Куйович пак излиза тайно от затвора

0

Черногорският наркотрафикант Будимир Куйович се споразумя със Софийския районен съд по делото, което беше заведено срещу него за шофиране с фалшива шофьорска книжка по време на затворнически отпуск. Пред съда подсъдимият е заявил, че се отказва от разглеждането на делото по общия ред и е съгласен с условията на споразумението, установи „Уикенд”. Софийският районен съд, одобори споразумението, след като прецени, че същото не противоречи на закона.

Делото срещу Куйович влезе още през май 2020г. по време на пандемията, когато съдилищата бяха затворени. Споразумението за ефективно изтърпяване е в срок от 6 месеца е прието още на първото разпоредително заседание на 24 февруари и не подлежи на обжалване.


До това споразумение се стигна, след като на 26 август 2019 г. Куйович беше спипан на магистрала „Тракия”, зад волана на „Ауди А6” с фалшива шофьорска книжка. „Част от скандала, за който никой не разбра, беше, че когато го хванаха с португалската книжка не го спряха за проверка, а за да претърсят автомобила, тъй като един служител в Казичене беше пуснал сигнал в МВР, че Будимир кара наркотици”, издава източник на „Уикенд”. „Служителите в Казичене по онова време се бореха много срещу мутрите. Какъв беше шансът на магистралата да спрат точно колата на Куйович?! Те предварително са знаели каква кола да очакват и заради това са направили обиск”, разказва затворникът.


Обратно на това, което се твърдеше, Будимир Куйович не е представил фалшивото свидетелство пред полицаите, а то е било открито по време на обиска. „Всички много се смяхме, защото Будимир е арестуван през 2007 г., а книжката е от 2010 г.”, допълва той. По онова време началникът на Централния Софийски затвор Десислав Трайков се опита да оправдае, че е пуснал затворникът в едноседмичен отпуск с това, че в досието му е отбелязано, че има много работни дни.


Според мълвата зад решетките обаче, за тях Куйович платил на бившия началник на ТРЗ Йосиф Йосифов. Същият е дисциплинарно уволнен заради трафик на контрабанда в Софийския затвор, а по ирония на съдбата, в скандала с инспектора отново е замесен наркобосът от Черна гора.


До дисциплинарното уволнение на Йосифов се стигна, след като на 19 февруари 2014 г. той е арестуван малко преди да внесе нелегална стока в пандиза. Преди да бъде закопчан, инспекторът дълго време е бил следен и подслушван. „От записите се е разбрало, че бащата на един от лишените от свобода, който кара такси за Куйович, взема наркотици, телефони и други контрабандни стоки, които после кара на Йосифов”, разяснява пандизчията. След като от разговора станало ясно, че шофьорът е предал стоката на инспектора, униформени щракнали белезниците на ръцете му, а след това арестували и самия Йосифов. Полицаите го обискирали и направили пълен тараш на колата му. При претърсването служителите на реда открили мобилни апарати, бисквитки за интернет, USB-кабели и бутилки с алкохол. Те били предназначени както за Будимир Куйович, така и за други ВИП затворници, които плащали за услугата. В указателя на мобилния телефон на Йосифов намерили и номера на Куйович. След като го набрали, наркобосът вдигнал и нарекъл инспектора от ТРЗ по малко име. Последвал жесток обиск в строителния цех в които работел наркобосът, както и в килията му.


„В началото на 2014 г., малко преди случая с Йосифов, отново имаше голям тараш пак заради Куйович, защото продаваше много наркотици”, издава затворникът. По онова време лишен от свобода от албански произход крадял стока от тайника на Куйович и продавал. „Албанецът обаче изведнъж се притесни, че Куйович ще разбере, отиде да го натопи и направиха брутален тараш”, разказва той. „Тогава един от надзирателите – Митко Спасов – Бенката, който изкарваше доста пари от Куйович, директно изтича при него и му каза да хвърли ключа, защото идва проверка и няма никакво време”, спомня си мъжът.


По време на обиска намерили и тайния склад на Куйович. „Цяла стая голяма около 20-30 кв. метра, с индустриален хладилник пълен с кайма и разни други храни. Вътре имаше 30 бутилки ракия, водка и около 30 мобилни телефона”, разказва затворникът. Достъп до склада имал само Куйович. В него били открити и половин килограм наркотици, поставени при дограмата. „Куйович така и не получи присъда за това, защото си плати 5000 лева на един дознател, който по онова време беше разследващ полицай за Софийския затвор. Занимаваше се само с престъпления, извършени в затвора в София. През 2016 г. обаче се издигна и стана началник разследващ полицай за затворите в цяла България”, разказва източникът ни.
Импровизираният склад се намирал в завода за дограма, където черногорецът работел. Будимир Куйович дори си поставил собствен ключ и катинар на вратата. „Няма да забравя как като на филм видях Куйович на масата да опакова наркотици. Пред него имаше везни и той правеше топки и опаковаше. Дори не ми обърна внимание”, изумен е той.


Публична тайна е, че от затвора черногорецът продължавал да върти и бизнес с таксита, а някои от надзирателите доработвали, като карали автомобилите на Куйович. „Плащаха рента от 80 лева на ден и каквото изкараха отгоре, оставаше за тях”, издава затворникът. „Те работят само 7 дни месечно и им остават едни 23 дни, за да печелят допълнително”, обяснява той. Това била и една от основните причини за протеста на униформените, когато дошло предложението за намаляване на смените от 24 на 8 часа. „Те не искаха, защото така нямаше да могат да работят на черно”. Такситата често били ползвани и за трафик на контрабанда в зандана.


„През телефона Будимир си въртеше бизнеса и поръчваше какво да се вкара и кога”, твърди пандизчията. Към него се обръщали и затворниците, които искали да се сдобият с работа, за да могат да изтърпят присъдата си по-бързо. „Когато няма свободни места, той урежда някой да бъде уволнен. Слага наркотици, звъни на дежурни, топи, намира си начини”, твърди сензационно затворникът пред „Уикенд”. „В други случаи просто плаща на началника, той спира от работа даден човек и дава на неговия”, разказва пандизчията.
По думи на лишените от свобода към днешна дата, въпреки факта, че има вътрешна присъда, Будимир Куйович продължава да излиза извън затвор Варна без надзор. „В момента той работи в завод за керемиди и всеки ден излиза навън, при това с мобилен телефон. Няма друг с вътрешна присъда, който да работи извън затвора”, категоричен е пандизчията. „Той дори непрекъснато звъни на бивши затворници, за да им иска пари за хероин. После го продава и им дава процент”, допълва той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.