2020 – годината на закопчаните богаташи (Снимки)

0

С ударна активност изпраща 2020 г. прокуратурата, която направи многобройни акции през изминалата година. Държавното обвинение подпука не само дребни риби от крими средите, но и милионери, които през последните десетилетия си бяха изградили имидж на VIP персони, макар репутацията им неофициално да е определяна като спорна в обществото, писа България Днес.

Емблематична ще остане появата на главния прокурор Иван Гешев на местопрестъпления, от които са пострадали обикновени хора от най-затънтените села в държавата, така и по време на акции, свързани с разследвания на политически лица и олигарси, включително и с тараш в сградата на президентството.

Главният прокурор Иван Гешев се закани да прибере на топло нарушителите на закона

Дали и доколко ударните прокурорски акции през изтеклата 2020 година са качествени с достатъчно събрани доказателства срещу сочените за престъпници, ще стане ясно, ако съдът се произнесе с окончателни осъдителни присъди срещу тях.

18 обвинения за Васил Божков

В края на януари президентът на „Нове холдинг“ Васил Божков бе обявен за издирване от Интерпол, след като срещу него бяха повдигнати обвинения за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство за престъпления по служба.

Васил Божков вече няколко месеца е в Дубай

Оказа се, че Божков вече е духнал от страната, а за българските власти тогава не бе ясно къде се намира той. По-късно стана ясно, че той е в Обединените арабски емирства, откъдето се чака да бъде екстрадиран. Заедно с него бил и издирваният във връзка със същото разследване мажоритарен собственик на ПФК „Левски“ Георги Попов. Друг сочен за член на групата – Борис Бекяров, пък е задържан на летището във Виена.

„Не преследваме богатите хора, всеки трябва да си спазва задълженията, а основното задължение е да си плащаш данъците. Не може да дължиш на държавата над 400 млн. лева, общо над 559 млн. лева за всички лотарийни игри, което означава по 100 лева към всяка пенсия, а да казваш, както най-вероятно ще стане, че си репресиран“, коментира главният прокурор.

Самият Божков отговори на обвинението чрез телефонно интервю по телевизиите, но не пожела да уточни къде се намира, нито дали е извън страната. Единствено поясни, че е на телефона си и има готовност да се отзове, ако бъде призован от прокуратурата.

Часове по-рано спецпрокуратурата и полицията претърсиха офисите на холдинга на Божков, както и кабинетите на „Националната лотария“ и Комисията по хазарта, откъдето бяха отведени служители. Бяха задържани общо 16 души, сред които и шефът на комисията по хазарта Огнемир Митев.

От „Нове Холдинг“ официално контрираха, че акцията в свързаните с Божков компании цели принудително да бъде отнет законен бизнес.

Четири месеца след като получи първите 11 обвинения и напусна страната, Божков се сдоби със 7 нови, много тежки обвинения.

Той ще трябва да отговаря за подбудителство към убийство на лица, посочени от спецпрокуратурата с инициали – М. В., Й. Д., Б. С. и А. П. Освен това е обвинен, че е организирал престъпна група за убийства и рекет и има и един недовършен опит за изнасилване.

Зад инициалите, съобщени от спецпрокуратурата, се разпознават няколко покушения на известни хора. Зад М. В. вероятно е бизнесменът Манол Велев, който бе прострелян пред офиса си на улица „Мизия“ в София на 11 юли 2007 г. Съпругът на политика от БСП Весела Лечева не загина, но вече 13 години е в кома, в изключително тежко състояние.

Инициалите Й. Д. най-вероятно се отнасят за Йордан Динов, който бе убит на ул. „Кирил и Методий“ в София на 2 април 2012 г. Приживе Динов бе организирал букмейкърска мрежа. Динов е шaмпиoн нa Бългaрия пo мaтeмaтичecкa лингвиcтикa и е пряк конкурент на Васил Божков във футболните залагания като представител на австрийската букмейкърска къща „Планет Уин 365“. Тогавашният шеф на ГДБОП Станимир Флоров обявява, че най-вероятната причина за разстрела са неуредени финансови взаимоотношения в хазартния бизнес. За убийството са задържани Николай Дългия и Кирил Кики. След 18 месеца са пуснати поради липса на доказателства.

Зад инициала А. П. някои разпознаха Алексей Петров, срещу когото също имаше покушения, но досега няма публично изнесени факти за евентуални противоречия между Божков и Петров. Кой се крие зад инициалите, Б. С. така и не стана ясно.

През юли духналият в Дубай Васил Божков се сдоби с още едно обвинение – за държавна измяна и заговор срещу прокуратурата и правителството. От разпространени от разследващите телефонни разговори на Божков с журналисти и политици става ясно, че хазартният бос е комуникирал от Дубай с журналисти и политици, като се е опитвал да дирижира протестите в страната през лятото. време.

