Задържаха полицая поискал 10 бона рушвет от перач на пари

0

Разследващ полицай поиска 10 000 лв. рушвет от обвинен за пране на пари и беше заловен, докато взема 2000 лв. от бандита. Старши разследващият полицай Любомир Любомиров бе арестуван миналата събота във Варна.

Любомиров е полицай от над 20 години, винаги е работил във Варна. Досега е бил не просто изряден служител, но дори награждаван, включително преди 3 години от министъра на вътрешните работи. През миналата година му се паднало разследването срещу местния тарикат Ангел, който бил хванат да препира с различни схеми 50 000 лв. Вместо да разследва измамника обаче, Любомиров решил да го изнудва за подкуп. Схемата била проста – Ангел дава рушвет и полицаят води разследването така, че обвинението да падне и мъжът да си получи запорираните 50 000 лв.


В началото сумата, която корумпираното ченге поискало, била 5000 лв. Ангел дал 1000 лева, тъй като нямал сумата накуп и обещал, че ще я предаде на вноски. Полицаят обаче вдигнал мизата двойно. Обяснил рязкото поскъпване с това, че наблюдаващият прокурор се усетил и поискал и той да е част от схемата. В действителност това било лъжа и обвинителят нямал представа за схемата. Ангел обаче бил притиснат и се съгласил. Дал още 2000 лв. на полицая. Разказал на познати за изнудването, а те го посъветвали да подаде сигнал срещу подкупното ченге. Затова мъжът потърсил дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР. Оттам веднага започнали работа по случая.


Междувременно Ангел продължил да общува с Любомиров. Вижданията им били наблюдавани. На срещите Любомиров обяснявал как може да манипулира разпитите в полза на Ангел. Посочил и че дори може да не приобщи към делото ключови доказателства и да се стигне не до съд и оправдаване, а директно към прекратяване на разследването. „Даваш 10 000, имаш чисто 40 000 лв.“, заявил полицаят и поискал остатъка от подкупа. Така двамата си уредили нова среща на 4 декември. В момента, в който Ангел дал 2000 лв. на Любомиров, подкупният полицай бил задържан.
„С оглед на събраните до момента доказателства могат да се правят изводи, че тези пари са част от искана сума в размер на 10 000 лв. От декември 2019 г. до декември 2020 г. са получени и други 3000 лв., които са част от общата сума”, обясни окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Няма данни мъжът да е имал съучастник. Заради лъжата, че половината пари са за прокурора, Любомиров е обвинен и за измама и може да получи от 1 до 8 г. затвор. Полицаят е подведен под отговорност и за подкуп и рискува присъда от 3 до 10 години решетки, глоба до 20 000 лева и с лишаване от права да е полицай. От МВР веднага са го отстранили от длъжност, започнато е дисциплинарно производство. В понеделник от прокуратурата поискаха полицаят да остане за постоянно в ареста, но съда го прати под домашен арест. Сложи му и електронна гривна, с която да следи движението му. Самото дело ще се разследва от следовател, а не от колегите на Любомиров.


Това не е първият арест на разследващ полицай, изнудвал бандит през тази година. През май бяха заловени граничарите Живко Пецев и Бисер Кирилов. Те изнудвали двама каналджии, срещу които водели разследвания. Издал ги единия, който разказал, че служителите са им се правили на приятели, уж им съчувствали, дори твърдeли, че подкупите са за магистрати. Пецев и Кирилов настоявали изнудваните да дадат парите на служителка на заведение в София, която била гадже на единия. В последния момент се полакомили и решили лично да ги вземат. Двамата са дългогодишни служители на МВР, единият има над 10-годишен опит в разследването. Срещу ченгетата имало куп сигнали за злоупотреби и заради това „Вътрешна сигурност“ ги наблюдавала. Така се стигнало до задържането им. Едва преди дни, след 7 месеца в ареста, Бсер Кирилов бе пуснат от килията.


Още по-куриозен пък е случаят със заместник-началника на столичното 3 РУ Красимир Любомиров. Той и шефът на група в сектор „Джебчийски кражби“ в Столичната дирекция на вътрешните работи Николай Стоименов работели по сигнал за откраднат портфейл. В него, освен дребна сума пари, имало фиш от тотото, който печелел 11 000 лв. Портмонето било на баба, задигнали й го в трамвая. Тя подала сигнал и казала за печелившия фиш. Двамата полицаи разкрили престъплението, открили и фиша, но не го документирали. Вместо това Любомиров отишъл да вземе печалбата. Той обаче не знаел, че бабата се е обадила в тотото, за да каже, че е загубила фиша. Посочила точната сума на печалната, която била единствената с такъв размер. Така от тотото подали сигнала и Любомиров бил задържан. Заедно с него бе арестуван и Стоименов, който му помагал да стигнат до джебчийките.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.