„Духовни пътувания” сеят Ковид-19: Млад мъж умря след йога семинар

0


Мъж на около 40 години е починал от Ковид-19, след като преди това близо седмица е бил на йога-семинар в Родопите. Той е заразил и половината участници в „духовното приключение”. Оказва се, че в пандемията истински хит са подобни „духовни пътувания” из страната, организирани от всякакви предприемчиви тарикати. И тъй като никой не иска негативен PCR тест на участниците, подобни екскурзии се превръщат в развъдник на китайската зараза.

Трагедията се разиграла преди повече от месец. Мъжът бил запален планинар, не пропускал възможност да катери върхове, да живее здравословно и да медитира, дори когато е в движение. Подведен от изкушаващата оферта на известен наш инфлуенсър, чието име по обясними причини редакцията ще запази в тайна, човекът приел предизвикателството да се включи в група от близо 30 души, с които освен да катерят баири, да се занимават с йога упражнения. По време на седмичния релакс, ентусиастите спели в бунгала. Хранели се групово и често дистанцията от метър и половина не била спазвана. За здравето си планинарите разчитали на чистия въздух, майката природа и Бог. Имали вяра и на своя лектор, който обяснявал, че откакто практикува йога, не боледува, не взема дори аспирин, а всичко лекува с чай и позитивни мисли. Почти всички участници били вегетарианци, хранели се скромно, наблягайки на плодове и зеленчуци.


Това, което никой от присъстващите не знаел, е че сред тях има човек с леки неразположения и постоянна температура от 37,2-37,4 градуса .
Мъжът решил, че организмът му реагира заради времето, а постоянната умора, която изпитвал, била от пролетта. Така, без да вземе нужните мерки и без да си направи необходимите изследвания, решил да обикаля горите и да клечи по камънаците, за да се зареди позитивно и закрепи здравословно. В един момент останалите в групата се усетили, че съратника им не е напълно здрав, но били убедени, че на въздух всичко ще премине от самосебе си. Уви, нещата не се развили по правилния сценарий.  
На третата нощува мъжът започнал да усеща задух. Дишал тежко, въпреки многото техники за правилно дишане, които планинските му другари го съветвали да прави. Резултат нямало, появили се болки в мускулите на краката, а след това и в костите. Два дни изкарал на легло в базата, докато останалите попивали релаксиращите техники на медитацията. Вечер всички го навестявали. Слушали разказите за това как е минал денят му, какво е ял, какви оздравителни техники е ползвал, но така и не ставало въпрос да се потърси лекарска помощ. Едва когато семинарът свършил, мъжът със сетни сили се прибрал в дома си. Три дни по-късно починал.


Вестта за смъртта му разнесла мълниеносно.

Оказало се, че е бил с Ковид-19 преди да предприема похода в гората, но не знаел, че носи заразата, защото не кашлял и не бил с хрема. Планинарите изпаднали в паника и тръгнали да си правят писар тестове. Половината „банда” се оказала положителна, в това число и гуруто, който бил убеден, че в балкана вируси няма. От РЗИ карантинирали всички йогисти за две седмици по домовете. Така думите на главния лектор, че вирусът е чиста конспирация и не съществува, се опровергали болезнено. Заразени и карантинирани, всички треперели от страх да не последват съдбата на своя събрат. Йогистът твърдял, че може сам да свали завишената си телесна температура, но въпреки това предпочел да проведе консултация с джипито си, което му дало съвети как да се цери.
В подобна схема се забъркала и дама, която се занимавала с различни техники за отнемане на емоционалния стрес. По нейни думи също коронавриса не съществувал. И понеже нямало как да организира мащабни семинари в зали, решила да кани мераклии за вътрешна промяна в бунгала на морето. Участници не липсвали. Пътували с личните си автомобили или с бусове, специално наети за целта.
Там госпожата се развихряла с пълна пара. Започвала лекции с темата за усмивката и нейната важност. Вървяла от човек на човек, повдигала лицата им и ги учела как да се усмихват правилно – нещо, което щяло да им бъде от изключително значение в бъдеще, защото усмивката железни врати отваряла. С потупвания по рамото, лакътя, подскоци и приклякания негативните въздействия на околната среда щели да напуснат завинаги тялото на човека. Хитрушата давала платени съвети и за това как присъстващите да се предпазят от лоши очи, черна магия, как да защитят домовете си от крадци и да държат настрани злобните хора. Вечерните лекции посвещавала на здравословното хранене, включващо месене на хляб от лимец, направата на домашно масло и мляко, на билкови сокове и отвари. Сред участниците в нейните семинари също имало инфектирани с Ковид-19. За заразата разбрали след като се прибрали по домовете си и започнали да изпитват симптоми. Един подир друг звънели да питат лекторката си защо наученото не им помага в битката с температурата, но тя нямала отговор.
„Ситуацията е абсрудна. Лекциите струват между 400 и 600 лева. В тях са включени нощувките и закуските, рядко има обяд и вечеря. Желаещите да се усъвършенстват плащат за безумни неща, които могат да прочетат и в интернет, но явно искат да имат гуру и да са модерни като холивидските звезди. Излиза обаче, че си плащат, за да се заразяват и разболяват. Аз самата съм участвала в такъв семинар в Априлци. Трябва да си призная, че обещанията са едно, реалността – съвсем друго нещо. Преподават ни нещо като фаст фуд – хапнеш нещо, глътнеш нищо. Докато присъстваш си ентусиазиран и щастлив, прибереш ли се вкъщи, настроението рязко пада. Преспиваш един ден, а на втория вече виждаш, че си измамен, че книгите, които си купил с идеята, че ще оправят живота ти, просто са напълнили нечия банкова сметка.


Познавам и агресивни лектори, които са ме преследвали, за да си купя творбите им.
В тях било казано всичко за бъдещето на света, за ерата на Сатаната, за това как да спасим душите си. Забележат ли колебание в някой от участниците, веднага изпращат помагачи, които да разпитат какво става, да го омаят с думи и убедят да не приказва пред чужди за чутото и видяното. Имала съм чувството, че местата за сбор се пръскат със специални вещества. В същото време са и огнища на зараза. Какво като официално се провеждат на брега на морето или в планината?! Вечер всички са събрани на трапезата, пеят и танцуват, макар и на групички от 10-15 човека”, разкрива пред наш репортер Малина Луканова, която доскоро залитала по разни ню ейдж учения, но сега е отвратена.
Пандемията я накарала да преосмисли нещата. Както и високата смъртност в страната. Покрай Ковид-19 тя загубила няколко приятели. Едва след това й просветнало, че ако тръгне тромб и кръвта почне да се съсирва, никаква техника на емоционалния стрес няма да й помогне.

Прегледана: 15043

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.