„Но ме изкефи как се управлява тълпата по т’ва, по мрежите“, казва хазартният бос на своя събеседник, коментирайки протестите.

По последните обвинения за държавна измяна Божков го грозят от 10 до 20 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, ако те бъдат доказани в съда.

Божков загуби Националната лотария. Само държавата ще може вече да получава лиценз за лотарийни игри, реши парламентът с поправките в Закона за хазарта.

Арести по списък

Арести на сочени за „десни ръце“ на Васил Божков хора бяха направени в различни части на страната на 4 юли. В Сандански бе прибран шефът на охраната на хазартния бос – Веселин Балтов. В София бе арестуван Славчо Марков, бивш служител на МВР, а през последните години един от тримата най-приближени до Божков. Третият арестуван при акцията е Емил Кабакчиев, шеф на фирма за охрана и детективски услуги. Счита се, че зад нея също е Божков.

Спецпрокурорите по време на акцията

Арестите започнаха по времето, когато Божков съобщи в социалната мрежа, че съдът е отменил вземането на лиценза на „Еврофутбол“. Хазартната компания бе лишена от него за 3 месеца на 25 март заради невнесени държавни такси в размер на 328,9 млн. лв. за периода 1 февруари 2014 г. – 31 декември 2019 г.

Спецпрокурорите на мястото на акцията отказаха да потвърдят дали арестите са свързани със скандалните снимки, пуснати от Божков дни по-рано. На тях се вижда наблюдаващия по делото му прокурор Ангел Кънев пред сградата на НАП в София с обяснението, че ходил да натиска данъчни служители.

При обиските освен снимките според прокурори са намерени и изготвяни досиета на различни магистрати. В тях имало домашни адреси, телефонни номера, имена на роднини, намерено било и указание един от магистратите да бъде следен, обявиха от прокуратурата по-късно.

Свобода за всички

На свобода вече са всички обвинени като участници в престъпната група за принуда, данъчни престъпления, изнасилвания и убийства на Васил Божков. Последен под домашен арест през ноември е пуснат шефът на личната охрана на Божков – Веселин Балтов, тъй като е отпаднала опасността да се укрие или да извърши друго престъпление.

На свобода заради напредналата си възраст вече е и адвокат Славчо Марков.

От килията бе пусната и съпругата на Божков – Елена Динева. За нея първоначално съдът определи гаранция от 1 млн.лв., която впоследствие бе намалена на 750 бона. Динева не я плати, но бе освободена от ареста през октомври. Мотивът за това бе фактът, че е изтекъл законовият 8-месечен срок за задържане на лице, срещу което няма внесен обвинителен акт.

Йоана Чолакова и Елена Динева са на свобода

От ареста са освободени и личната секретарка на Божков Йоана Чолакова, както и синът му Антон, за които прокуратурата твърди, че са част от организираната престъпна група на забегналя в Дубай хазартен бос.

Прави партия

Политическа партия „Българско лято“ представи Васил Божков с онлайн събитие в социалните мрежи в края на ноември. 25 цели за изпълнение си е набелязала формацията. Сред тях са върховенство на закона, независимост на властите, отпадане на имунитета за народни представители, референдуми за важни обществени теми, електронно гласуване и администрация и др.

Във видео от учредителното събрание през октомври на Инициативния комитет присъстват около 60 души с маски, които четат и подписват декларации. Срещата се води от 36-годишния Борис Соколов, директор на отдел „Маркетинг“ в компанията на Божков „Нове холдинг“.

6778 иззети антики

В музей „Васил Божков“ в сградата на „Нове холдинг“ са открити 6778 предмета с белези на културни ценности, като едва 212 от тях са регистрирани, а останалите са незаконно придобити, вероятно с помощта на иманяри. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева в края на октомври.

Иззетите антики от музея на Божков

„Прокуратурата счита, че останалите 6566 броя предмети се явяват незаконно придобити и държани от обвиняемия Божков“, подчерта тя. Милева посочи, че на 1 октомври е приключило претърсването и изземането на колекцията на обвиняемия хазартен бос, което започна на 30 януари.

Зам.-министър и бизнесмени в афера с опасен боклук

Десет души са обвиняеми по случая с внос на опасен боклук. Сред тях са заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. Седем от обвиняемите са с обвинения за участие в организирана престъпна група, а другите трима – за данъчни престъпления. Част от схемата бил и директор на РИОСВ – Плевен, и плевенски бизнесмен също с интерес към вноса и преработката на отпадъци.

Атанас и Пламен Бобокови са обвинени за участие в престъпна група

От описаната от прокуратурата престъпна схема става ясно, че заместник-министър Красимир Живков, който е бил близък с братя Бобокови, е подпомагал тяхната дейност за внос и износ на боклук от чужбина.

