзките си и да минава метър, но все пак да не забравяме, че това не са негови, а руски канали. Кой ще му ги отстъпи! Още повече, че той почна да изнася по тях спецпродукция за техни стратегически противници”. Въпросните канали, които са от годините преди промените, Гебрев започва да ползва, за да изкарва оръжие за Украйна и Грузия, а както е известно и двете страни в един момент имаха въоръжени конфликти с Русия и напрежението в някои части още не е стихнало.
Източници на „Уикенд” твърдят още, че през последните години оръжейния бос започнал доста да бави разплащанията си. Докато българските фирми преглъщали, чуждите му партньори не криели, че са много изнервени, казват източници, на които имаме пълно доверие. Дори в един момент се появили подозрения в оръжейните среди, че Гебрев сам си причинява разни инциденти, а

после прибира тлъсти застраховки

за тях. През есента на 2014 г., например, избухнал пожар и последвал взрив в негов склад на територията на завод на ТЕРЕМ в Костенец. После се оказало, че Гебрев се е добре презастраховал и взел голямо обезщетение. „Дори, ако беше реализирал продукцията, нямаше да спечели толкова” – допълват запознати. Те подчертават още, че през последните години с помощта на определени медии, Гебрев доста успешно си извайва образ на жертва, но истината е, че това е една доста противоречива „жертва”.
През 2012 г. Емилиян Гебрев е сложен в „черен списък” на Русия. Причината е, точно онзи износ за Грузия и други размирни райони. Три години по-късно, през 2015 г. е направен опит за убийството му, а също и на неговия син, както и на производственият директор в „Дунарит” Валентин Тахчиев. И тримата са хоспитализирани със симптоми на отравяне, като малко преди това Гебрев е направил износ на оръжие за Украйна. Тогава от разследването потвърдиха, че опитът за елиминирането им е свързан с оръжейни сделки с Киев. Самият Гебрев обаче дълго време упорито се опитваше да се изкара жертва на интереса си към фабриката за бомби и боеприпаси „Дунарит” в Русе. По-късно бяха разкрити и конкретните трима руснаци, замесени в опита за отравянето на Гебреви и директора Тахчиев. Установи се, че те са свързани с руснака с оперативно име Сергей Федотов, който е замесен и в историята с новичока, пуснат срещу семейство Скрипал. Те са били настанени в столичен хотел, непосредствено до офиса на фирмата на Гебрев, преди отравянето му. В началото на 2020 г., след като тази история беше разплетена, бяха повдигнати задочни обвинения на трима руснаци. Те са в неизвестност и се издирват с червена бюлетина от Интерпол.

И тримата се оказаха служители на ГРУ.

Тези дни прокуратурата навърза с руски интереси не само опита за убийство на бизнесмена, но и няколко пожара и последвали взривове в складове на Емилиян Гебрев. Целта е била да се пресекат доставките на специална продукция за Грузия и Украйна. Главният прокурор Иван Гешев директно заяви, че има „достатъчно данни, за връзка между отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев през 2015 г., взривовете в чешките военни складове през 2014 г. и други четири „сходни” инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г.”.
Да припомним, че през октомври 2014 г. руснаци взривяват и унищожават складове за боеприпаси в Чехия, в които се е съхранявала и продукция на „ЕМКО“. В началото самият Емилиян Гебрев отричаше, но след това призна, че е имало негова стока.
В България инцидентите около неговите „артикули” са от по-рано. Още през ноември 2011 г. е взривен склад в с. Ловни дол, собственост на „ЕМКО“. Ликвидираните боеприпаси и взривни вещества са били подготвени за износ в Грузия.
През 2015 г., когато е и опитът за отравянето му, са регистрирани три пожара и взривове на негова стока. Два от инцидентите са в с. Иганово, като там е взривен и цех за производство на боеприпаси на ВМЗ-Сопот, в които е имало основно продукция на Гебрев. След тези произшествия при необясним пожар пак през същата 2015 г., избухнал в сградата на бившия Институт по специална техника в София, изгарят веществени доказателства, свързани с разследването на въпросните взривове в с. Иганово. Миналата година край Мъглиж пък е вдигнат във въздуха склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на завод „Арсенал“.
Според прокуратурата тези инцидента имат общи белези. Не са открити конкретни причини, довели до взривяването на складовете. Липсват жертви и пострадали, като инциденти винаги започват с пожар, който според разследващите принуждава хората наблизо да се оттеглят. След това снарядите са задействани от дистанция. В никой от случаите не е открита конкретна техническа неизправност или друга причина за възникването на пожарите.

1 Коментар
  1. […] убедительно. В болгарских оружейных кругах и вовсе подозревают, что Гебрев мог быть сам причастен к взрывам на […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.