Разследват за трафик на дрога Иван Вазелина

Панагюрският бандит Иван Балабанов – Вазелина, който се прочу в средата на януари, след като нанесе жесток побой над своя съгражданин Нешо Юруков пред погледа на невръстното му дете и миналата седмица влезе в затвора за 8 месеца, е разследван от МВР и прокуратурата и за трафик на дрога.

Според източници на „Уикенд“ от Панагюрище, 35-годишния Балабанов контролирал ферми за марихуана в региона и бил важна брънка в трафика на дрога към Турция. Балабанов работел за подземния бос Златомир Иванов – Златко Баретата и дълго време е взимал дейно участие в ДДС схеми с покупко-продажба на лъскави автомобили, внос от Италия. Мълвата, обхождаща Панагюрище от доста време гласи, че бабаита с „Ролс Ройс“ се е занимавал и с пласмент на фалшиви евробанкноти, както и с отглеждане на марихуана.


Любпитен детайл е, че дясна ръка на Иван Вазелина и началник на охраната му е бившия полицай от Варна Веселин Жеков, който през 2007 г. бе арестуван по обвинения, че е един от босовете на наркобизнеса в морската столица.

Веселин Жеков – Полицая обаче стана защитен свидетел и пропя срещу някогашния президент на „Спартак“ (Варна) и общински съветник Иван Славков. Впоследствие вилата на Весо Полицая в Златни пясъци бе обстрелвана с гранатомет, но за щастие никой не пострада при атентата.
През последните 2 години Весо Полицая е неотлъчно до Иван Вазелина и според мълвата в Панагюрище близостта им се дължи на общия бизнес с дрога. „Весо Полицая се води бодигард по ведомост на Вазелина, но на практика е негов съдружник. Над тях в йерархията е Златко Баретата“, твърдят запознати.


Иван Балабанов – Вазелина възмути цяла България, след като в срядата на януари въоръжен с незаконен пистолет и придружаван от Весо Полицая и още един свой охранител, слезе от поръчковия си „Ролс Ройс“ пред входа на училище в Панагюрище, за да пребие от бой 45-годишния Нешо Юруков.

Свидетели на зверството станаха десетки деца от основното училище, сред които и 10-годишно момиченце, за което се грижел нападнатия от Вазелина мъж. След като случая стана медийно известен, полицията арестува бабаитът с еротичен прякор в къщата му в пазаджишкото село Оборище. Ченгетата иззеха незаконния пистолет на Балабанов – 9-милиметров боен пистолет „Браунинг“, а прокуратурата му повдигна обвинения за побой с нанасяне на средна телесна повреда, хулиганство с особена дързост и притежание на незаконно оръжие.


Преди седмица Вазелина предпочете да сключи споразумение с прокуратурата и влезе в затвора за срок от 8 месеца заради оръжието. Той обаче рискува и нова присъда за побоя над Нешо Юруков.


Макар да парадира с богатство и да шофира тузарски автомобили на обща стойност около 2 млн. лв., Балабанов няма работещ бизнес и действащи търговски дружества. Бабаитът обаче разполага с 6 автомобила, като всичките му возила са с еднакви регистрационни табели с „двойки“ в номерата. В автопарка му се открояват „Ролс Ройс Гоуст“ на стойност над 400 000 лв., последен модел „Мерцедес“ S класа, два джипа „Порше Кайен“, БМВ и джип „Ауди“ Q7. Иван Вазелина е обзавел и приятелката си Нора с последен модел джип от марката „Мерцедес“.


Нахалникът има обемисто крими досие, но въпреки това до този момент не е лежал с ефективна присъда в затвора.
Още като 16-годишен ученик е арестуван в Пловдив за грабеж, но заради крехката си възраст отървава решетките. В младежките си години Вазелина е задържан общо 5 пъти за кражби и побои в София в периода 2003-2005 г. Последният му сблъсък с органите на реда е през 2015 г., когато у него е открит незаконен пистолет. Вазелина обаче сключва споразумение с прокуратурата и се разминава с условна присъда.

Коментарите са затворени.