Пасторът, подсъдим за педофилия, събрал 1 млн. лв. дарения от чужбина, не платил и стотинка данъци

0

Подсъдимия за педофилия пастор от Сливен Даниел Хъл ще се изправи пред Темида и за данъчни престъпления, съобщават от окръжната прокуратура в града.

 Британецът, който служи в религиозната институция „Християнски център Единство“ в ромската махала „Надежда“, събрал 958 819 лв. от дарения, но не платил данъците от тях, които са особено големи размери според закона – 31 641 лв.

Оказва се, че британецът е събирал пари за дейността си още преди регистриране на религиозната институция. Първите пари започнали да идват през юли 2017 година. Хъл имал канали в платформите за видео споделяне като ютуб. Там публикувал клипове от проповедите си. В тях се показвала мизерията в която живеят  жителите на ромския квартал „Надежда“.  Призовавал за дарения, за да подобри материалното им положение, а  той щял да ги обогатява духовно. 

На клипчетата винаги били изписвани банковите сметки, по които желаещите да превеждат сумите. Титуляр на банковите сметки бил самият той, а не религиозната институция за която работи.

Стотици от цял свят са превеждали пари по банковата сметка на Даниел Хъл. В нито един от случаите не е подал данъчна декларация. 43-годишният британец се заселил в близкото село Самуилово през 2015 година заедно със сестра си децата й. Купил къща и направил скъп ремонт. Година по-късно обаче Даниел Хъл е арестуван по искане на властите в родината му. Оказва се, че той е осъден там на 15 месеца затвор за притежание на порнографски снимки с деца. Когато излежал присъдата се върнал, но този път заживял в квартал „Надежда“ и започнал работа като пастор.

През 2019 година за него е излъчен репортаж в BBC, в който се разказва за престъпното минало на Острова, както и за новата му дейност в България свързана отново с малки момченца.  Тогава пасторът беше арестуван в дома му от ГДБОП, където бяха открити шест малки момченца. Така срещу него започна дело за педофилия в България. Оказа се, че е бил интимен с малките деца, които са го потвърдили пред съда. Според прокуратурата през 2018 и 2019 година той е блудствал с 8 момчета от бедната махала, пет от които са малолетни. Оттогава Хъл е в ареста и вече е подсъдим по това дело в Районния съд Сливен.

 Любопитното в този случай е, че семействата на жертвите защитават британеца и твърдят, че той е добър човек, който им помага, пише „24 Часа“.

Прегледана: 19600

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.