Дейността обаче била фиктивна, а по разследването българските служби работят заедно с италианските, тъй като е установено, че е имало регистрирани малки неработещи фирми у нас и в Италия, за да може да се демонстрира, че този бизнес е легален. Капацитетът на дружествата обаче, които били използвани, не съответствал на възможностите да се извършва такава дейност, са установили още разследващите.

По това обвинението за опасните отпадъци Атанас Бобоков стоя в ареста няколко месеца и бе освободен срещу гаранция от 2 млн. лева.

Пламен Бобоков пък е обвинен и в търговия с влияние покрай записаните и оповестени от прокуратурата разговори със секретаря на президента Румен Радев – Пламен Узунов.

Зам.-министърът Красимир Живков е сочен за един от схемата с боклука

В тази връзка бе и безпрецедентната акция на спецпрокурори в сградата на президентството през лятото. Според обвинението Узунов е давал информация на Бобоков, с която той не можел да се сдобие по друг начин. Срещу Пламен Бобоков има и трето обвинение – за държане на археологически обекти, каквито били откритите при претърсване в Русе 48 железни върхове на стрели от копия.

Бизнесмените Бобокови обявиха, че акциите срещу тях са, за да се прилапа бизнесът им.

В търсене на Янек от Дупница

Главният прокурор Иван Гешев се появи в Дупница покрай издирването на изчезналия 43-годишен Янек Миланов. Преди да стъпи в града на забегналите от правосъдието мафиоти Братя Галеви, обвинител №1 се срещна с Марио Миланов, брат на потъналия сякаш вдън земя Янек на 31 юли. Той изчезва без следа след среща с бившия шеф на охраната на Галеви – Васил Каланов-Каплата. Двамата имали конфликт заради интимна връзка на Янек с жената на Каплата.

Марио Миланов се оплакал на Гешев, че прокуратурата и полицията в Дупница бездействат, и това провокирало главния прокурор да провери на място как стоят нещата.

Янек Миланов

Мобилизирани са десетки ченгета да претърсват района в търсене на Янек. Акцията се повтаря два пъти, но без резултат. Каплата е задържан, синът му – също, но не за Янек, а по други обвинения – за незаконни патрони и заплаха за убийство на дупничанин, коментирал в мрежата случая с изчезването на Миланов. Каленият и обучен в школата на Галеви Капланов не е казал и дума за търсения мъж вече няколко месеца, откакто е зад решетките. Обвинения са повдигнати и на сина на Каплата, който е повредил умишлено колата на смъртния враг на баща си – Янек.

Ченгета претърсват около Дупница за Янек

Дни преди Коледа Окръжният съд в Кюстендил променя мярката на Каплата от задържане под стража в домашен арест, като разпорежда той да носи електронна гривна за проследяване.

Лов на изнасилвачи на баби

Главният прокурор Иван Гешев бе в сливенския град Шивачево във връзка с провеждането на спецоперация на прокуратурата и полицията срещу битовата престъпност. Повод за посещението му там бе поредното нападение и изнасилване на самотно живееща 87-годишна жена. Бруталният престъпник е задържан, той е социално слаб и необразован социопат.

„Има 200 самотно живеещи в областта, казал съм на полицията да вземе мерки. Срамота е това, което се случи“, заяви Гешев и допълни, че продължава борбата с мафията и битовата престъпност.

От полицията уверили Гешев, че ще вземат допълнителни мерки, а местна жена споделила, че нападателите в Шивачево не са един или двама.

„Държавата е длъжна да защити хората, които са си плащали данъците. Срамота е това, което се случва“, категоричен бе Гешев.

Обраните старци по селата

Не един и двама възрастни хора бяха посетени по домовете им от главния прокурор Иван Гешев, след като станаха жертви на брутални обирджии.

„Дядо ми е от Ореховица“, разкри Гешев при посещение в селото през април, когато отиде там по време на специализирана акция срещу битовата престъпност.

„Причината да съм тук е неприятен инцидент с 90-годишен мъж, който е бит и му е взета пенсията. Има заподозрян извършител, който е многократно осъждан, издирва се. Укрива се. Не можем да се справим с битовата престъпност и никой не го е правил досега, но ще се постараем да има значително намаление на случаите“, заяви Гешев.

Иван Гешев при нападнатия дядо Димитър Господинов от с. Браница

Друг възрастен мъж от харманлийското село Браница също бе удостоен с лично посещение от главния прокурор. 78-годишният Димитър Господинов е пребит жестоко в дома си и обран за трети пореден път, задигнати са му 200 лв. от пенсията. След това пребитият старец е завързан, той успява сам да се освободи от примката и да потърси помощ при съседи. Нападателят му е задържан. Оказва се криминално проявен овчар.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.