Рой – младата надежда в бокса, закопчан в акция срещу лихвари

0

Един от водещите таланти на българския бокс – Борислав Велев, по прякор Рой, е в ареста. Той е задържан при акция на Столичната полиция и Специализираната прокуратура. Операцията е срещу група за лихварство, в основата на която стои Борис Трайков – Кокаларя от столичния ромски квартал „Христо Ботев”. В ареста заедно с Трайков и Велев се намира и Станко Соколов. Твърди се, че съвместно с него боксьорът заплашвал клиентите на Кокаларя, които не плащали дълговете си навреме, писа Уикенд.

На 20 април Апелативният специализиран съд остави за пореден път в ареста Велев и Соколов, а през февруари отказа свобода и на тартора на групата Борис Трайков. Същата инстанция налага парична гаранция на боксьора от 60 000 лева, а на ортака му Станко Соколов – 30 000 лева. Разликата идва оттам, че Борислав Велев има условна присъда за грабеж. Случката се разиграла през февруари 2019 г., когато младежът бил едва на 18. Приятел му поискал 600 лева назаем, но не му ги върнал. След време боксьорът засякъл длъжникът в казино. „Онзи се радвал, че спечелил 800 лева”, разказва пред „Уикенд” съпругата на Рой – Антониа. Тогава Борислав се възползвал от момента да поиска обратно парите, които му заел, но мъжът отказал да се издължи. „Размахвал му е парите в лицето и му се е смял. Боби реагирал първично. Ударил го и му взел парите”, разказва тя. Боксьорът обаче съжалява за провинението си, защото то го спирало от бляскава кариера в Англия.


„Той само чакаше да му изтече присъдата, малката да навърши 5 месеца и да заминем, за да се устроим там”, разказва девойката. Станко Соколов също имал стари провинения. „Делото му още не е започнало, макар да е от преди 5 години”, твърдят близките му. Впоследствие Борислав Велев и Станко Соколов били освободени от апелативните съдии, за да намерят пари за гаранциите си. През цялото това време те съдействали на разследването и се явявали на всяко повикване в СДВР. Двамата подписали документ със съгласие, че няма да напускат пределите на страната, докато тече разследването. „На 27 януари ги извикаха за разпит в СДВР, но директно ги задържаха”, разказва съпругата. Младият боксьор бил вкаран на топло малко след като станал баща. „На 1-ви декември ме изписаха от болницата с бебето, а на 14-ти заключиха Рой”, разказва тя.
Любопитна подробност е и тази, че Борис Трайков, който е спряган за шеф на Велев, всъщоност е негов баща, но при раждането спортистът бил записан на имената на майка си – Василка Велева. Семейната сага не свършва дотук. Другият подсъдим – Станко Соколов, е зет на Трайков и Велев. Така става ясно, че в крими сагата са оплетени баща, син и зет.


Преди да бъде арестувана, групата на Борис Трайков, Станко Соколов и Борислав Велев е разследвана няколко месеца.

Счита се, че неин тартор е Борис Трайков-Кокаларя. Свидетели по делото твърдят, че мъжът давал пари на заем на бедните роми от квартала, но само на устна договорка – без документи, а за събирането на борчовете имали грижата боксьорът Борислав Велев – Рой и зет им Станко Соколов. По данни на разследването групата е действала още от 2017 г., когато боксьорът все още е бил непълнолетен. „Ние сме от „Христо Ботев”, а тук почти всички се познаваме. Няма как до вчера Рой да е пил кафето си с тях, а днес да ги заплашва”, отрича жена му.
Друго сочат обаче показанията в съда. Една от свидетелките срещу тях дори съобщила пред магистратите, че са я заплашвали да я изпратят на магистралата, за да изкара пари, с които да се издължи на лихваря. Срещу останалите се сипели закани за чупене на крайници. Съпругата на Велев отрича да има нещо подобно. Твърди, че свидетелите са купени и всичко е инсценировка. „Жената която казва, че са я заплашвали да я направят проститутка, се казва Надя. Ромка е, живее в къща в нашия квартал. Няма никаква финансова възможност. Има 4 или 5 деца и дори си беше заложила жилището на една заложна къща в квартала”, разказа Антониа. По думите й един ден дамата примолила нейния свекър да пусне къщата й. В замяна тя щяла да връща парите от дълга на него, за да спечели време, тъй като от заложната къща я пришпорвали. По-късно заминала за Германия. „Тогава тя му продаде къщата чрез нотариус и адвокат и тръгна”, допълва Антониа.


„Съпругът ми и чичо Боби дори спасиха дечицата й. В двора й има още една къща, която се даваше под наем и един ден наемателката й Любка се обади на Борис, за да му каже, че онази си е тръгнала и е зарязала децата. Тогава моя свекър и Рой отидоха. Останаха изумени, че 3-4-годишни хлапета бяха зарязани да се гледат сами”, обяснява тя. „В жалбата на същата жена пише, че моят свекър, батко Станко и Рой са я отвекли”, разказва Антониа. В жалбата на свидетелката е упоменато, че е държана три дни в мазе, където е била бита и насилвана от тях. „Казва, че са си правили гаври с нея, но не си е извадила медицинско. Затова и вече тези неща отпадат в съда. Просто чичо Боби има лоша слава заради стари провинения. Излежал си е присъдата, но знаят кое му е слабото място, затова удрят там”, твърди Антониа.


