Мистериозен пожар изпепели замесен в износ на оръжие за Судан (Николай Кратунов прекарва 67 тона части за гаубица, маскирани като детайли за булдозери)

0

Мистериозен пожар уби бизнесмена Николай Кратунов, който има биография, достойна за шпионски сериал. Останките на 69-годишният оръжеен технолог са открити в изпепелен фургон, разположен в негов имот в Шейново, писа Уикенд.

Любопитно е, че в края на 60-те години Николай Кратунов е съден за шпионаж. Получава условно наказание, година по-късно то става ефективно. Оттогава е минало много време и сега е трудно да се каже за кого е шпионирал. Нищо чудно и да е бил просто набеден в тъмните години на соца, още повече, че веднага след тези обвинения той започва работа като

оръжеен технолог в завод „Арсенал”.

Негови познати го описват като много голям спец в занаята.
И така до 2002 г., когато цяла България чу името на Николай Кратунов, който се оказа в центъра на износ на възли и детайли за гаубици за Судан за 860 хил. долара. При това в нарушение на ембарго, наложено над африканската страна.
Историята обаче започва още в средата на 70-те години на ХХ век. Тогава България става собственик на пълния лиценз за въпросната артилерийска установка „Гвоздика”, за която познавачи казват, че е много ефикасно оръжие на бойното поле. През 1994 г. обаче е спуснато пълно оръжейно ембарго над Судан и се налага завод „Бета” в Червен бряг да прекъсне доставките на гаубици за африканската страна. Заводът обаче има договор с африканската страна за износ на 20 „Гвоздики”, като са изнесени само 12. Остават още 8.
През 2002 г. агентите от тогавашната Националната служба за сигурност разбират, че оръжейните доставки за Судан не са спирали. През 2001 г. отпътували три гаубици и се подготвял четвърти износ. Веднага започва разследване, извикани са на разпит над 250 свидетели. В Червен бряг се изсипват екипи следователи и служители от контраразузнаването, като

местният хотел се оказва малък, за да ги побере.

Тънкият момент обаче е, че „Бета” в същото време доизгражда военен завод край суданската столица. Сградите са построени няколко години по-рано от руснаци. Заводът от Червен бряг, заедно с 4 наши фирми – „Арсенал”, „Аркус”, „Дунарит” и „Пима”, обединени в холдинга „КАС Инженеринг”, трябва да довършат технологичните линии.
„КАС Инженеринг” е създаден още през 1994 г., а за негов управител е избран Руси Хубанов Русев, бивш търговец от „Кинтекс”. Той почина доста неочаквано в началото на тази година, докато другият участник в суданската сделка Николай Кратунов напусна този свят тези дни, в края на 2020 г. Още навремето сдружението „КАС Инженеринг” е обвинено, че върти сделки с прочутите аферисти братята Виктор и Сергей Бут, които през 90-те години са оръжейните крале на Русия.
Руси Хубанов и неговите партньори са взети на мушката от американските служби като нарушители на ембаргото за Африка. От друга страна обаче, както подчертават източниците ни, те са и големи конкуренти в оръжейния бизнес на САЩ. Както впрочем и оцелелите все още български военни заводи.
Специално в Судан българите трябва да обучат местните си партньори да правят детайли, възли и самоходни гаубици. По времето, когато е наложено ембаргото,

„Гвоздика” още не е сглобена в завода там.

Затова управителите на завод „Бета” търсят начин, по който да прокарат липсващите части и детайли, за да се приключи договора, сключен още преди години. Една част от стоката замина чрез посредничеството на частната офшорна „КАС-18” в Гибралтар, която има лиценз за износ на оръжие.
От „Бета” пък по неведоми канали наемат като посредник Николай Кратунов от Казанлък. След като е бил дълги години технолог в „Арсенал”, по онова време той вече е собственик на цех за метални изделия в Бузовград. Неговата кооперация „РИК” се наема да изнесе частите за гаубицата. Те4 са представени за детайли за трактори и верижни булдозери. Стоката е 67 тона, натоварена е в контейнери и от името на кооперацията от Казанлък заминава за Судан.
След това обаче Кратунов става един от главните подсъдими по тази афера. След скандала „Бета” губи лиценза си за търговия със спецпродукция. От процъфтяваща оръжейна фирма само за няколко години се срива да едва мъждукащо предприятие, а населението на Червен бряг поема на гурбет към Испания и Италия. Цеховете са продадени, машините и съоръженията са изнесени или нарязани на скрап.

Процесът срещу оръжейните търговци

започва през 2008 г. Подсъдими заедно с Николай Кратунов са бившият изпълнителен директор на „Бета” Людмил Георгиев и наследникът му Руслан Иванов. Николай Кратунов е уличен, че предоставил свои чертежи на оръжейния завод, по които модифицирани частите и детайлите на самоходната артилерийска установка „Гвоздика”. Людмил Георгиев и Руслан Иванов според разследването пътували до Судан през Истанбул и на място взели близо милион долара. В крайна сметка обаче обвинението е само за 800 000 лева.
Разследването приключва през 2004 г., а самото дело се гледа с години. Последно се чу, че през 2015 г. Апелативният съд във Велико Търново е дал 5 години на Людмил Георгиев и по 4 години затвор на Руслан Иванов и Николай Кратунов. Не е известно обаче те да са влезли зад решетките.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.