Един милион лева за пенсии задигат бандити от микробус

0

Един милион лева за пенсии задигат бандити от микробус, за което съдейства пощенски служител. Екшънът се разиграва между горнооряховските села Янтра и Драганово в началото на 90-те. Всичко започва през лятото на 1993 г., когато търговецът Йордан Цонев е на почивка в хижа в Горна Оряховица. Там се запознава с пощенския охранител Иван Иванов. Заформя се разговор и Цонев разбира, че гардът всеки месец отговаря за сигурността при транспортирането на големи суми пари за пенсионерите от района на Горна Оряховица.

Служителят в пощата започва да споделя охранителни тайни и да разказва как става превозът на пачките. Двамата се сприятеляват и търговецът кани Иванов в заведението на брат си Ботю Николов, който се присъединява към бандата.

Двамата роднини започват да внушават идеи на пощенския охранител за обир. Иванов категорично отказва да бъде замесен в такива схеми. Вече споделил всичко, гардът не може да се отърве от тях. Цонев даже му казва, че е проследил един път пощенската кола и разбрал, че информацията му е коректна. Според него не би било трудно да се изпълни такъв обир.

Идеята за лесни пари изкушава Иванов. Месец по-късно идва време за раздаване на пенсиите. Аверите се срещат в ресторант във Велико Търново, където за пръв път присъства и Ангел Тодоров. След дълго планиране те вземат окончателно решение. На следващия ден Цонев, Иванов и Тодоров преминават по маршрута на микробуса, превозващ милионите. Харесват си място, на което Цонев да чака с личния си автомобил „Мазда“. Последната стъпка от плана е Иванов да се премести и да е първа смяна, за да бележи чувалите. Това е важно, защото в някои от чувалите няма пари, а са пълни с вестници.

На 8 октомври 1993 г. планът влиза в действие. Охранителят минава сутрешна смяна и бележи чувалите. Най-спокойно се качва в микробуса до нищо неподозиращия шофьор Димитър Енчев. В началото в колата има близо два милиона лева, но част от пачките остават в Долна Оряховица. Гардовете продължават по маршрута и стигат до набелязаното място, където трябва да чакат Цонев и Тодоров.

Иванов маркира чувалите, за да не задигнат вестници вместо пари

В това време Иванов пуска идеята на шофьора да си поделят парите в буса. Енчев го поглежда с изненада, понеже колегата му има отлична репутация. Казва му, че това няма как да се случи. Недоволен от отказа, Иванов вади зареден пистолет и го опира в главата на водача. Казва му да се отклони от маршрута. Енчев отново отказва и тогава стъклото се пръска от изстрелян куршум.

Шофьорът спира колата, двамата започват да се боричкат и падат на асфалта. Като на филм Енчев успява да се хване за преминаващ камион и се измъква. Иванов остава сам до колата, тъпкана с пари. Той се затичва към аверите си и заедно започват да тъпчат маздата с чувалите. Качват се в колата и потеглят с мръсна газ към великотърновското село Сушица. На кръстовището за с. Стрелец оставят Иванов с уговорката да се върнат за него през нощта.

Цонев и Тодоров бързо заравят чувалите с плячката наблизо. После отиват при свой познат в село Каранци, където скриват колата. На следващия ден с друг автомобил се връщат, изравят пачките и ги натикват в спален чувал. Тръгват към мястото, на което са оставили Иванов. Намират го качен на орехово дърво, прегладнял и схванат.

Заедно измислят история как да не ги свържат с обира. Поступват Иванов, завързват го за дърво и залепват устата му с тиксо. Идеята е, когато някой го открие и заведе в полицията, да каже, че руски рекетьори са нападнали пощенската кола и са се омели с парите. Точно това се случва, но ченгетата не се връзват на скалъпената история и Иванов признава всичко. Казва имената на съучастниците си, но твърди, че парите ги няма.

Две години след обира охранителят Иванов е осъден на 8 г. в килия. Главатарят на бандата Цонев получава 19 г., а съучастникът му Тодоров – 15 г. затвор. Укривателят на колата се отървава само с 4 г. зад решетките.

 Крупни инкасо обири

През юни 2012 г. в Пловдив Георги Енчев – Жоро Милионера задига 1,5 млн. лева от инкасо кола. Той работи в охранителната фирма, но решава, че заслужава всички пари вътре, и се измъква с тях. Енчев се предава десет дни след обира.

През септември 2017 г. в София става следващият крупен грабеж. Трима маскирани типове с оръжия задигат 400 бона от инкасо в столичния кв. „Овча купел“.

Най-скорошният обир е на почти 450 хил. лева в Плевен. Четирима бандити спират бронирана кола и отмъкват всичките пари в нея.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.