Любопитно е и това, че с изключение на един, всички други свидетели, пуснали жалби срещу Трайков, Велев и Соколов, се намират в чужбина.

„Този, който е тук, се казва Пламен. Момчето не е добре психически и е брат на Георги Атанасов, който разигра целия този театър. Пламен е накаран да пусне жалба срещу Рой и Станко. В нея пише, че е бил принуден да връща парите на всяко 19-то число. Казва още, че са му взели личната карта и са го чакали пред пощата, за да му прибират парите. Пламен трябваше да бъде разпитан пред съдия, но вместо него се появи въпросния Георги и даде лъжливи показания” обяснява Тони.


Освен разпитите пред съдията, са събрани и други докозателства, които уличават тримата мъже в престъпна дейност. Разследващите са претърсили адреси и автомобили на задържаните. В жилището на Борис Трайков-Кокаларя са открити 10 ключа от автомобили. Само един от тях е на неговата лична кола. По думи на съпругата на спортиста, свекърът й разполагал с тези ключове, тъй като от години се занимавал с бартер на автомобили. „Към момента ние живеем при него, понеже майката на Борислав е болна и условията при свекъра са по-добри за бебето”, издава младата майка. В дома им са открити още заложни билети, папки с документи и мобилни телефони. „На 15 декември в 6 сутринта влезнаха вкъщи и започнаха да тършуват навсякъде. Не откриха нищо съмнително, освен 1000 лв., които бяха спестявания за бебето и 7 мобилни апарата. Всички те са на хора от семейството. В съда обаче го тълкуват по друг начин и казват, че са иззети множество телефони”, обяснява тя.
В колата на Борис Трайков е открито и лихварско тефтерче. В него били записани различни имена със суми срещу тях, както и план за събирането им. „В тефтерчето не знам какво пише, но знам че адвокатката поиска експертиза и се оказа, че почеркът не е на Борис. Възможно е да е подхвърлено доказателство”, разказва тя. „Това с което Борис е помагал на нашето семейство, идваше от бизнес с отглеждане на коне и бартер с коли, но не се е налагало да се намесва често, защото Борислав е страшно работлив”, разказва снаха му. Дори през 2018 г. все още непълнолетен младежът започнал работа като сотаджия, а по-късно и като охранител в дискотека. След това боксьорът бил нает в офис за бързи кредити в скандалната фирма „Виктория 111”. Тя стана прочута с отвличането на длъжник от Перущица, който беше похитен заради неплатена вноска от 65 лева.


По думи на Антониа в основата на всичко стои семейна вражда, която цели да разсипе спортната кариера на боксьора.

Всичко стана заради един бус и 4000 лева”, твърди тя. Съпругата му разказва още, че бащата на боксовата надежда продал бус, който преди години бил собственост на негов братовчед. „Свекърът ми продаде буса с голям, малък талон и всички останали документи. След време Георги се обади вкъщи, за да иска големия талон и някакви 4000 лева, които преди години неговият баща дал на майката на Борис. След като не получил талона, ядосан братовчедът на Кокаларя за отмъщение счупил предно странично стъкло на един от бусовете на Трайков. Няколко дни по късно Бончо – бащата на Георги, извади една сабя и удари чичо Боби в гърдите. Това е заснето на камера от уличен стълб. Имаме го като доказателство. Това си беше опит за убийство”, категорична е тя. Действието на семейната вендета се развива през април 2020 г.


„Пуснахме жалба. По-късно тя беше отхвърлена, защото е отбелязано, че е счупен фар, а не предно страниччно стъкло. Те дойдоха да ни кажат да си дръпнем жалбата, за да не станат по-зле нещата”, оплаква се Антониа. Семейството на Кокаларя отказали да оттеглят жалбата. „Тогава тй събра бедни, беззащитни хора, някои от които нямат и покрив над главата. Единият от свидетелите се свърза с нас и каза, че насилствено е принуден да пусне жалба”, твърди жената на Рой. „Всичко това се прави с цел. Наскоро Георги се свърза чрез наши роднини и поиска да му препишем къщата на Надя, както и да му дадем 4000 лева, за да може хората да си дръпнат жалбите срещу нас”, твърди Антониа. „Ако имахме пари, нямаше да се намираме в това положение и да ни размотават така”, оплаква се тя. За момента Трайков, Велев и Соколов са обвинени само за изнудване. По всяка вероятност Борис Трайков ще бъде обвинен и за незаконна банкова дейност, защото не разполага с лиценз, който да му дава правомощието да раздава заеми и да печели от лихви.


Боксьорът, превърнал се в герой на криминалните хроники, се занимава с бокс още от 12-годишен и е възпитаник на боксовата школа на „Левски”. Талантът си на ринга доказва още в юношеските си години като аматьор. По-късно става професионалист. С този си статут все още не е побеждаван. Става републикански шампион цели 11 пъти. Има 8 победи от 8 мача. В 7 от тях отказва противника си още на първия рунд. В боксовите среди е прочут с прякора Рой, който му поставя неговия треньор, тъй като стилът му на боксиране силно наподобявал този на Рой Джунс, заради изключителната бързина в ръцете. Оттогава всички в залата го знаят така.
За последно младата ни боксова надежда се качва на профиринга през октомври миналата година в Античния театър в Пловдив. Там побеждава босненеца Ясмин Дананович и отбелязва осма поредна победа на професионалния ринг. Сред гостите е и баща му – Борислав Тройков.

Прегледана: 18024

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.