Кой стои зад Иван Вазелина? (Побойникът разтяга локуми, че е човек на Васил Божков-Черепа)

Побойникът от Панагюрище Иван Балабанов, който стана известен на цяла България с колоритния си прякор Вазелина, е натрупал голяма част от парите си от черно тото, разкри пред „Уикенд” отлично запознат с финансовите му възможности. „Човек без трудов стаж, осъждан за незаконно оръжие и разследван за измами, да се вози в „Ролс-Ройс” и да не е подпукан за незаконни приходи, явно има голям покровител” –допълват източниците ни. Те казват, че разследванията за аферите на Вазелина, успешно се замитали под надзора на прокурорката от Пазарджик Недялка Попова. Уж го проучват и данъчните за точене на ДДС, но без видими резултати поне досега.

Иван Балбанов заедно с двама от охранителите си тези дни преби 46-годишния Нешо Юруков пред очите на детето му. Биячът обаче остана зад решетките, понеже ченгетата намериха при обиска в дома на Ваньо Вазелина в близкото село Оборище незаконен пистолет „Браунинг”. През 2015 г. господинът е осъден за притежаване на нерегистрирано оръжие, но явно това му е най-малкият проблем и

отново се е въоръжил по втория начин.

За самия побой над Нешо Юруков прокуратурата тепърва ще повдига обвинение. До редакционното приключване на броя това още не беше станало, но най-вероятно до края на седмицата ще е факт, ако не се намесят високопоставените покровители на Вазелина. Те досега явно добре си вършат работата, защото той се разхожда като селски големец из района и плаши хората с „големите си връзки”.
Според източниците ни Балабанов, който е известен и с още един прякор – Кривото око, не е положил и един ден някакви по-сериозни трудови усилия, но се препитава от уреждане на мачове и черно тото. Брат му Велко е нападател и шеф на местния футболен отбор в Панагюрище. Води се и управител на 4 фирми, които обаче са със запори. И двамата братя живеят добре, а Кривото око пътува и по гъзарски курорти по света.
Пред разни свои „почитатели” Вазелина се хвалил, че наскоро бил ходил в Дубай да се среща с Васил Божков-Черепа, за да става организатор и координатор към партията му „Българско лято” и да буни протести. Източниците ни обаче са силно скептични. Те допълват, че биячът е голям самохвалко и по същия начин парадира, че има луксозен автопарк от „Ролс-Ройс”, два джипа „Порше Кайен” и мерцедес, но те не са негови, а са взети на лизинг от столична автокъща. Имал и офис в Панагюрище и в него често се отбивали местни ченгета на лафче и по питие.
Криминалната биография на Иван Балабанов започнала още през 2001 г. с грабеж в Пловдив. Следва побой в Панагюрище, спипван е 4 пъти за кражби в София. Занимава се с лихварство, но делото е прекратено.

Мами, че може да вади визи за САЩ.

„Уикенд” се допита до хора, които са наясно с този вече увяхнал бизнес. Те казаха, че Вазелина никога не е имал достъп до канали, свързани с визи. Явно приказките му са минавали само в Панагюрище, но пък завлякъл 30 бона от наивници. От други пък взел хилядарки, уж да им прокара проекти в земеделието.
Много любопитно е също, че Вазелина представил и фалшива диплома за образование, за да вземе шофьорска книжка. Тогава било отказано разследване. Интересно как все пак е взел въпросната книжка и как джитка лимузините си с номера само от двойки по магистралата към София, например.
„Не е странно, че разследванията срещу Вазелина се спихват” – казват източниците ни. По техни думи го спасява прокурор Недялка Попова, която или му симпатизира, или не си дава много зор да му повдига обвинения. Самата тя стана много известна покрай делото срещу имамите от Пазарджик, дори получи награда. През 1998 г. обаче страстта към нея уби капитан от местния РСБОП и негов колега от окръжното следствие. За сърцето й тогава спорят полицаят Борислав Маджаров и следователят Тодор Миндов, и двамата доста по-млади от нея. Драмата се разиграва в кабинета на Маджаров. Прокурорката е там, когато връхлита ядосаният следовател Миндов. Проехтяват изстрели, Миндов загива на място, а Маджаров издъхва в пазарджишката болница.
Недялка Попова тогава е временен шеф на Районната прокуратура, сега е магистрат в Окръжната. Според слуховете в града тя имала интересно имотно състояние. Според клюкарите разполагала и със супермаркет, което разбира се, може да са слухове, пускани само от завист. Побойникът и прокурорката според източниците ни се познавали от години, но какви допирни точки имат, не е ясно. „Хванала го е на къс пас и така го разработва” – смеят се източниците ни.


Освен с юристката Ваньо Вазелина разправял, че е много близък и със Златомир Иванов-Баретата. Двамата, според запознати, ходели да стрелят понякога в местно стрелбище. Балабанов обаче поне досега не е разследван като участник в нашумялата преди години структура на Баретата „Фирмата”, свързана с трафик на наркотици.
Може и да е чиста случайност, но при гледането на мярката на Балабанов в съда се появява известната столична адвокатка Марияна Тодорова. От години неин клиент е и Златомир Иванов.

3 Коментара
  1. Хомеопат казва

    До рано сутрин :))

  2. Ева казва

    Затвор!

  3. Рецидивиста казва

    Много внимание му се отделя на този псевдо мафиот. Като ми гледам епилирани те ръчички и педалското изражение, вече не е девствен отзад.

Коментарите са затворени.