Всяка втора от иззетите 1418 картини на Черепа – фалшива! (Светлин Русев одобрявал ментетата)

0

Укриващият се в Дубай от родното правосъдие с 16 повдигнати обвинения хазартен бос Васил Божков се е набутал с милиони левове за покупката на стотици фалшиви картини, носещи подписите на известни български майстори. Това разкриха пред „Уикенд“ потресени колекционери. Преди дни Специализираната прокуратура предаде за съхранение в Националната художествена галерия 1418 картини и 45 графики, дело на прочути български художници.

Платната са иззети през последната година при обиски на палатите на Васил Божков и половинката му Елена Динева. По подобен начин криминалистите процедираха и при изземането на античната колекция на Черепа, която се съхранява в Националния исторически музей.


Специалисти от Художествената галерия, приели с опис от Специализираната прокуратура иззетите 1418 картини на Васил Божков, сензационно разкриха пред „Уикенд“, че огромната колекция на Черепа бъка от фалшификати.

Подправени са картини на Генко Генков, Димитър Казаков – Нерон, Илия Петров, Константин Щъркелов, Иван Милев, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов и даже някои работи на Владимир Димитров – Майстора.


„На пръв поглед голяма част от картините от колекцията на Васил Божков са фалшиви. При задълбочена експертиза може да се окаже, че процентът на ментетата в сбирката му надхвърля 40-50% – това е гигантски процент. Даже в колекцията на Цветан Василев броят на фалшификатите бе по-малък. Странното е, че Васил Божков има претенции на ценител и специалист, но дилъри на изкуство са успели да му набутат стотици фалшификати“, признава служител на НХГ, който не пожела да бъде цитиран.


Разбира се, в колекцията на Черепа има и впечатляващи картини с огромна пазарна стойност.
Сред най-ценните платна на Васил Божков са 7 платна на Майстора, както и над 15 работи, дело на Светлин Русев, включително и портрет на самия Васил Божков, изобразен с дълги отрудени ръце – характерен стил на покойния академик. Картини, рисувани от Дечко Узунов, Давид Перец, Сирак Скитник и Златю Бояджиев и притежавани от Черепа, пък биха били гордост за всяка българска галерия. Интересно е, че дори отявлени ментета в колекцията притежават сертификати за автентичност.
Подсъдимият за цяла дузина престъпления Васил Божков колекционира картини от стари български майстори от началото на 90-те години на миналия век. Според груби сметки, той е броил над 5 милиона лева за ценни платна, но е допуснал голяма част от колекцията му да бъде запълнена от ментета. Познати на Черепа смятат, че повечето неистински работи са набутани не лично на Васил Божков, а чрез половинката му Елена Динева, която също колекционира картини. „Голямата любов на Черепа са античните съкровища, а не живописните платна, нищо, че е купувал на килограм. В последните години арт сделките с платна минаваха през Елена Динева“, твърдят съратници на укриващия се в Дубай хазартен бос.


Паметливи колекционери на изобразително изкуство припомнят, че главен съветник на Васил Божков дълги години беше покойният акад. Светлин Русев.

Именитият художник правеше още поне 20 колекции на някои от най-богатите българи и от това печелеше прекрасно. Във времето мнозина прозряха, че са съветвани неправилно. Подозренията, че Светлин Русев не е бил коректен във всички случаи с хората, доверили се на експертизата му, не са от вчера. На последните две изложби на Съюза на колекционерите в Двореца и в залите на СБХ на „Шипка“ 6 експерти видяха много съмнителни картини, показвани от събирачи, които до един са получавали съвети от покойния Русев.


В България от години съществува арт мафия, съставена от умели художници и галеристи, които пробутват картини, уж рисувани от стари майстори, на заможни колекционери. В много случаи арт мафията е подпомагана волно или неволно от експертизата на авторитети в изобразителното изкуство. Очевидно и самият Васил Божков е бил мамен редовно и е плащал баснословни суми за откровени фалшификати.


Въпреки, че колекцията му бъка от ментета, Черепа едва ли ще бъде подведен под отговорност по този параграф, признаха от Специализираната прокуратура. „
Няма данни той да е търгувал с неистински картини и да ги е предлагал за продажба. По-скоро е бил в ролята на неинформиран купувач-будала“, коментира представител на държавното обвинение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.