16 години държавата не може да накара негодник да плаща по 100 лева месечно за детето си

0


Поне 10-тина от  всеки 100 осъдени у нас се подвизават на свобода, вместо да са зад решетките. Това сочи статистиката през последните години. Най-известните недосегаеми и неоткриваеми нелегални са Братя Галеви, Брендо, осъден в Италия и Румъния, Илиян Тодоров, с доживотна присъда за двете убийства пред дискотека „Соло”. Тях не могат да ги хванат, не на последно място, понеже разполагат и с огромни пари и най-екзотичните дестинации по света са отворени за тях, писа Уикенд.

Какво обаче да кажем за осъдените заради неплатени издръжки? Много рядко някой от тях влиза в затвора. Повечето се разхождат най-спокойно на свобода, при това не в Дубай, Нова Зеландия и Галапагос, а тук, в България. Докато ощетените деца и родители се чудят как да свържат двата края.    
Господин, осъден още през 2004 г., за издръжка се оказва напълно неоткриваем за прокуратурата. Тя възлага на МВР да го намери, но големият въпрос е дали въобще някой наистина се опитва да го открие. Името на този нелегален „родител”, както и тези на пострадалата бивша съпруга и дете, се пазят в редакцията. Историята е много показателна и не е изолиран случай. Първо господинът е осъден

да плаща символичните 30 лева на месец.

След години издръжката е вдигната на „цели” 100 лева, друг е въпросът какви точно разходи на едно дете могат да се покрият с тези левчета. Бащата обаче не плаща и тях с години. Майката три пъти пуска жалби до прокуратурата за „неизпълнени на съдебно решение”, преведено от юридически език – за неплатена издръжка. Прокуратурата все пак благоволява да върне два отговора – през 2004 и 2008 г. – че не могат да намерят бащата на постоянния му адрес. Близко до ума е, че той от години не живее на въпросния адрес, още повече че той не е негов собствен дом, а е наемател в него. Третият път от държавното обвинение допълват, отговора си с „откритието”, че има констатирано престъпление. Така или иначе обаче не можели да намерят господина.
Все пак има слаба надежда, че той все някога може би ще бъде намерен. Причината за това е, че в продължение на една година издръжката е плащана от общината. „Това е единственото спасение за нас, че

прокуратурата ще продължи да разръчква

нашия случай, за да върне парите, дадени от държавата за моето дете” – обяснява майката. Тя подчертава, че досега няма никакви следи, че някой въобще си е направил труда да издирва бившия й съпруг.
И още един скандален момент има в тази история. Уж мъжът бил търсен, поне според трите отговора на прокуратурата, а той най-спокойно години наред излизал в чужбина и се връщал в България. При това без никой да му попречи или да го спре на някое ГКПП. Това разказва самият той пред полицията, след като е задържан през есента на 2012 г. Арестът е изненадващ, понеже го спипват, когато се опитва да си извади лична карта във Варна, след като е изтекъл срокът на старата. Тогава името му изскача в масивите на МВР и му слагат белезниците. Докарват го под конвой в 5 РПУ. Остава за 24 часа в килията, докато се изясни за какво точно го издирват. Той самият е изненадан и тогава обяснява, че много пъти е пресичал границата без проблеми.
„През 2022 г. пак ще трябва да смени личната си карта и тогава полицията може би пак ще му сложи белезници” – казва майката, която съвсем е изгубила надежда, че прокуратурата и МВР ще направят нещо, за да си вземе парите. Сумата вече гони 10 000 лева, детето е пораснало, без да вижда баща си. Покрай господинът, който е трудно да се нарече баща, неговата възрастна майка също води партизански живот. Само и само, за да не платят и стотинка.
МВР по закон издирва осъдените, но прокуратурата в крайна сметка е отговорна за намирането им и изпълнението на присъдите. Тези дни стана ясно, че заради бездействието си държавното обвинение ще плати 80 000 лева обезщетение. Причината е, че

8 години уж е търсен убиецът Росен Ангелов,

но накрая той застреля 6 души в Нови Искър в края на 2017 г.
Искът срещу прокуратурата е заведен от Иво Кюхов, син и брат на застреляните тогава Еленка Бурджиева и Кети Кюхова.
Росен Ангелов уби също и дъщерята на Кети – Нанси Иванова, новият ѝ приятел Неделчо Юнаков, синът му Георги, както и приятелят на Нанси Боби Иванов. След това престъпникът беше търсен цяла седмица, но накрая се самоуби преди да го арестуват. Ангелов, както стана ясно е закоравял рецидивист, а последната му присъда е от края на 2009 г. Тогава е осъден на 8 години затвор за блудство с 14-годишно момиче във вила в с. Луково. Той обаче не влиза в затвора, а се скрива, но както става ясно сега от решението на Софийския градски съд, не е и търсен много настойчиво. Затова сега магистратите присъждат 80 хил. лева на Иво Кюхов, който е изгубил близките си.
По делото така и не са представени доказателства, че убиецът наистина е бил търсен „ефективно и навременно” от прокуратурата и МВР, за да бъде вкаран в затвора. Представена е единствено някаква преписка за „надзор на влязла в сила присъда”. Иначе казано чат-пат от МВР правели проверки на адрес, на който разбира се, Ангелов отдавна не живее. Също имало разговори с роднини, бивш негов хазяин и поредният  наемател на жилището. Те обаче от много време нямали нито контакти, нито информация за Ангелов.
През 2015 г. била издадена и Европейска заповед за ареста му, но никаква полза и от нея. Според съда това е чиста проба формализъм, „липса на целенасоченост, неотложност и динамика на извършваните действия”.  „Сам по себе си фактът, че лицето е обявено за общодържавно издирване едва на 8 септември 2010 г. или девет месеца след влизане в сила на присъдата сочи за неангажираност с издирването” е заключението на съда. Действията на прокуратурата са

определени като „необосновано бездействие”,

понеже не е направено нищо на практика, за да бъде намерен Росен Ангелов Конкретно, отбелязват съдиите, прокуратурата не дава указания на МВР за „проследяване на банкови операции, разговори с приятелски кръг, роднини, наблюдение на места”, на които той би могъл да пребивава. Вместо това държавното обвинение се задоволява с изпращаните справки от МВР, че не могат да намерят Росен Ангелов. В крайна сметка неговият труп е открит в района на с. Луково. Точно там той извършва блудството, за което е осъден преди години.
Според съда обаче факта, че не е вкаран навреме в затвора има пряка причинна връзка с шесторното убийство в Нови Искър. Ако е изпълнена навреме присъдата му от 2009 г., той е щял да бъде още зад решетките. В решението си съдът напомня, че конкретното издирване се прави от МВР, но прокуратурата е отговорна за изпълнение на присъдата. Затова сега обвинението ще трябва да плати 80 хил. лева на Иво Кюхов. Той е поискал още 15 000 лева обезщетение и за смъртта на племенницата си Нанси, с която обяснява, че бил много близък. Този иск обаче е отхвърлен, понеже според СГС няма достатъчно доказателства за тази тясна връзка с племенницата.


Да припомним още, че покрай шесторното убийство в Нови Искър прокуратурата се сети, че има неизпълнени присъди, които в крайна сметка са нейно задължение. Правиха се проверки, списъци, после всичко затихна. При това и в тези списъци влязоха само най-тежките престъпления. За „дребни” като неплащане на издръжка сеща ли се въобще някой издирвач от МВР и прокуратурата? 

Прегледана: 23588

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.