Иван Вазелина се оказа бушон на Златко Баретата, пласирал фалшиви евробанкноти в Италия под шапката на Златомир Иванов


Панагюрският бандит Иван Балабанов – Вазелина, който по-миналата седмица попадна в ареста, след като нанесе жесток побой над свой съгражданин пред погледа на невръстното момиченце и още десетки малолетни свидетели в двора на училище, дълги години е въртял престъпни схеми в Италия заедно с брат си Велко. Това разкриха пред „Уикенд“ съграждани на 35-годишния агресор.Според думите им, Иван Вазелина работи от няколко години под шапката на мафиотския бос Златомир Иванов – Златко Баретата и е взимал дейно участие в ДДС схеми с покупко-продажба на лъскави автомобили, внос от Италия. Мълвата, обхождаща Панагюрище от доста време гласи, че 35-годишния бабаит се е занимавал и с пласмент на фалшиви евробанкноти, които били печатани в България. Вазелина разполагал с десетки „мулета“ на Апенините, както и в Испания, които пласирали в супермаркети и в заведения неистински банкноти от 50 и 20 евро. Освен това бил ползван и като „основен бушон“ за прехвърянето на фирми с дългове към роми.
Иван Балабанов – Вазелина възмути цяла България, след като въоръжен с незаконен пистолет и придружаван от двама свои охранители, слезе от поръчковия си „Ролс Ройс“ пред входа на училище в Панагюрище, за да пребие от бой 45-годишния Нешо Юруков. Свидетели на зверството станаха десетки деца от основното училище, сред които и 10-годишно момиченце, за което се грижел нападнатия от Вазелина мъж. След като случая стана медийно известен, полицията арестува бабаитът с еротичен прякор в къщата му в пазаджишкото село Оборище. Преди дни съда реши да го остави за постоянно зад решетките.


Ченгетата иззеха незаконния пистолет на Балабанов – 9-милиметров боен пистолет „Браунинг“, а прокуратурата му повдигна обвинения за побой с нанасяне на средна телесна повреда, хулиганство с особена дързост и притежание на незаконно оръжие. Обвиненията обаче не са особено тежки и Иван Вазелина може да бъде осъден най-много на 5 години затвор. В Панагюрище се опасяват, че гологлавия агресор винаги е афиширал добрите си връзки с полицаи, прокурори, магистрати и знакови подземни босове и когато медйния интерес позатихне, ще бъде изваден от пандиза.


Макар да парадира с богатство и да шофира тузарски автомобили на обща стойност около 2 млн. лв., Иван Балабанов – Вазелина няма работещ бизнес и действащи търговски дружества. Бабаитът обаче разполага с 6 автомобила, като всичките му возила са с еднакви регистрационни табели с „двойки“ в номерата. В автопарка му се открояват „Ролс Ройс Гоуст“ на стойност над 400 000 лв., последен модел „Мерцедес“ S класа, два джипа „Порше Кайен“, БМВ и джип „Ауди“ Q7. Иван Вазелина е обзавел и приятелката си Нора с последен модел джип от марката „Мерцедес“. След като бе арестуван за побоя в Панагюрище, срещу Вазелина стартира и проверка от НАП за доходите му. Данъчните правят пълна ревизия на Балабанов за последните 7 години, за да установят откъде е богатството му. През годините Иван Вазелина станал пословичен в родния си Панагюрище с тузарски почивки на Малдивите, Карибите, Дубай, Миконос, Сен Тропе и френските алпийски курорти.


Иван Вазелина има обемисто крими досие, но въпреки това до този момент не е лежал с ефективна присъда в затвора. Още като 16-годишен ученик е арестуван в Пловдив за грабеж, но заради крехката си възраст отървава решетките. В младежките си години Вазелина е задържан общо 5 пъти за кражби и побои в София в периода 2003-2005 г. Последният му сблъсък с органите на реда е през 2015 г., когато у него е открит незаконен пистолет. Вазелина обаче сключва споразумение с прокуратурата и се разминава с условна присъда.


През последните няколко години Иван Балабанов – Вазелина често е бил засичан в обкръжението на Златомир Иванов – Златко Баретата, като според мълвата в ъндърграунда, за известен период от време панагюрецът е движил петролния бизнес на бившия командос. Търди се, че Балабанов е въртял и схеми с лекарства и фитнес добавки отново под шапката на Златко Баретата. Често пътувал до Италия и е бил разследван като бос на българска банда, пласираща менте евробанкноти. През последната година обаче рязко увеличил охраната си и се прибрал за постоянно в родното си село Оборище. Пред портала на къщата си изградил вишка за охранители. Винаги, когато напускал къщата си, бил плътно пазен от поне трима въоръжени гавази.


„В града върви слух, че е измамил Златко Баретата с много пари и сега се пази от него. Иначе Вазелина спекулира и с имената на други подземни босове, представя се за много близък и до Васил Божков и братята Маргини, което надали е така“, споделят в Панагюрище.
Според местните жители, покрай Иван Вазелина ще пострада и брат му Велко, който върти успешен бизнес и е собственик на местния футболен отбор. Данъчните вече проверяват богатството на Велко Балабанов, както и на знойната хубавица Нора, приятелка на Вазелина.

Коментарите са затворени.