Чиновнически гаф пести милиони на Гриша Гaнчев

0

Глоба за милиони левове си спести Гриша Ганчев, благодарение на чиновническа немарливост, показа проверка на „Уикенд“. Освен, че губи пари, след гафа държавата е заплашена и с глоба от Европейската комисия. Санкцията, както е ясно ще бъде платена от данъците на всички българи, а не от разсеяните бюрократи.

Безумната история се разиграва по дело на земеделското министерство срещу фирмата на Ганчев „Литекс Комерс“ заради заменка тип „кон за кокошка”, реализирана при тройната коалиция. Подобни сделки по това време направиха и десетки други олигарски и правилни бизнесмени. Срещу дадени на държавата свои ниви или гори в затънтени краища на страната те се сдобиват с апетитни терени до морето или в зимните курорти.
Босът на ЦСКА си урежда цели три подобни сделки през 2008 г. При тях срещу около хиляда декара каменисти чукари в странджанското село Вълчаново получава „безполезни” гори и ниви до плажовете в Иракли и Шабла и курорта Пампорово.


По това време земите в съседство със заменените струват десетки и дори стотици хиляди левове за декар. Причината е възможността да бъдат вкарани в регулация и върху тях да се строят хотели.

Това не пречи в сделките си с Гриша Ганчев земеделското министерство да ги оценява колкото и безплодните чукари в Странджа. По същата схема се случват и останалите заменки на държавата с „правилните” бизнесмени.
По изчисления на еколози загубата на държавата от скандалните заменки на тройната коалиция е около 1,5 милиарда лева. В случая с тези на Гриша Ганчев сумите са около 50 млн. лв., обявиха преди време неправителствени организации. Като доказателства те посочиха, че малко след сделките Ганчев ипотекира земите до Пампорово в банка срещу кредити от 20 млн. лева. Повече от ясно е, че нито един трезор няма да отпусне повече пари, от колкото е стойността на заложеният терен, убедени са екоактивистите.


Серията скандални заменки тип „кон за кокошка“ предизвикаха намесата и на Европейският съюз.

След продължило няколко години разследване, от Брюксел излязоха с решение, че става дума за непозволена държавна помощ, заради фрапиращите разлики в цените на държавните терени до морето и получените в замяна неплодородни ниви и гори в затънтени краища на страната. От еврокомисията наредиха на България да анулира сделките или облажилите се бизнесмени да доплатят разликата в цените на получените имоти.
В опит да избегне санкцията, земеделското министерство възлага на държавната фирма „Агролеспроект“ да изготви оценка на загубите за бюджета от всяка една сделка. През 2019 г. държавните експерти излизат със заключение, че от стотиците заменки бюджета е загубил едва 80 млн. лева.
Екоорганизации моментално алармираха, че стойността на терените е занижена многократно, и то не в полза на държавата. Медийни разследвания от началото на миналата година показаха фрапиращи разминавания. Държавната фирма, наета от земеделското министерство, оценява имот на 4 лв.за кв.м., а терен до него се продава за 100 лева за квадрат.


След като скандалните разминавания лъснаха, разследване по случая започна и прокуратурата. Резултат до момента не са обявявани.

За сметка на това от земеделското министерство си държат на ниските цени и съответно искат от облажилите се бизнесмени да си доплатят. В случая с Гриша Ганчев става дума за 2 194 100 лв. На толкова са оценени получените от него 294 декара до плажа на Иракли, срещу дадените каменисти чукари в Странджа. Изчисления на правозащитници показват, че пазарната стойност на земите е минимум 17 млн. лева.
Гриша Ганчев отказва да плати дори и далеч по-ниската сума и обжалва наложената му санкция. По време на делото става ясно, че при опита да си изискат парите, служителите в земеделското министерство са пропуснали да изготвят необходимите за това експертизи и документи. За това и глобата на „Литекс Комерс” от 2,2 млн. лева е отменена. Решението е потвърдено и от Върховния административен съд преди дни и влиза в сила. Така освен че губи парите, държавата ще трябва да плати същата сума и на ЕС заради невъзстановената неправомерна държавна помощ, обясняват юристи. Според запознати, подобни брутални чиновнически гафове има и при другите стотици дела за земенките, които почти сигурно също ще бъдат загубени. Само да припомним, че в последните години сред адвокатите на Гриша Ганчев е настоящата депутатка Татяна Дончева, която влезе в парламента с листите на „Изправи се! Мутри вън!”.

Прегледана: 15596

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.