КПКОНПИ търси 147 хил. лв. от Павел Александров – бивш шеф на фонда за лечение на деца

0

Специализираната прокуратурата близо 5 години не може да приключи разследването за фонда за лечение на деца в чужбина, антикорупционната комисия КПКОНПИ е внесла иск срещу бившия му шеф Павел Александров. Искът е за конфискация на 147 090 лв. и е внесен в Окръжния съд в Ловеч, съобщи КПКОНПИ. Комисията, оглавявана от Сотир Цацаров, иска и от Александров да бъде отнет един недвижим имот. „Александров е
обвинен от прокуратурата в това, че през 2015 г. като директор на Център „Фонд за лечение на деца“, е сключил договор с фирма, без да проведе обществена поръчка, като от тези му действия биха могли да настъпят немаловажни вредни последици“, обяснява КПКОНПИ.

Разследването започна шумно, докато Цацаров беше главен прокурор – през април 2016 г. с ареста на Александров. Тогава прокуратурата обяви, че работи срещу организирана престъпна група за корупционни престъпления.

Разследването и в момента продължава, каза пред „Сега“ адвокатът на Александров Диана Ангелова. Тя обясни, че последно обвинението на клиента ѝ е променено и от него вече се търси отговорност за длъжностно престъпление, с което целял да урони престижа на Министерството на здравеопазването и на фонда. През ноември 2020 г. Ангелова допусна, че разследването е замряло, след като е вдигнат шум, тъй като е изпълнена целта фондът да бъде унищожен. Обикновено делата за длъжностно престъпление катастрофират в съда.

През ноември прокуратурата чакаше отговори на съдебна поръчка до Турция за разпити на служители на „Аджъбадем“. Ангелова твърди, че няма никакви доказателства срещу Александров и че за всеки лев от фонда има документи.

Темата с разследването срещу Александров и колегите му стана актуална след скандалните разкрития за дарителската платформа HelpKarma и обясненията на редица експерти, че платформата е станала възможна заради вакуума, останал след закриването на фонда и прехвърлянето на дейността му на здравната каса.

Досега делото беше внасяно два пъти в съда – през август 2017 г. и през март 2018 г. И двата пъти обаче съдия Николай Димитров го връща на прокуратурата заради откритите куп пропуски, ограничаващи правата на обвинението.

В определението на спецапелативния съд при първото връщане имаше и критики включително за недовършени изречения. Съдът посочи още, че описанието на длъжностното престъпление на изобилства от повторения на цели пасажи текстове и е поднесено „толкова смислово объркано и неясно, че буквално засяга възможността на привлечения към отговорност да разбере за какво фактическо противоправно поведение е обвинен“. „Изразяването следва да е прецизно, а изреченията да бъдат довършени и понятни, без липса на думи или цели фрази, отразяваща се на същностното значение на изложението“, написа още съдът.

През 2017 г. ГЕРБ премахна законовата възможност, ако някой е бил обвиняем за тежко престъпление повече от 2 години, той да поиска делото му да бъде внесено в съда, или прекратено. Сега обвиняемият може единствено да поиска ускоряване на разследването.

Прокуратурата изправи на подсъдимата скамейка Александров и още трима бивши служители на фонда. Обвинението твърди, че те са участвали в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства от бюджета на фонда, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления. Останалите обвинени са експертите от фонда Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова.

Прокуратурата твърди, че с пари от фонда са пращани лекари в чужбина – за семинари или като придружители на болни деца, въпреки че „според нормативната уредба придружител в подобни случаи може да бъде само едно лице, като на практика това е някой от родителите“.

Александров неправомерно е сключвал и договори на фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, главно в болница „Аджъбадем“, Турция“, смята прокуратурата. „Договорите са сключвани без провеждане на обществени поръчки, като на тяхно основание от бюджета на фонда през 2014 г. са изплатени 223 252 лв., а през 2015 г. – 230 096 лв. Плащанията към фирмата са продължили и след указание на МЗ да бъдат спрени, тъй като не са съобразени със ЗОП“, гласи съобщението на държавното обвинение.

Павел Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост, със средства на фонда е било финансирано и двегодишно обучение по английски и немски език на служители на фонда, при положение че в длъжностната им характеристика е записано изискването за владеене на съответния чужд език.

Източник: Сега

Прегледана: 17106

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.