Йожи от „Наглите“мина в нелегалност, дават 100 бона за главата му

0

Ивайло Евтимов – Йожи, един от тарторите на кървавата банда за отвличания на богаташи „Наглите“, изчезна безследно след предсрочното си излизане от затвора. Свирепият гангстер е продал апартамента си в столичния квартал „Слатина“ и е прехвърлил къщата си в село Долни Лозен на своя брат Емил. Според негови познати, Йожи е напуснал столицата почти веднага след освобождаването си от затвора и се е покрил за неопределено време в дълбоката провинция, писа Уикенд.

Ивайло Евтимов бе освободен от затвора в края на септември т.г., след като съдиите от Софийския апелативен съд Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева постановиха главореза да излезе предсрочно от пандиза, спестявайки му почти 3 години от дадената му присъда от 18 години затвор.
Решението на магистратите възмути както жертвите на „Наглите“, така и голяма част от обществото. Сметките показаха, че Йожи е

лежал 16 месеца за всяко отвличане,

в които е играл основна роля – общо 12 на брой. През декември 2009 г., когато Йожи, заедно с още само четирима от бандата, бе осъден за серията от похищения на баровци, магистратите му дадоха отделни присъди за всяко едно от отвличанията. Тъй като присъдите се акумулират, Евтимов изкара едва 15 г. и 6 месеца в пандиза, вместо шумно обявените при произнасянето на присъдата му 100 години затвор. Рецидивистът срещна сериозно съдействие и от затворническата администрация.
Оказа се, че Йожи е бил награждаван цели 32 пъти в затвора за добро поведение и извънреден труд, а куп надзиратели и затворнически шефове са дали препоръки пред съда, че бандитът се е поправил зад решетките и че следва да бъде амнистиран. Някои допускат, че е възможно да са били допълнително „стимулирани” за благосклонността си.
Новият живот на един от тарторите на „Наглите“ обаче ще бъде осеян с трудности и с притеснения за живота му. Според източници на „Уикенд“ от ъндърграунда, Йожи е предпочел да офейка от София и да се скрие на тайно място при приятели в провинцията, тъй като се опасявал от отмъщение на някоя от жертвите си. В подземния свят върви упорит слух, че

главата на Йожи е оценена на 100 000 лв.

Премията била обещавана от влиятелен трафикант на дрога, който бе една от жертвите на „Наглите“.
„Има постъпили оперативни сигнали, че наемни убийци вече дебнат Йожи. Килърите са вебувани от влиятелен гангстер, който бе похитен от „Наглите“. Същия човек стои и зад убийството на Кирил Кирилов – Киро Шкафа“, потвърждава мълмата пред „Уикенд“ високопоставен полицай.
Киро Шкафа бе разстрелян с дъжд от куршуми в софийския ж.к. „Младост“ през пролетта на 2012 г. само дни преди да бъде осъден заедно с останалите от „Наглите“ за серия от похищения. Неговото убийство остана неразкрито, но криминалистите са убедени, че Шкафа е разстрелян за отмъщение по поръчка на някоя от жертвите си.
Част от похитените от бандата на „Наглите“ милионери са с влиятелни позиции в ъндърграунда. Най-големи притеснения членовете на бандата за отвличания изпитват към Боби Мекото, наркобоса Васил Маникатов, контрабандистът-митничар Георги Георгиев – Пурата и аферистът Борислав Динев – Боби Фасула.
Ивайло Евтимов – Йожи е смятан за тартор на „Наглите“ заедно с Прокопи Прокопиев – Културиста, който все още е в затвора. Двамата, заедно с автокрадеца Ивайло Панавелов – Сапата, основават бандата за отвличания през 2007 г., след като

излизат от затвора за въоръжени грабежи.

Първият отвлечен е Мехмед Чакър, търговец на скъпи часовници. При това похищение Йожи и Прокопи Културиста действат съвместно с пазарджишкия гангстер Стойо Стефанов – Тото Бореца. След като Мехмед Чакър е освободен срещу откуп от 700 000 евро и парите са разделени между бандитите, Йожи и Прокопи Културиста се отделят от Тото Бореца и създават собствена структура за отвличания на богаташи.
Някои от 13-те жертви на „Наглите“ са държани в плен в къщата на Ивайло Евтимов в Долни Лозен. Според разследващите, Йожи е човекът, който е отрязал пръстите на футболния бос Ангел Бончев, за да принуди неговия съдружник Гриша Ганчев да плати поискания първоначален откуп от 10 млн. лв. След като пратката е доставена до Гриша Ганчев, босът на ЦСКА преустановява преговорите с „Наглите“. Ангел Бончев все пак бе освободен от терористите, които обаче похитиха жена му Камелия, за да го принудят бързо да събере парите за откуп. След като Бончев спази инструкциите на похитителите и дари 157 000 евро на фондацията „Утре за всеки“, съпругата му бе пусната. Тя обаче не успя да се възстанови от стреса, който отключи тежко заболяване и почина от рак през 2012 г.

Що се отнася до членовете на бандата за отвличания „Наглите“, то към днешна дата едва трима от кръвожадните рецивидисти са в затвора. Прокопи Прокопиев – Културиста има да доизлежи още около 2 години затвор, а Даниел Димитров – Данчо Релето и Любомир Димитров – Гребеца трябва да излязат още следващата година. Гребеца обаче бе признат за виновен и за убийството на Иван Пайнавелов – Сапата, който също бе част от „Наглите“. Неговия труп бе изровен от Плана планина малко след разбиването на бандата. Първоначално се смяташе, че Сапата е ликвидиран от Валентин Янев – Вальо Бореца, но впоследствие криминалистите стигнаха до истината – Сапата е бил застрелян от Любомир Димитров – Гребеца и заровен в планината, тъй като между двамата възникнал спор за 120 000 лв., свързани със собствеността на джип. Това лято Любо Гребеца бе осъден на доживотен затвор за убийството на Сапата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.