Бандата от Калотина ще съди Гешев (Корумпираните митничари искали да си изчистят имиджа)

0


Арестуваните при спецакция на прокуратурата и МВР на 5 февруари миналата година митничари на Калотина подготвяли дела срещу прокуратурата с безумния мотив, че главния обвинител Иван Гешев и неговите подчинени са им навредили на… имиджа! Митничарите очевидно са шампиони по наглост, тъй като се жалват, че имали „безупречна репутация”, но след ареста си били изкарани като престъпници, писа Уикенд.


На всичко отгоре те се оплаквали, че цяла година след ареста им до този момент няма внесен обвинителен акт в съда срещу тях. Това пък било психологически тормоз и го приемали като скрит натиск за рекет срещу тях  Това разриха пред „Уикенд” наши източници от Агенция „Митници”. Част от крадливите инспектори дори искали от ръководството на агенцията да ги върнат на работа, докато тече делото срещу тях. Това обаче не се е случило. Всички до един са дисциплинарно уволнени.


Припомняме, че при акцията преди година бяха задържани 15 митничари и петима служители на Гранична полиция. В последствие прокуратурата поиска постоянен арест за 7 човека от престъпната група – Райчо Соколов, Стоян Стоянов, Радостин Койчев, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов. Останалите 13 бяха пуснати с парична гаранция, а част от тях са се съгласили да бъдат свидетели на прокуратурата. На 13 май миналата година Апелативния специализиран съд пусна и седемте митничари от пандиза. Мярката им беше заменена от задържане под стража на домашен арест.  


Разследването срещу корумпираните калотинци започна в края на 2019 г. след подадени сигнали в дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР от турци и сърби, на които са им искани подкупи от 10 до 100 евро при преминаване на граничния пункт. По 10-20 евро са искани и от български граждани на влизане в България, в случаите когато превозвали хранителни продукти или малки количества цигари. В рамките на седмица по тази схема митничарите са събирали между 12 000 и 18 000 евро от рекет. От тези пари половината отивали за шефа им Райчо Соколов, който е митничар от 1990 г. Бил е член на общинския съвет на Драгоман от ВМРО, участвал е в много международни операции. Има награди за успехи в борбата с контрабандата и наркотрафика. Според полицейски източници на „Уикенд”, всяка седмица в петък следобед в 15 ч. Соколов се е срещал с прекия си началник в София и му е давал сериозен процент от подкупите.


Шефът на Гранична полиция на Калотина също се очакваше да бъде арестуван. Със СРС-та бе доказано, че във всички далавери, вихрещи се на българо-сръбската граница, са участвали и гранични ченгета.    

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.