Заловените 400 кг. хероин във Варна – пратка за Къци Маймуната?

0

Хасковският крими авторитет Кръстьо Кръстев – Къци Маймуната и негови дългогодишни сподвижници в разнородни контрабандни канали са най-вероятните получатели на заловените преди дни 401 кг. хероин на пристанище „Варна – Запад“.

Рекордното количество дрога, която според оценката на главния прокурор Иван Гешев е на стойност от около 32 милиона лева, бе надушена от следово куче, след като преди това митничарите се усъмнили в товара на акостирал от Дубай на 7 февруари кораб на порта във Варна.
Според документите на контейнеровоза, иранска фирма праща до България 400 битумни ролки, като получател е шуменска фирма, осъществяваща търговска дейност в Търговище. Собственикът на фирмата – получател е мъж на 35 г., чиято самоличност засега не се съобщава от разследващите. Мъжът обаче най-вероятно е

бушон в схемата на наркотрафикантите.

Той е арестуван, но отказва да сътрудничи на криминалистите и твърди, че не знае как хероинът се е озовал в тайници в поръчананите от него битумни ролки. Откритите 401 кг. хероин са били разпределени в 487 пакета, а според направената експертиза дрогата е с изключително висока чистота – над 85%. На родния пазар крайните купувачи на смъртоносната дрога рядко получават хероин с чистота от над 20%.
Заловеният хероин обаче най-вероятно е предназначен за Германия и Холандия, коментираха пред „Уикенд“ служители от сектор „Борба с организираната престъпност“ във Варна, които водят разследването съвместно с прокуратурата. Според думите им, в аферата е замесен и 45-годишен митничар от Търговище, който също е задържан за 72 часа. Доказателства за ролята на митничаря, които да го пратят в затвора, обаче засега липсват. Служителят, който е с над 15-годишен стаж в Агенция „Митници“, е бил задържан, след като на няколко пъти се интересувал какво се случва с пристигналата пратка от битумни ролки от Дубай.
Според близки до разследването, което все още продължава, огромната хероинова пратка от Иран, идваща по вода от Дубай, е част от

нов контрабанден канал за дрога,

ръководен от хасковския престъпен бос Кръстю Кръстев – Къци Маймуната.
През последните години Къци Маймуната, който се занимава с контрабандни превози и логистика още от 90-те години на миналия век и минава за близък до Златомир Иванов – Златко Баретата, пое почти изцяло трафика на хероин от Турция към Европа.
За разлика от ромски босове от Пловдив и Антон Генадиев – Санжето, които внасят хероин в малки количества и предназначен само за родния пазар, стока на Къци Майнуната рядко се пласира в България. Според оперативни данни, събирани от службите през последните години за дейността на Къци Маймуната, трафикантът от Хасково се е специализирал в доставките на товари от над 100 кг. дрога – основно хероин, които просто минават през България и стигат до Холандия, понякога и до Германия.
„Къци Маймуната прибира по 3 000 долара от всеки килограм хероин, неговата задача е да го прекара до Централна Европа. Доскоро той работеше съвместно с

турския наркобарон Мехмед Саид.

Твърде възможно е и заловените преди дни 401 кг. хероин също да са собственост на Саид и братята му“, допускат криминалистите.
Защо обаче заловената дрога не идва от Турция, каквато е обичайната практика на хероиновите трафиканти? Според криминалистите, новоразработения канал за хероин по море през пристанище „Варна – Запад“ се дължи на засиления интерес от страна на турските служби за сигурност към дейността на братята Саид и Къци Маймуната. През последните 2 години митничарите на „Капитан Андреево“ задържаха няколко огромни хероинови товари, скрити в тайници на тирове и оттогава проверките на камионите, влизащи от Турция към България, се извършват почти без изключение чрез рентген. Твърди се, че по този начин Къци Маймуната и ортаците му са „загубили“ поне 3 големи товара. Това навярно е накарало контрабандистите да търсят нови методи за прекарване на смъртоносната дрога от Близкия Изток към Европа.
„За първи път на пристанище „Варна – Запад“ залавяме хероин, който влиза в България. До този момент през порта са влизали само кокаинови товари, за последно заловихме 50 кг. кокаин през декември“, отчитат митничари от варненското пристанище. След като преди дни бяха заловени 401 кг. хероин, от управата на Агенция „Митници“ са разпоредили на служителите от пристанището да проверяват зорко всички товари, идващи от дружества, регистрирани в Иран.
Соченият от службите за сигурност като най-вероятен получател на заловените във Варна 401 кила хероин Кръстьо Кръстев – Къци Маймуната е сред малцината оцелели мастити босове на контрабандата в България. Според легендата в ъндърграунда, Къци Маймуната успява да пробие в средите на трафикантите покрай Димитър Начев – Сачмата, но после започва да работи отделно с турски трафиканти.

Къци Маймуната оцеля в два атентата

в периода 2005 – 2006 г., припомнят криминалистите. Първо в електрическото табло на входа на жилището му в Хасково бе открит взрив с 8-килограмов тротилов еквивалент, който при избухване би сринал цялата жилищна кооперация, но за щастие часовниковия механизъм на адската бомба не се е задействал, а месеци по-късно бронираният му мерцедес бе обстрелван край Свиленград. Тогава Маймуната се покри за известно време, докато бурята около него утихне, след което се завърна триумфално на гангстерската сцена.
Въпреки солидния си стаж в ъндърграунда и многобройните арести, Къци Маймуната няма тежки осъдителни присъди. Срещу него все пак бе водено наказателно дело – първото в България за пране на над 2,4 млн. лв. от наркотици, образувано през далечната 2005 г. По това обвинение Къци Маймуната бе частично оправдан, а малцина вече си спомнят, че тогава адвокат на контрабандиста бе покойния вече екс главен прокурор на България Иван Татарчев. Официалният бизнес на Кръстьо Кръстев – Маймуната е свързан с недвижими имоти, строителство, търговия с метали и складове за строителни материали.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.